Kamerakoulu - valkotasapaino

Kamerakoulumme kolmannessa osassa opit, miten käytetään kameran valkotasapainoasetuksia. Siitä on hyötyä sekä kuvattaessa jpg-kuvia että tallennettaessa raakatiedostoja, koska silloin värit ja valotus näkyvät oikeina.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Kameran on sopeuduttava ympäröivään valoon, jotta kuva voidaan esittää oikean värisenä. Valkoisen on mielellään oltava valkoista eikä sinertävää, vihertävää tai punertavaa. Valkotasapaino on suoraan yhteydessä värilämpötilaan, joka voi vaihdella paljonkin – esimerkiksi auringonnoususta synkkään sadesäähän. Tavallisesti käytössä on valkotasapainon automaattisäätö, joka osuukin usein oikeaan. On kuitenkin tilanteita, joissa se on parempi säätää käsin, ja tämä pätee niin jpg- kuin raakakuvatiedostoihinkin. Värilämpötila vaikuttaa nimittäin myös valotukseen, mikä voidaan havaita kameran histogrammista. Vaikeassa valossa kannattaa kuvata valkoinen paperinpala sekä valikossa asettaa tämä kuva vertailukohdaksi ja määrittää valkotasapaino sen perusteella. Vertailukuvaa voidaan käyttää lähtökohtana myös raakamuuntimen valkotasapainotyökalun kanssa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!