Jäätynyt saippuakupla
Saippuakupla

Saippuakulpat jäätyvät pakkasella, ja siinäpäs onkin mainio kuvauskohde. 

© Shutterstock

Näin kuvataan jäätyneitä saippuakuplia

Jos ajattelit jo ottaneesi kaikki lumiaiheiset kuvasi tälle talvelle, odota vähän, sillä tässä tulee vielä yksi talvinen kuvausidea.

maanantai 8. helmikuuta 2021

Kylmä ilma tuo mukanaan kauniita luonnonilmiöitä, jotka sopivat makrokuvaukseen, esim. kuura ja jääpuikot. Mutta tällaisia ilmiöitä voi tehdä myös itse. 

Yhteen sellaiseen tarvitaan saippuavettä, pilli ja ripaus kärsivällisyyttä. Sitten vain puhaltamaan saippuakuplia jäätymään, ja kuvauskohde on valmis.

Videolta voit katsoa, kuinka taiteilija Michelle Lynz Fritz jäädyttää saippuakuplan lumeen. 

Jäätyneitä saippuakuplia kotikonstein

Voit käyttää joko valmista sekoitusta, jota myyvät saippuakauppiaat ja lelukaupat, tai tehdä oman sekoituksen:

  • 35 ml tiskinpesuainetta
  • 35 ml glyserolia
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • 2 desiä lämmintä vettä

Glyseroli vahvistaa kuplia, ja sokeri tekee niiden pinnasta kristallimaisen. Tässä koko homman salaisuus.

Jotta tämä toimisi käytännössä, on ulkona oltava vähintään 6 astetta pakkasta. Lauhemmallakin ilmalla koe onnistuu, mutta aikaa kuluu enemmän ja kuplista tulee löyhempiä. 

On myös tärkeää, että ilma on tyyni, etteivät kuplat karkaa eivätkä rikkoonnu ennen aikojaan.

Näin kuvataan jäätyneitä saippuakuplia:

  1. Etsi kuvauspaikka, jossa on hyvä valo ja tausta kuville. Hanki myös kylmä alusta kuplille, esim. lumen tai jään peittämä puutarhapöytä, jossa kuplat ovat lähellä, kun niitä sitten kuvataan. Sopimattomalle alustalle laskeutuessaan kuplat voivat särkyä.

  2. Säädä kamera niin, että tarkennuspiste osuu kuplaan. Kiinnitä kamera jalustaan, jotta kätesi ovat vapaat kuplien puhaltamiseen.

  3. Upota pilli nesteeseen ja puhalla. Käsittele syntynyttä kuplaa varovasti. Kun se on laskeutunut, voit vielä hienosäätää kameran tarkennusta, jotta se osuu täsmälleen oikeaan. 

  4. Kuvaa! Opittuasi jäädyttämään kuplat voit kokeilla tehdä samanlaisen timelapse-videon kuin tässä alla. Sitä varten otettiin 96 kuvaa noin puolen sekunnin välein. 

Voit myös kokeilla kuvata jäätyneitä kuplia älypuhelimella. Kännykän makro-objektiivilla pääset todella lähelle tällaistakin kohdetta. 

Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen – yhteensä vain 14,90 euron hintaan. Lue lisää täältä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!