Huippusuosiosta unohduksiin: Palaavatko taittopuhelimet?

Taitettavat puhelimet olivat huippusuosittuja vuosituhannen vaihteen jälkeen, kun matkapuhelinten tuli olla pieniä ja kevyitä. Nykyään asia on toisin, mutta ajoittain lanseerataan edelleen uusia malleja, joita pidämme silmällä täällä Digikuvassa.

keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Taittopuhelimet olivat valtavan suosittuja 15-20 vuotta sitten. Nyt kuitenkin vain harva harkitsee sitä valitessaan itselleen uutta matkapuhelinta.

Täältä voit lukea lisää nykyisistä malleista sekä taittopuhelinten eduista ja haitoista. 

Katsomme myös tulevaisuuteen. Moni suuri valmistaja on nimittäin ilmoittanut harkitsevansa tämän vanhan puhelinmallin uusiokäyttöä.

Nykyisiä älypuhelimen ja taittopuhelimen yhdistelmämalleja

Taittopuhelinten tarjonta on vähitellen hiipunut ja suuret markkinoita hallitsevat älypuhelimet muistuttavat pieniä tabletteja.

Taittopuhelimia tuodaan silti yhä markkinoille. Näiden uutuuksien takana ovat varsinkin Samsung, Motorola ja Nokia.

Kaupoista löytyy muun muassa Samsung Galaxy Z Flip-puhelin, joka on täysiverinen älypuhelin, mutta sen näyttö taittuu keskeltä.

Samsung Galaxy Z Flip sai osakseen paljon arvostusta ympäri maailman, sillä puhelin haastaa ajan suuntauksen, jossa älypuhelimet kasvavat aina vain suuremmiksi.

Sen kamera ei kuitenkaan ole kovin vaikuttava, ja se on valitettavasti tämänhetkisten taittopuhelinten yleinen heikkous.

Z Flipin kaksoiskamerassa on tehokas F2,2-valovoimainen 13 mm:n laajakulmaobjektiivi ja kinokoon 26 mm:n polttoväliä vastaava F1.8-valovoimainen normaaliobjektiivi.

Siksi Z Flipin kamerat ovat vaatimattomampia kuin esimerkiksi iPhone 11 Pro -puhelimen kamerat.

> Lue myös: Tässä on tämän hetken paras kamerapuhelin

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip ilmestyi helmikuussa 2020.

© Shutterstock

Tämänhetkiset taittopuhelimet

Juuri nyt saatavana oleville taittopuhelimille on yhteistä se, että valmistajat ovat keskittyneet enemmänkin näiden puhelimen muotoiluun, eikä niiden kameroihin ole valitettavasti juurikaan panostettu. 

Uusimmat taittopuhelimet:

  • Nokia 2720 Flip
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • Samsung Galaxy Z Flip 5G
  • Motorola Razr 5G
  • TTfone Lunar TT750
  • LG G8X ThinQ Dual Screen
Samsung Galaxy Z Fold 2

Myös Samsung Galaxy Z Fold 2 on taittopuhelin, joka voidaan avata kaksi kertaa suuremmaksi. Silloin käytettävissä on tuplasti suurempi näyttö.

© Shutterstock

Rakenteen edut ja haitat

Taittopuhelinta ei hankita kuvanlaadun vuoksi. Taitettavaa puhelinta kannattaa sen sijaan harkita silloin, kun tarvitaan puoleen kokoon taittuva älypuhelin.

Taittopuhelinten muotoilua voidaan kiittää, koska moni on kyllästynyt tilaa vieviin älypuhelimiin ja siihen, että niiden käyttämiseen tarvitaan molemmat kädet.

Taitettava puhelin ei kuitenkaan ole kovin hyvä kamerapuhelin. Se näkyy selvästi, kun vertaillaan niiden  kameroita muiden uusimpien älypuhelinten kameroihin. 

Taittopuhelimissa on kuitenkin valokuvauksessa se ainoa etu, että sen saa usein seisomaan itsekseen. Kuvia voidaan silloin ottaa paljon pidemmällä valotusajalla eikä niistä tule epätarkkoja. 

> Lue myös: 6 asiaa, jotka puhelimen kamerasta on tiedettävä

Taitettava puhelin, jossa on peli

Moni valmistaja panostaa uusissa taitettavissa malleissa kameroiden sijaan siihen, että puhelimella olisi hyvä pelata pelejä.

© Shutterstock

Tulevatko taittopuhelimet yleistymään?

Täällä Digikuvassa emme vielä näe taittopuhelimille suurta tulevaisuutta – mutta toisaalta... Äskettäin näet huhuttiin, että Apple julkistaa ensimmäisen taitettavan puhelimensa.

Se vaikuttaa kiistatta markkinoihin ja siellä näkyviin suuntauksiin, sillä Applea voidaan sanoa pesunkestäväksi älypuhelinjättiläiseksi.

Lisäksi Apple on viime vuosina ollut trendijohtaja niin älypuhelimissa kuin niiden muotoilussakin. Jos Apple tuo markkinoille taittopuhelimen, se saattaa olla merkki siitä, että ajat ovat muuttumassa.

Toivottavasti Applen version kameroiden kuvanlaatu on hyvä. Nykyisin saatavana olevien taitettavien puhelinten suurin miinus on nimittäin ennen muuta niiden kameroiden heikkous.

Applen taittopuhelin

Applen taitettava puhelin on herättänyt paljon huomiota ja arvailuja, mutta Apple ei ole itse julkaissut siitä kuvia. Siksi tämä piirros on vain yksi näkemys siitä, miltä sen taitettava malli saattaa näyttää.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!