Laajasävytekniikalla sävyjä jyrkkiin kohteisiin
© Shutterstock

Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

Moni kamera pystyy tekemään sävykkäitä laajasävykuvia. Se on helppoa ja toimivaa, mutta sen voi tehdä vielä paremmin.

maanantai 21. lokakuuta 2019

Kun valo tulee ikkunasta pimeään huoneeseen, on kirkkaimpien ja tummimpien kuvan osien valoisuusero valtava. Kameran kuvakenno ei silloin pysty vangitsemaan kaikkia kuvan sävyjä.

Laajasävytekniikalla se onnistuu. Laajasävytekniikka eli HDR (High Dynamic Range) tarkoittaa suurta dynaamista aluetta. Siinä yhdistetään useita kuvia yhdeksi, johon tulee hyvin laaja sävyalue.

Toiminto löytyy monista kameroista, jotka tekevät laajasävykuvia yhdellä napin painalluksella, mutta vielä parempia kuvia syntyy, kun otat itse nämä yksittäiset kuvat ja yhdistät ne kuvankäsittelyohjelman avulla.

Mikä on HDR?

HDR tulee siis sanoista High Dynamic Range eli suuri dynaaminen alue, ja se tarkoittaa kuvaustekniikkaa, jolla samaan kuvaan saadaan sekä tummimmat että kirkkaimmat sävyt eli enemmän sävyjä kuin mitä mikään kamera pystyy yhdellä laukauksella tallentamaan.

HDR-kuvaan tarvitaan vähintään kaksi kuvaa. Niiden on oltava eri tavalla valottuneet niin, että toisessa näkyy yksityiskohtia varjoalueilla ja toisessa taas huippuvalokohdissa.

> Lue myös: Dynaaminen alue – tätä se tarkoittaa

HDR-kuvan osakuvat

Tämä on esimerkki siitä, mistä HDR-valokuva koostuu. Vasemmalla oleva kuva on ylivalottunut ja keskellä oleva alivalottanut. Oikeanpuoleinen kuva on näiden sulautuma, jossa on sävyjä sekä tummimmissa että kirkkaimmissa kohdissa.

Tämä on tiedettävä ennen HDR-kuvausta

Kuten mainittiin, HDR-kuva on yksi kuva, joka koostuu useista, eri tavoin valottuneista kuvista.

Niinpä HDR toimii parhaiten silloin kun kohteessa ei ole liikkuvia elementtejä, sillä osakuvia ei oteta samanaikaisesti vaan perätysten.

HDR-tekniikkaa voidaan käyttää millä tahansa kameralla, ja käsivaraltakin voi kuvata, vaikka jalustan käyttö on suositeltavaa.

Raakakuvaus on myös eduksi, koska raakakuvatiedostojen valoisuutta ja värejä voidaan säädellä hyvinkin reilusti.

> Katso myös video: Häikäiseviä HDR-kuvia (Katselu vaatii lehtitilauksen.)

mies kuvaa jalustalta

Aseta kamera jalustalle, koska kameran on otettava kuvia erilaisella valotuksella yksi kerrallaan. Jalusta tuo kuviin myös kaivattua yhdenmukaisuutta ja tuottaa lopulta parempia HDR-kuvia kuin käsivarakuvaus.

Näin se käy parhaiten

Paras laajasävykuva syntyy, kun hallitset itse yksittäisten kuvien valoa ja värejä. Tallenna raakatiedostoja ja käytä aukon esivalintaa. Pidä herkkyys pienenä ja käytä matriisivalonmittausta. Käytä sarjakuvausta, koska silloin kuvat syntyvät nopeasti peräjälkeen. Käytä Auto Bracketing -vaihtoehtoa, jolloin kamera ottaa itse kuvia eri valotuksilla.

Voit asettaa kamerasi ottamaan kolme, viisi tai yhdeksän kuvaa erilaisella valotuksella.

Avaa kameran valikko ja valitse automaattinen haarukointitila (Auto-bracketing), automaattinen valotustila (Auto-exposure) tai valotuksen haarukointi (Exposure Bracketing). Kaikki kolme termiä kuvaavat samaa toimintoa. Nimien ero riippuu käytetystä kamerasta.

Jos mahdollista, aseta kameran haarukointi jatkuvalle kuvaukselle, jolloinka suljinpainiketta ei tarvitse painaa valokuvien välillä.

Paina vain suljinpainiketta ja anna kameran kuvata eri tavoin valotetut ruudut, joista voit koota HDR-kuvan myöhemmin.

> Lue myös: Laajasävykuvia näppärästi haarukoimalla

HDR-kuvaus käsityönä

HDR-kuvien osakuvat voidaan ottaa myös täysin manuaalisesti, ja silloin valotusta voidaan hallita tarkemmin.

Kun olet löytänyt kohteen, katso histogrammia. Se löytyy muuttamalla näytön ulkoasua painamalla kamerassa olevaa DISP- tai INFO-painiketta.

Peilijärjestelmäkamerassa histogrammi tulee yleensä esiin kuvan ottamisen jälkeen. Paina ensin kameran Play-painiketta ja etsi kuva. Paina sitten INFO tai DISP kameran merkistä riippuen.

Kun olet löytänyt histogrammin, aseta valotusaika, ISO-herkkyys ja aukko siten, että ainakin histogrammin käyrä on oikean ja vasemman reunan välissä muttei kiinni kummassakaan.

Kun olet ottanut ensimmäisen valokuvan, voit alkaa keskittyä varjokohtien valotukseen muuttamalla suljinaikaa.

Ensimmäisestä valotuksesta alkaen voit alkaa kaksinkertaistaa suljinaikaa kuva kuvalta. Kun olet ottanut erilaisia valotuksia, joiden varjokohdissa näkyy sävyjä, palauta ensimmäisen kuvan valotusarvot.

Ota sitten alivalottuneet kuvat puolittamalla suljinajan kuva kuvalta. Tämä vähentää valoisuutta niin, että esimerkiksi taivas ei pala puhki. Lopuksi koossa on kuvasarja, jossa jokaisen kuvan valotus on erilainen.

Lue myösHDR-raakakuvaus tuli Lightroom Mobileen

HDR-kuva

Huomaa, kuinka paljon kuva on alivalottunut pilvien myötä. Yhdistetyssä kuvassa on sävyjä ja dramatiikkaa.

HDR-kuvan kokoaminen

Siirrä ensin valokuvat tietokoneelle. Avaa sitten kuvankäsittely- tai HDR-ohjelma. Homma onnistuu mm. Photoshopilla ja Lightroomilla.

Napsauta Photoshopissa File / Automate / Merge to HDR Pro. Nyt vain valitse kuvatiedostosi ja anna Photoshopin hoitaa loput.

Kun olet yhdistänyt kuvat HDR-kuvaksi, voit muokata sitä ilman pelkoa sävyjen menettämisestä, sillä HDR-valokuvassa ovat tallella kaikki osakuvien kuvainformaatio.

Eli jos nostat esimerkiksi varjojen valoisuutta, HDR-kuva hakee kyseiset sävyt siitä valokuvasta, jossa varjojen valoisuus on riittävä. Näin vältetään samalla myös kuvakohinaa.

Niinpä kuvan säätövara on paljon suurempi kuin tavallisissa kuvissa, mikä onkin yksi HDR-kuvien suurista eduista.

> Katso video: HDR-laajasävykuva (Katselu vaatii lehtitilauksen.)

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!