Vangitse näkymätön valo

Vangitse näkymätön valo

Digitaalikameran kenno pystyy vangitsemaan sekä infrapuna- että ultraviolettivaloa, joita ei paljaalla ihmissilmällä näe.

torstai 22. joulukuuta 2016

Voit saada näkyviin aivan erilaisia värejä ja yllättäviä harmaasävyjä, kun käytät infrapuna- ja ultraviolettivärejä kuvissasi.

Erikoiskameroilla, -suotimilla ja -lampuilla voidaan kuvata värejä, joita emme näe.

Tavallisesti kameran kennoa suojaa suodin, joka varmistaa, että vain silmälle näkyvä valo pääsee kennolle asti. Se siis sulkee pois sekä infrapunavalon, jonka aaltopituus on suurempi kuin näkyvän valon, että ultraviolettivalon, jonka aaltopituus on pienempi.

Erikoiskameran tai suotimen avulla voidaan ottaa kuvia, joissa käytetään nimenomaan valon infrapunaista tai ultraviolettia spektriä.

Surrealistisia kuvia

Mustavalkoisen infrapunakuvan huippuvalokohtien yksityiskohdat näkyvät tarkasti, ja värikuvissa keltaiset ja violetit sävyt ovat hallitsevia.

Vangitse näkymätön valo

Mustavalkoiset kuvat toimivat hyvin infrapunakuvauksessa, jossa erityisesti puiden lehdet ja neulaset hehkuvat epätodellista valoa.

Voit muuntaa vanhan kamerasi IR-kameraksi poistamalla infrapunasuotimen. Se on monimutkainen toimenpide ja merkitsee kameran takuun raukeamista, sillä siinä puututaan suoraan kameran kennoon. Tietyt yritykset ovat erikoistuneet suotimen poistoon, ja ne myös kalibroivat kameran, jotta automaattitarkennus toimii edelleen.

Kolmas ja halvin ratkaisu on ostaa IR-suodin, joka asetetaan objektiivin eteen. Suodin estää tavallisen valon pääsyn kennolle, joten sille tulee vain infrapunavaloa.

Suotimella kuvattaessa tarvitaan pitkiä valotusaikoja, jotta kennolle pääsee tarpeeksi suodatettua valoa. Kuvaukseen tarvitaan näin ollen jalusta, ja kuvauskohteen pitää olla liikkumaton.

Digikuvassa 1/2017 kerromme aiheesta lisää.

Tilaajana voit lukea koko testin sivun ylälaidassa olevan linkin kautta sekä Wype-sovelluksen kautta mobiililaitteilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!