Hyviä kuvia kotistudiossa

Näin saat hyviä kuvia kotistudiossa

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla saat vaatekankaiden värit ja pintarakenteen toistumaan hyvin kotistudiokuvissasi. Lue myös, mitä lisävarusteita tarvitset ja mitä säätöjä kannattaa käyttää.

torstai 19. tammikuuta 2017

Jos aiot kuvata vaatteita tai ottaa muotokuvia, on sinun ihan ensimmäiseksi mietittävä paikkaa, jossa kuvaat.

Se on nimittäin voitava pimentää niin, ettei ikkunoista tuleva päivänvalo pääse sekoittumaan keinovaloon.

Valaisinten tyypistä riippumatta tarvitaan tasaiseen valoon vähintään kaksi valaisinta, ajan kanssa mielellään kolmaskin, jolla vaate voidaan valaista myös takaapäin, jotta vaatteen pinta saadaan selvemmin esiin.

Tässä viisi tärkeintä vinkkiä alkuun.

1: Oikea valo

Lamput valaisevat jatkuvasti. Käytä mieluummin 2–3 samalan järjestelmää. Niistä saat enemmän valoa, ja välähdys on niin lyhyt, että liikkuvastakin koheesta tulee terävä. Valo vastaa päivänvaloa, joten valkotasapaino on helpompi säätää. Niiden hinnat alkavat 400 eurosta.

2: Sopiva tausta

Vaate nousee parhaiten esiin ja on helpoin syvätä valkoisella taustapaperirullalla. Esim. sinisestä paperista voi syntyä sinistä värivirhettä. 

3: Värit oikein

Tee testijärjestely, jossa sijoitat vaatteen viereen vitivalkoisen paperin. Mittaa siitä valkotasapaino käsin, ja sen jälkeen voit kuvata koko kuvauskerran huoletta. Kuvia on myös tarkasteltava oikein kalibroidulta tietokoneruudulta, joka toistaa värit oikein.

4: Varo valkoista

Vaatteita valokuvattaessa on varottava, etteivät valokohdat

pala puhki ja valkoiset osat mene sävyttömiksi. Valota niiden mukaan ja pelasta tarvittaessa varjokohdat kuvankäsittelysssä. Sama pätee mallikuviin.

5: Säädä kamera

Käytä korkeintaan herkkyyttä ISO 200, koska suuremmilla arvoilla yksityiskohtien toisto kärsii. Tallenna raakatiedostoja, joiden valo- ja varjokohtia voit sitten säätää kuvankäsittelyssä niin, että vaate näyttää luonnolliselta.

Paras ja tarkin valotus syntyy valotusmittarin avulla. Kuvaa raakatiedostoja, koska niissä on eniten säätövaraa kuvankäsittelyä ajatellen. 

Digikuvan Kirjelaatikosta löytyy vastauksia muihinkin kuvaustekniikkaa koskeviin kysymyksiin. Lataa juttu tästä, mikäli olet lehden tilaaja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!