Näin teet laajasävyvideon

Laajasävytallennuksella saadaan huippuvalot ja varjot valottumaan yhtä oikein kuin keskisävytkin. Tekniikka voidaan kuitenkin viedä vielä askeleen verran pidemmälle ja tallentaa laajasävyvideota järjestelmäkameralla. Näytämme, miten se käy.

perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kohteen eri osien kaikki yksityiskohdat saadaan talteen yhdistämällä useita eri tavoin valotettuja kuvia. Näin voidaan jopa auringonlasku valottaa oikein – sekä sen etu- että taka-ala. Auringon mukaan valotettaessa etuala jäisi mustaksi, ja muuten taas auringon kirkas valo polttaisi kuvan puhki. Harrastajat tuntevat tekniikan nimellä laajasävytallennus (HDR, High Dynamic Range). Sillä tarkoitetaan kuvia, joissa on laaja dynaaminen alue.

Tätä on laajasävytallennus Kameran kuva on silmänräpäyskuva, jonka dynamiikka on suppea. Yleensä se ei kykene toistamaan huippuvalojen ja varjojen sävyjä tyydyttävästi, joten ne näkyvät liiankin vaaleina ja tummina.

Ihmissilmän näkemässä kuvassa on paljon enemmän vivahteita. Silmä nimittäin sopeutuu itsestään kohteen mukaan ja korjaa näin valojen ja varjojen sävyjä. Siksi se näkee paljon suuremman sävyalueen kuin kamera.

Parhaaseen tulokseen päästään laajasävytallennuksella. Samasta kohteesta otetaan siis useita eri tavoin valotettuja kuvia, joista kohteen kaikki vivahteet voidaan tallentaa yhteen ja samaan valokuvaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!