Värillisillä LED-valoilla valaistut rauniot

Erivärisillä LED-valoilla voi lisätä satumaista tunnelmaa rauniokuviin.

© Shutterstock

Näin saat upeita kuvia raunioista

Maisemassa kohoavat linnanrauniot ovat hienoja mutta joskus vähän tylsiä kuvauskohteita. Näillä vinkeillä rauniokuvista saa kiinnostavampia.

tiistai 19. syyskuuta 2023 teksti P. Siersbæk

Vanha linna tai rauniot kauniissa maisemassa taustallaan sininen taivas vaikuttavat ihanteelliselta kuvauskohteelta, mutta tulos ei aina ole niin henkeäsalpaava kuin haluaisi. 

Kuvaa voi kuitenkin parannella monilla tavoin, ja myös kuvausajankohdalla on väliä. Kuvasta tuskin tule parasta mahdollista auringon ollessa korkeimmalla, koska valo on silloin kovaa ja varjot voimakkaita. 

Seuraavassa on muutamia hyviä vinkkejä, joilla kuviin saa tunnelmaa. Kannattaa käyttää jalustaa, sillä osassa esimerkeistä käytetään pitkää suljinaikaa ja jalustan avulla on myös helpompi sommitella kuva rauhassa. 24–70 mm:n objektiivi on useimmiten sopiva.

>Lue myös: Kuvausvinkkejä sinisiin hetkiin

Rauniot vastavalossa kauniissa maisemassa

Rauniokuvaan saa tummelmaa kuvaamalla vastavaloon auringon siivilöityessä ikkunan läpi.

© Shutterstock

Kuvaa rauniot vastavalossa

Kuvaa auringonnousun tai -laskun aikaan auringon ollessa matalalla. Asetu niin, että rauniot ovat vastavalossa ja aurinko paistaa raunioissa olevan kolon tai ikkuna-aukon läpi. 

Valitse pieni aukko, esimerkiksi F16, jotta auringonvalon säteet näkyvät terävinä. Kuvaa raakakuvana, jotta voit vaalentaa varjoja ja tuoda yksityiskohtia esiin jälkikäteen esimerkiksi Lightroomilla.

Kuvaa raunioiden sisällä

Mene raunioiden sisälle ja etsi paikkoja, joista auringonvalo pääsee sisään. Jos raunioissa on vanha sali, jossa on suuret ikkunat, auringon avulla kuviin voi saada hienoja graafisia kuvioita esimerkiksi vanhojen pylväiden varjoista.

Käytä laajakulmaa

Valitse voimakas laajakulmaobjektiivi ja mene aivan lähelle raunioita. Ota pääkohteeksi esimerkiksi torni. Laajakulman aiheuttamat vääristymät voivat luoda todella tehokkaan vaikutelman.

>Lue myös: Sommittelun salaisuudet

Punaisten LED-valojen valaisemat rauniot yöllä

Sijoita raunioihin värillinen LED-valo haluamasi tunnelman mukaan ja ota kuva pitkällä suljinajalla.

© Shutterstock

Valaise rauniot LED-lampuilla

Lähde liikkeelle illalla ja ota muutama kuva sinisen hetken aikaan. Jää paikalle pimeän tuloon asti ja aseta sitten useampi värillinen LED-valo raunioiden sisälle. 

Ladattavissa LED-valaisimissa, esimerkiksi Godoxilla, on useita eri värejä. Hinnat alkavat muutamasta kympistä.

Värivaloilla voi luoda satumaista tunnelmaa. Valitse aukon esivalinta, F8.0 ja matalin ISO-arvo. Käytä itselaukaisinta, jotta vältät tärähtämisen hitaalla suljinajalla.

>Lue myös: Näin voit hyödyntää LED-valoja

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!