Panasonic Lumix DC-S1H

Panasonic Lumix DC-S1H on esimerkki järjestelmäkamerasta, jossa on monia kehittyneitä videotoimintoja.

Hallitse kryptisiä videokäsitteitä

Kameravalmistajat panostavat kovasti videotoimintoihin ja erikoiskäsitteisiin uusien järjestelmäkameroiden lanseerauksen yhteydessä. Käymme läpi kryptiset termit ja selitämme, mitä ne merkitsevät.

tiistai 1. helmikuuta 2022 teksti K. Engbo

Uudet järjestelmäkamerat voivat tallentaa erittäin korkealaatuisia videoita, ja valmistajat kertovat paljon videotoiminnoista. Monia käsitteitä voi kuitenkin olla vaikea ymmärtää.

Käymme tässä läpi joitakin yleisimmin käytettyjä käsitteitä, jotta näet niiden merkityksen kuvaamiselle.

4:2:2 10-bit

Tämä monta numeroa sisältävä termi viittaa tallennettavien väritietojen määrään. Tavallisesti käytetään 4:2:0 8-bittistä väritallennusta, mutta joissakin kameroissa voidaan valita 4:2:2 10-bittinen. Se tarjoaa etenkin parempia muokkausmahdollisuuksia, mutta vie enemmän tilaa.

All-I

Videokuvaa tallennettaessa voidaan yksittäiset tiedostot pakata eri tavoin. All-I:ssä videon jokainen kuva koodataan hieman samalla tavalla kuin yksittäiset valokuvat, mikä luo suhteellisen korkean laadun, mutta vie myös paljon tilaa.

DCI

4K-tarkkuus voi viitata useampaan lähes samanlaiseen resoluutioon. Television tyypillinen 4K UHD -resoluutio on 2160 x 3840 pikseliä. 4K DCI jota kutsutaan myös C4K:ksi on hieman leveämpi, ja sitä käytetään esim. 4K-elokuvateattereissa. Näissä resoluutio on 2160 x 4096 pikseliä.

DCI vs UHD

4K DCI -formaatti on hieman leveämpi kuin UHD. Olemme merkinneet lisäalueet DCI-kuvan sivuilta tummalla sävyllä.

H.264

Laajasti käytetty menetelmä videotiedostojen koodaamiseen. Antaa hyvän laadun, ja tiedostot ovat suhteellisen pieniä. H.264-pakkausstandardia kutsutaan myös nimellä AVC.

>Lue myös: Kolme sommittelusääntöä, jotka on tunnettava

H.265

Uudempi koodekki, jota käytetään nykyään monissa kameroissa ja puhelimissa. Se on jopa H.264-mallia tehokkaampi, joten saat korkeaa laatua hyvin pienessä tilassa. Kutsutaan myös nimellä HEVC.

HLG

Lyhenne sanoista Hybrid Log Gamma on eräs HDR-kuvauksen muoto, jota voidaan käyttää välittömästi ilman muokkausta.

IPB

Pakkausmuoto, kuten All-I. Tässä ei koodata jokaista kuvaa, vaan alueita, jotka muuttuvat kuvien välillä. Se vie vähemmän tilaa kuin All-I, mutta laatu ei ole aivan yhtä korkea.

Log

Tämä on niin kutsuttu gammakäyrä, joka antaa erittäin litteän vaikutelman hillityillä väreillä. Se sopii erinomaisesti videoiden muokkaukseen, kun halutaan muokata värejä ja kontrastia niin sanotulla colour grading -tekniikalla. 

Eri kameravalmistajilla on yleensä oma lokityyppinsä, esimerkiksi Nikon N-Log, Sony S-Log ja Panasonic V-Log. Asetusta pitäisi käyttää vain, jos muokkauksessa käytetään colour grading -tekniikkaa.

Katso myös: Saat vinkkejä videokuvaukseen Kuvauskoulu-videosarjasta

Long GOP

Samoin kuin IPB, Long GOP pakkaa videotiedostoja tarkastelemalla, mikä muuttuu kunkin kuvan välillä. Termi on lyhenne sanoista Long Group of Pictures. Se vie vähemmän tilaa kuin All-I, mutta sen laatu ei ole yhtä korkea.

XF-AVC

Canonin kehittämä videoformaatti on suunniteltu erityisesti 4K-laatuisia ammattilaistasoisia tallenteita varten.

XAVC

Tämä videoformaatti on peräisin Sonylta, ja sitä käytetään muun muassa 4K-tallennukseen. Uusi XAVC HS -versio käyttää tehokasta H.265-koodausta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!