Kukka ja mehiläinen kuvattuna peilijärjestelmäkameralla

Mehiläisten kuolleisuus jatkaa kasvuaan, ja nyt on havahduttu siihen, että myös makrovalokuvaus on yksi kuolleisuuden aiheuttajista.

© Shutterstock

Salamavalo surmaa mehiläisiä

Uusi tutkimus osoittaa, että kameroiden salamalaitteiden voimakkaat valopiikit ovat erittäin vahingollisia jo ennestään uhanalaisille mehiläisille. Digikuvan kuvausopas antaa neuvoja mm. siihen, kuinka makrokuvaajat voivat välttää mehiläisten vahingoittamista.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Varmaan jo huomasitkin, että verkkouutisemme oli aprillipila. Voit siis olla huoletta – mehiläiset eivät ole vaarassa makrokuvaajien takia.

----------------------------------

Mehiläistarhaajat ympäri maailman ovat viime vuosina havahtuneet mehiläisten joukkokuolemiin, ja nyt mehiläistutkijat ja eläintieteilijät laajemminkin ovat huolissaan hunajaa tuottavien mehiläisten säilymisestä maapallolla.

Suomessa on horroksessa olleista mehiläisistä tämän talven aikana kuollut lähes viidennes, ja samanlaisia havaintoja on tehty myös muissa Pohjoismaissa. Kahden suuren kansainvälisen tutkimuksen mukaan syynä tähän ovat hyönteismyrkyt ja torjunta-aineet.

Mutta nyt bulgarialaisen Plovdivin yliopiston tutkijaryhmä on löytänyt uuden lisäselityksen suurille mehiläistuhoille – ja se on karua kertomaa valokuvaajille, erityisesti makrokuvaajille, jotka joka vuosi, keväästä syksyyn räiskivät kohti mehiläisiä järkkäreillään ja salamoillaan. 

Lue makrokuvauksesta täältä.

Salama aiheuttaa mehiläisille aivo- ja näkövammoja

Tutkijoiden mukaan salamalaitteen voimakas, kirkas ja äkillinen valo on mehiläisille myrkkyä. Tutkimusryhmä vertaili pitkän aikavälin tutkimuksessaan syrjäisillä, autioilla alueilla elävien mehiläisyhdyskuntien ja tiheästi asutetuilla alueilla elävien mehiläisyhdyskuntien terveyttä keskenään. 

He eivät aluksi käsittäneet, miksi tiheästi asutetuilla alueilla elävien mehiläisyhdyskuntien jäsenten näkökyky ja kognitiiviset taidot olivat heikentyneet huomattavasti, minkä vuoksi näillä yksilöillä oli suuria vaikeuksia löytää takaisin pesäänsä sieltä kerran lähdettyään.

"Yhtenä päivänä meillä välähti. Löysimme mahdollisen heikentymisen aiheuttajan ja testasimme tuoretta teoriaamme parilla yksilöllä. Se piti paikkansa, ja samalla huomasimme, että tehokkaiden ulkoisten salamalaitteiden suuret ohjeluvut (40–55) tuottavat niin kirkkaita valopiikkejä, että ne aiheuttavat mehiläisille näkö- ja aivovaurioita", kertoo nuorempi tutkija Zvetan Aleksandrov Plovdivin yliopistosta.

On kuitenkin olemassa kikka, jota makrokuvaajan on syytä käyttää, jotta mehiläiset eivät vahingoittuisi. Se ja monet muut lähikuvausniksit löytyvät oppaasta, joka puolestaan löytyy Digikuvan Etunurkasta, täältä. Normaalisti Etunurkan sisältö on avoinna vain lehtitilaajille, mutta tämä opas on maksuton kaikille kuvaajille, jotka välittävät mehiläisistä.

Tilaa 2 numeroa Digikuvaa ja objektiivisarja älypuhelimeesi – yhteishintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!