Ota kuvia kaupungin siluetista

Valokuvaamisen arvoisia siluetteja löytyy muualtakin kuin New Yorkista. Monissa kaupungeissa on upeita kerrostaloja, kirkontorneja ja savupiippuja, joista muodostuu hieno siluetti. Tässä on kolme vinkkiä niiden kuvaamiseen.

torstai 24. kesäkuuta 2021

Kaupungin siluetissa ei välttämättä tarvitse olla pilvenpiirtäjiä. Monissa kaupungeissa on tunnistettavia maamerkkejä, jotka piirtyvät kohti taivasta.

Vaikuttavien kuvien saaminen siluetista ei kuitenkaan ole helppoa. 

Tässä kolme vinkkiä, joiden avulla pääset hyvään alkuun. 

1. Haarukointi varmistaa yksityiskohdat

Kaupungin siluetti on usein valokuvauksellisin auringonnousun tai auringonlaskun kultaisessa valossa. Mutta juuri niissä valaistusoloissa on ehkä vaikeinta kuvata.

Tällöin voi käyttää apuna kameran automaattihaarukointia. 

Kun haarukointitoiminto on käytössä, kamera ottaa automaattisesti saman kuvan usealla eri valotuksella. Siten saat yksityiskohtia esiin kaupungin rakennuksista – mutta myös taivaasta.

Haarukoinnin voi yleensä valita kuvausvalikosta. Kun olet löytänyt sen, valitse Auto-bracketing tai AE bracketing.

Useimmilla kameroilla voidaan haarukoida suoraan kolmella eri valotuksella. Otosten määrää voidaan lisätä valikosta, usein jopa seitsemään valotukseen asti. Se tehdään kohdassa Kuvien määrä.

Jotkut kameramerkit yhdistävät kuvat jo kamerassa – toiset tallentavat eri valotukset erikseen, jolloin ne voi yhdistää esimerkiksi Lightroomissa tai Elementsissä.

Varmista, että kamera on jalustalla, jos aiot yhdistää kuvat jälkikäteen. Pienimmätkin tärähdykset näkyvät, kun kuvat yhdistetään.

Tukholman siluetti

Etsi sopiva paikka, katso netistä, milloin aurinko laskee ja ole valmis kuvaamaan kaupungin siluetti hyvissä ajoin. 

© Shutterstock

2. Laajakulmaobjektiivilla laaja näkymä kaupungista

Hyvä siluettikuva näyttää suuren osan kaupungista. Jotta se onnistuisi, tarvitaan laajakulmaobjektiivi. 

Laajakulmaobjektiivi antaa laajemman kuvakulman esimerkiksi tele- tai zoomobjektiiviin verrattuna. Siten kuvaan on paljon helpompi saada mukaan mahdollisimman paljon.

Suosittelemme zoomilla varustettua laajakulmaobjektiivia kaupungin siluetin kuvaamiseen, sillä se helpottaa juuri haluamasi otoksen saamista.

Näin on myös helpompaa poistaa sähköpylväitä tai ikäviä tehdasrakennuksia, sillä pienellä zoomauksella saa ei-toivotut osat pois kuvasta. 

Lontoon siluetti

Varmista, että kaikki pystysuorat linjat ovat täysin suorassa, sillä ne luovat kuvaan järjestystä ja rauhallisuutta. Tämän onnistumiseksi voit asettaa kameran jalustalle ja käyttää pientä vesivaakaa, joka varmistaa, että kamera on täysin vaakasuorassa.

© Shutterstock

3. Tallenna tunnelma timelapse-toiminnolla

Ottamalla paljon kuvia lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, voit luoda oman upean timelapse-videon, jossa esimerkiksi pilvet kulkevat kaupungin siluetin yli.

Timelapse-videot on yhdistetty lukuisista yksittäisistä valokuvista. 

Parin tunnin kuvamateriaali kaupungin siluetista voidaan lyhentää muutamaan minuuttiin.

Tarvitset kameran sisäisen timelapse-toiminnon, joka on usein nimeltään vain Timelapse tai Interval Timer Shooter.

Aseta toiminto ottamaan yhden kuvan joka neljäs sekunti ja valitse sitten kuvien määräksi esimerkiksi 500.

Kamera ottaa nyt 500 kuvaa neljän sekunnin välein, mikä riittää ikuistamaan kaupungin siluetin upeaksi timelapse-videoksi. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!