Bulb-asetuksella otettu tähtikierrekuva

Kameran Bulb-asetuksen avulla päästään erittäin pitkiin valotusaikoihin, joilla saadaan aikaan mm. tähtikierrekuvia.

© Hareluya/Shutterstock

Näin käytetään kameran Bulb-toimintoa

Silloin kun halutaan kuvata yli 30 sekunnin valotusajoilla, tarvitaan Bulb-toimintoa, jota käytettäessä kuvaaja määrää valotusajan itse. Sitä tarvitaan esim. kuvattaessa tähtitaivaan kiertoliikettä tai salamointia ukonilmalla. Kerromme, kuinka Bulbia käytetään.

maanantai 27. marraskuuta 2017 teksti Poul Siersbæk

Kun suljinaikavalikosta valitaan Bulb, pysyy kameran suljin avoinna niin kauan kun laukaisinta pidetään pohjaan painettuna.

Joissain kameroissa Bulb on ohjelmavalitsimessa – merkittynä lyhenteellä B – mutta useimmissa kameroissa se löytyy valikosta. 

Joidenkin kameroiden laukaisinten sisässä on pienet kierteet, joihin voidaan kiinnittää mekaaninen lankalaukaisin. Useimmiten kuitenkin käytetään etälaukaisinta, joista lähtee johto kameran liitäntään, taikka homma hoidetaan langattomalla laukaisimella.

Lue myös: Näin käytetään suljinajan esiasetusta

Bulb Nikonin kamerassa

Jos kameran ohjelmavalitsinkiekossa ei ole Bulb-asetusta, se löytyy valikosta. Joissain kameroissa se löytyy, kun valotusaikaa koetetaan säätää pitemmäksi kuin 30 sekuntia. 

© Nikon

Näissä tilanteissa Bulbia tarvitaan

Useimpien kameroiden pisin valotusaika on 30 sekuntia. Tätä pitemmillä ajoilla kuvattaessa on turvautuminen Bulbiin. Pitkiä aikoja tarvitaan esim. kuvattaessa salamaniskuva ukonilmalla sekä otettaessa tähtitaivaskuvia, joissa näkyy maapallon pyörimisen aiheuttama tähtikierre. 

Bulb voi olla tarpeen myös päivänvalossa, kun maisemakuviin halutaan liikkuneiden pilvien aiheuttamaa sekaväriä tai sametinpehmeäksi sumentunut vedenpinta, mutta silloin täytyy käyttää myös harmaasuodinta , jotteivät kuvat ylivalottuisi. 

Pitkillä ajoilla kuvattaessa tarvitaan myös jalustaa.

Jalustatestimme löytyvät Välineoppaasta.

Näin Bulbia käytetään

Valitse B eli Bulb ohjelmavalitsimesta tai kameran valikosta. 

Voit valita myös käsisäätöohjelman eli M. Ohjelmavalitsimessa Bulb on yleensä 30 sekuntia hittaampien valotusaikojen kohdalla. 

Seuraavaksi valitaan tähän sopiva himmenninaukko. Muista myös valita pieni ISO-herkkyysarvo ja pitkien valotusaikojen kohinanpoisto, niin vältyt kuvakohinalta.

Useimmiten kannattaa  kokeilla eri valotusaikoja, kunnes toivottu valotus löytyy. Valitse valoherkkyyden arvoksi ISO 100. 

Kuvakenno voi lämmetä pitkän valotusajan takia, mikä lisää kuvakohinaa. Siksi kannattaa kytkeä pitkien valotusaikojen kohinanpoisto päälle kameran valikosta. 

Kiinnitä etsimen okulaarin eteen suojus tai pala ilmastointiteippiä, niin kennolle ei pääse vuotamaan ylimääräistä valoa tätä kautta. Käytä täyttä akkua.

> Lue lisää valokuvaustekniikasta täällä

> Tilaa kätevä ja tyylikäs kameralaukku erittäin edullisesti Digikuvan mukana. Samalla saat 2 numeroa lehteä yhteishintaan 14,90. TILAA TÄSTÄ.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!