Uudella tekniikalla terävämpää ilman suodinta

Yhä useampi kameravalmistaja jättää kuvakennon edessä olevan alipäästösuotimen pois. Tällä tavoin kuvista saadaan terävämpiä, mutta haittana on ns. moiré-ilmiö. Kumpi on parempi ratkaisu?

tiistai 21. tammikuuta 2014

Digitaalikameran kuvien pitäisi tietysti olla veitsenteräviä, ja kameravalmistajat pyrkivät jatkuvasti saamaan kohteesta esiin enemmän yksityiskohtia. Tähän mennessä on lähinnä lisätty kennon erottelukykyä eli käytännössä pikselimäärää. Nyt on otettu käyttöön uusi keino: kuvakennon edessä normaalisti oleva alipäästösuodin jätetään pois. Suotimen englanninkielisiä nimityksiä ovat anti-alias filter ja optical low pass filter (OLPF). Suodin suodattaa valon korkeimmat taajuudet eli käytännössä vähentää terävyyttä hiukan, ennen kuin valo pääsee kuvakennolle. Suotimen tarkoitus on vähentää moiré-ilmiötä eli laskostumista. Sillä tarkoitetaan aaltomaisesti läikehtivää, värillistä kuviointia, joka esiintyy, kun kuvassa on tietyntyyppisiä pintoja, kuten tekstiilien ruudut tai tiheä raidoitus.

Moiré-kuviointia esiintyy vain terävillä alueilla, ja kun terävyyttä vähennetään alipäästösuotimella, ilmiön todennäköisyys pienenee. Samalla tietysti huononee koko kuvan terävyys. Moiré-riski on suurempi kameroissa, joiden erottelukyky on pieni, koska kohteen kuvioinnin ja kennon pikseleiden taajuuden pitää vastata toisiaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!