Laajasävytekniikalla sävyjä jyrkkiin kohteisiin
© Shutterstock

Näin teet hyviä laajasävykuvia

Moni kamera pystyy tekemään sävykkäitä laajasävykuvia. Se on helppoa ja toimivaa, mutta sen voi tehdä vielä paremmin.

tiistai 11. heinäkuuta 2017

Kun valo tulee ikkunasta pimeään huoneeseen, on kirkkaimpien ja tummimpien kuvan osien valoisuusero valtava. Kameran kuvakenno ei silloin pysty vangitsemaan kaikkia kuvan sävyjä.

Laajasävytekniikalla se onnistuu. Laajasävytekniikka eli HDR (High Dynamic Range) tarkoittaa suurta dynaamista aluetta. Siinä yhdistetään useita kuvia yhdeksi, johon tulee hyvin laaja sävyalue.

Toiminto löytyy monista kameroista, jotka tekevät laajasävykuvia yhdellä napin painalluksella, mutta vielä parempia kuvia syntyy, kun otat itse nämä yksittäiset kuvat ja yhdistät ne Lightroomissa tai ilmaisessa Nik HDR Efex Pro 2 -ohjelmassa.

Kuva ei saa liikkua

Laajasävykuva onnistuu parhaiten, kun siinä ei ole lainkaan liikettä. Billederne tages nemlig ikke på helt samme tidspunkt. Se onnistuu kaikilla kameroilla, ja käsivaraltakin voi kuvata, vaikka jalusta on parempi vaihtoehto.

Näin se käy parhaiten

Paras laajasävykuva syntyy, kun hallitset itse yksittäisten kuvien valoa ja värejä. Tallenna raakatiedostoja ja käytä aukon esivalintaa. Pidä herkkyys pienenä ja käytä matriisivalonmittausta. Käytä sarjakuvausta, koska silloin kuvat syntyvät nopeasti peräjälkeen. Käytä Auto Bracketing -vaihtoehtoa, jolloin kamera ottaa itse kuvia eri valotuksilla.

Lue lisää laajasävytekniikasta Digikuvan numerosta 12, josta saat myös vinkkejä liikkeen pysäyttämiseen.

Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!