Purjelautailija

Purjelautailusta voi saada upeita toimintalaukauksia.

© Shutterstock

Näin kuvaat vesiurheilua

Kesällä tarjoutuu paljon toiminnantäytteisiä valokuvausmahdollisuuksia vesillä. Siitä voi tulla seuraava hauska kesäprojektisi. Tässä ovat parhaat vinkkimme.

maanantai 28. kesäkuuta 2021 teksti Poul Siersbæk

Ajanvietto rannalla ei tarkoita vain auringosta ja vedestä nauttimista. Monet rannalla tapahtuvat toiminnantäyteiset aktiviteetit ovat loistavia kuvauskohteita. Rannalla tapahtuu monenlaista ja voit testata taitojasi toimintakuvaajana, jos näet vesiskoottereita, leijalautailijoita tai vaikkapa kajakkeja.

Kannattaa valmistautua etukäteen, niin saat onnistuneen kuvauskokemuksen veden äärellä. Käymme valmisteluja läpi tässä.

Jos tunnet esimerkiksi jonkun lautailijoista, voit sopia, minne asetut kuvaamaan surffaajaan nähden. Jos käytössäsi on vene, voit kuvata vesitiiviillä kameralla tai käyttää kamerassa vesitiiviistä koteloa. Siten pääset aivan lähelle lautailijan viilettäessä ohi.

Useimmat kuvat otetaan rannalta, jolloin etenkin kuvauslaitteet asettavat rajat kuvaamiselle. Keskipitkällä zoomilla voit ikuistaa aloituksen ja lopetuksen. Mutta jos haluat lähikuvia kauempana kiitävistä lautailijoista, tarvitset reilun teleobjektiivin – edes 600 mm ei ole liikaa. 

>Lue myös: Älä aiheuta ongelmia muistikortin kanssa

Vesiskootteri

Vesiskootterit yltävät korkeisiin nopeuksiin, joten tarvitset erittäin nopeita valotusaikoja.

© Shutterstock

Muista nopea valotusaika

Jotta saisit teräviä kuvia liikkuvista kohteista, tarvitset nopean valotusajan. Nopealla valotusajalla vältät pitkälle polttovälille tyypillisen tärinän ja varmistat, että kohde on veitsenterävä kovasta vauhdista huolimatta.

Aseta kamera jatkuvalle automaattitarkennukselle, valitse A tai Av -ohjelma sekä suurin mahdollinen aukko, esim. 4,0 tai F5,6. Suljinajan on oltava pisimmillään 1/1500 sekuntia, jotta veden pärskeet toistuisivat valokuvissa terävinä. ISO 400 mahdollistaa 1/2000 sekunnin ja F5,6 aurinkoisena päivänä.

Vaihtoehtoisesti kannattaa valita manuaalinen ohjelma ja Auto ISO, jotta kamera voi säätää valoherkkyyttä tarpeen mukaan samalla, kun suljinaika ja aukko pysyvät säätämissäsi arvoissa.

Alla käymme läpi millaisia varusteita tarvitset eri tilanteissa ja miten kuvaaminen onnistuu parhaiten.

>Lue myös: Ota upeita urheilukuvia

Leijalautailija vastavalossa

Voit luoda dramaattisen efektin ottamalla kuvan aivan vedenpinnan läheltä.

© Shutterstock

Ota kuvia veneestä

Jos olet veneessä, kuvaa alhaiselta korkeudelta, mielellään myös vastavaloon. Näin pääaiheesi on lähellä veden pintaa, mikä luo dramaattisen vaikutelman.

Tarvitset kameran, jonka teleobjektiivi kattaa 70-200 mm:n alueen. Sekä kameran että objektiivin on selviydyttävä vesiroiskeista. Sukellusvalokuvaajien käyttämä vedenpitävä kamerakotelo on ihanteellinen, mutta tähän tarkoitukseen on saatavana myös vesitiiviitä muovipusseja, mikä on edullisempi ratkaisu.

Surffilautoja rannalla

Muista myös rantaelämän muut yksityiskohdat, jotka voivat asettaa vesiurheilun perspektiiviin.

© Shutterstock

Ikuista kuvia läheltä rantaa

Jos haluat ottaa kuvia rannalta, pääset lähelle kohteita kilpailun startin ja siihen valmistautumisen aikaan.

Tähän tarvitset objektiivin, joka kattaa 28-300 mm:n alueen. Tällöin voit käyttää laajakulmaa ja zoomata tarvittaessa nopeasti yksityiskohtiin.

Purjelautailija

Tarvitaan yleensä tehokasta teleobjektiivia saada lautailijat lähikuviin merellä.

© Shutterstock

Ota teräviä kuvia pitkältä etäisyydeltä

Vesiurheilijat ovat usein kaukana rannalta, mikä tekee kuvaamisesta haastavampaa. Kannattaa kuvata matalalta, jotta voit olla samalla tasolla esimerkiksi lautailijan tai vesiskootterin kanssa.

Tarvitset reilunkokoista teleä päästäksesi lähelle, eli polttovälin on oltava 400-600 mm. Yksijalkainen jalusta on hyvä apuväline, jos kuvaat pidemmän aikaa. Mene polvillesi ollaksesi kohteen tasolla. Valmistaudu panoroimaan, kun kohteet ovat haluamassasi paikassa.

>Lue myös: Hyödyllistä tietoa action-kameroista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!