Oikealla automaattitarkennuksen valinnalla saat varmemmin teräviä lintukuvia.
Tämä lintukuva on tarkennettu täydellisesti linnun silmään.© DigiKUVA.

Näin saat tarkempia lintukuvia

Automaattitarkennustilan valinta vaikuttaa ratkaisevasti kuvien terävyyteen lintuja kuvatessa. Me opastamme parhaiden asetusten valinnassa.

maanantai 21. elokuuta 2023 teksti R. Rasmussen

On turhauttavaa palata kuvausreissulta ja huomata, että harvinaisesta lintulajista ottamasi "täydellinen" kuva onkin epätarkka.

Lintuja kuvatessa kuva kannattaa tarkentaa linnun päähän ja mieluiten silmään. Jotkin kamerat ovat niin edistyksellisiä, että ne pystyvät tunnistamaan linnun silmän automaattisesti.

Jotkin kamerat taas tunnistavat linnun pään tai ainakin vartalon.

Jos kuvassa on vain yksi lintu suhteellisen väljästi maisemassa, kuvaaminen on yksinkertaista. Automaattitarkennus tarkentaa oikeaan kohteeseen ilman säätämistä, ja tuloksena on hieno lintukuva.

Rajattu tarkennus liikkumattomille linnuille

Tilanne mutkistuu, jos kuvassa on useita lintuja. Jos ne seisovat paikallaan tai tepastelevat rauhallisesti, voit valita rajatun tarkennuksen ja kohdentaa sen tiettyyn lintuun. Tällöin automaattitarkennus tarkentaa vain kyseiseen lintuun.

Jos kamerassasi on linnun silmän tunnistustoiminto, se on aktiivinen vain tarkennuspisteen sisällä.

Säädä tarkennusalue mahdollisimman pieneksi terävyyden lisäämiseksi. Jos tarkennusalue on liian suuri, automaattitarkennus voi mennä sekaisin ja tarkentaa taustaan, jolloin lintukuvasta tulee epätarkka.

Rajattu tarkennusalue on paras valinta rauhallisiin kuviin, joissa on useita lintuja. Silloin voit kohdistaa tarkennuspisteen juuri siihen lintuun, jonka haluat erottuvan terävänä.

Tämä lintukuva on tarkennettu täydellisesti linnun silmään. Kuvassa käytettiin rajattua tarkennusaluetta.

© DigiKUVA.

Laaja tarkennus lentävien lintujen kuvaamiseen

Lentäviä lintuja kuvatessa voi olla vaikeaa kohdentaa tarkennuspiste tiettyyn lintuun. Silloin kannattaakin valita laaja automaattitarkennus, joka on aktiivinen valtaosassa kuva-alaa ja priorisoi liikkuvat kohteet.

Kun kuvaat useita lintuja paikoillaan maassa, rajattu tarkennusalue on paras valinta. Lentävien lintujen kuvaamiseen taas soveltuu paremmin laaja automaattitarkennus.
Valitse rajattu tarkennusalue, kun kuvaat rauhallisia lintukuvia, joissa on useita lintuja, ja laaja automaattitarkennus, kun kuvaat lintuja lennossa.© DigiKUVA.

Jos haluat kuvata tiettyä lintua lintuparvessa, laaja automaattitarkennus voi tarkentaa vahingossa väärään lintuun.

Silloin kannattaa kokeilla pienempää tarkennuspistettä ja valita dynaaminen tarkennus. Se laajentaa automaattitarkennuksen toiminta-aluetta, jos lintu siirtyy pois tarkennuspisteestäsi.

Tarkennus kohdistuu täydellisesti toisen hanhen silmään. Lentävien lintujen kuvaaminen onnistuu varmimmin laajalla automaattitarkennuksella.
Laaja automaattitarkennus on paras valinta lentävien lintujen kuvaamiseen. Sen ansiosta tarkennus kohdistuu täydellisesti toisen hanhen silmään.© DigiKUVA.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!