Älypuhelimet

Sony Xperia PRO-I-, iPhone 13 PRO Max ja OnePlus 9 PRO -malleissa on kaikissa erittäin hyvät kamerat, mutta mikä kamerapuhelin on paras?

© Shutterstock

Tässä ovat tämän hetken parhaat kamerapuhelimet

Arvostelemme täällä toimituksessa vuosittain monia kamerapuhelimia. Siksi tiedämme, että kilpailu on kovaa ja että parhaan kamerapuhelimen tittelin saaminen vaatii jotain erityistä. Juuri nyt kolme älypuhelinta erottuu joukosta.

maanantai 21. helmikuuta 2022 teksti C. Trant

Kamerapuhelimien teknologia kehittyy suorastaan uskomatonta vauhtia. 

Kilpailu on kivenkovaa eri tuotemerkkien välillä, ja jokaisen uuden lanseerauksen yhteydessä tulee parannuksia raakakuvien ottomahdollisuuksiin, värintoistoon ja yksityiskohtien tasoon.

Lisääntyneestä kilpailusta huolimatta kolme kamerapuhelinta on tehnyt meihin erityisen suuren vaikutuksen.

Tässä on yhteenveto tämän hetken parhaista kamerapuhelimista:

  • Sony Xperia PRO-I
  • iPhone 13 Pro Max
  • OnePlus 9 Pro 

> Tilaajillemme tarkoitetusta Etunurkasta löydät monia erilaisia älypuhelinsovelluksia, jotka tekevät puhelimella kuvaamisesta entistäkin hauskempaa.

Mitä kameroita näissä kolmessa puhelimessa on?

Katsotaan ensin tarkemmin, mitä kameroita kussakin kamerapuhelimessa on. Näissä kolmessa kamerapuhelimessa on täysin erilaiset kamerat. 

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I on kamerapuhelin, jossa on kolmoiskamerajärjestelmä. Kolmoiskamerassa on 16 mm:iä vastaava ultralaajakulma, 24 mm:n laajakulma ja 50 mm:n objektiivi, kaikissa 12 megapikseliä. Etenkin 24 mm:n kamera erottuu joukosta yhden tuuman kuvakennollaan, joka on valtava ollakseen kamerapuhelimessa.

Hinta: 1799 € (512 Gt)

iPhone 13 Pro Max

  • Tässä kamerapuhelimessa on myös kolmoiskamerajärjestelmä. Kaikissa kameroissa on 12 megapikseliä. Pääkamera on 26 mm, tele 77 mm ja ultralaajakulma 13 mm. 

Hinta: 1278 € (128 Gt)

OnePlus 9 Pro

  • OnePlus 9 Pro on kamerapuhelin, jossa on sisäinen Hasselblad-kamera. Pääkameralla ja ultralaajakulmalla voi ikuistaa 48 tai 50 megapikselin valokuvia. Kamerajärjestelmä koostuu kolmesta kamerasta, joiden polttovälit ovat 14, 23 ja 77 mm. Neljäntenä on vielä mustavalkokamera, jota käytetään vain tukemaan kolmen muun kameran kuvanmuodostusta.

Hinta: 999 € (256 Gt)

Kamerapuhelinten sovellukset ovat hyvin erilaisia 

Kamerapuhelinten kuvaussovelluksissa on suuria eroja. Sony Xperia PRO-I eroaa hieman kahdesta kilpailijastaan.

Näin Sony Xperia PRO-I toimii

Sony on kopioinut uusimman kamerapuhelimensa asetukset ja muotoilun järjestelmäkameroistaan. Siitä on paljon hyötyä, jos järjestelmä on jo ennestään tuttu.

Sonyn kamerasovelluksessa on muun muassa Sonyn ohjelmakiekon virtuaalinen versio, jossa on valittavana useita eri ohjelmia, kuten suljinajan esivalinta ja manuaalinen ohjelma. 

Tämä on ensimmäinen kerta, kun näemme sen kamerapuhelimessa. Se on nerokasta.

Se antaa lisämahdollisuuden säätää valotusaikaa, aukkoa, valonmittausta ja tarkennusmenetelmää, mikä tulee luonnostaan, jos olet kokeillut kuvaamista Sony-kameralla – tai yleensäkin kuvannut kameralla, jossa on ohjelman säätöpyörä.

Jos näin ei ole, tämä kamerapuhelin vaatii hieman totuttelua ja harjoittelua, ennen kuin olet perehtynyt sen rakenteeseen ja lukuisiin kuvausmahdollisuuksiin.

Jos olet valokuvausharrastaja ja sinulla on kokemusta kuvaamisesta ohjelmistopyörän avulla, tulet ihastumaan Sonyn kamerapuhelimeen, sillä se tarjoaa paljon enemmän kuvausmahdollisuuksia kuin kaksi kilpailijaansa.

Näin iPhone 13 Pro Max toimii

iPhone 13 Pro Max -puhelimen kamerasovellus perustuu aiempiin malleihin. Tärkeimmät toiminnot saa helposti käyttöön vain muutamalla napautuksella.

iPhone 13 Pro Max on helppokäyttöinen kamerapuhelin, jonka eri kuvaustyylit on sijoitettu näytön alareunaan. Siten on helppo siirtyä muotokuvatoiminnosta panoraamakuvaukseen ja videokuvaukseen.

Tällä kamerapuhelimella on myös helppo säätää salamaa ja korjata valotusta.

Lisäksi tässä kamerapuhelimessa on mahdollisuus käyttää Applen erinomaisia suodattimia, jotka muokkaavat nopeasti värejä ja kontrastia erilaisiin ilmaisuihin kuvissasi.

Applen yötila, jonka nimi on Night Mode, näkyy myös näytöllä pimeässä kuvattaessa. Sen avulla saat enemmän mahdollisuuksia ottaa upeita valokuvia pimeässä kamerapuhelimellasi. 

Näin OnePlus Pro 9 toimii

Kiinalaisen OnePlusin kamerapuhelin on kehitetty yhteistyössä legendaarisen ruotsalaisen kameravalmistajan Hasselbladin kanssa. 

Tämä näkyy muun muassa kameraan kuuluvan sovelluksen käyttöliittymässä, joka muistuttaa paljon Hasselbladin ohjelmistoja ja kameravalikoita.

Lisäksi kamerapuhelimen virtuaalinen laukaisinpainike on oranssinvärinen, aivan kuten ruotsalaisen valmistajan ainutlaatuisissa kameroissa.

Itse rakenne muistuttaa iPhone 13 Pro Max -puhelinta. 

Monet pikakuvakkeista ovat samoja, ja voit helposti valita itsellesi sopivan kuvaustyylin.

> Lue myös: 6 asiaa, jotka puhelimen kamerasta on tiedettävä

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I:ssä on näistä kamerapuhelimista kehittynein valokuvaussovellus. Vaihtoehtoja on enemmän kilpailijoihin verrattuna, mutta kamerapuhelin voi toisaalta olla hieman haasteellinen niille, jotka eivät ole tottuneet käyttämään ohjelman säätöpyörää kuvatessaan.

© Sony

Millä kamerapuhelimella saa parhaita raakakuvia?

Aiemmin raakakuvia oli vain edistyneissä kameroissa, mutta nykyään useimmilla uusilla älypuhelimilla voi kuvata raakakuvia. Tämä koskee myös tässä artikkelissa mainittuja kolmea kamerapuhelinta.

Raw on kameran raakakuva, joka sisältää kaikki kameran keräämät tiedot. Tiedosto vie paljon tilaa, mutta tarjoaa erittäin hyvät mahdollisuudet yksityiskohtaiseen muokkaamiseen jälkikäteen.

Sony Xperia PRO-I

Jos päätät kuvata tällä kamerapuhelimella raw-muodossa, kuvissa on hieman enemmän kohinaa, eivätkä ne ole yhtä teräviä kuin jpeg-muodossa. 

 Vaihtoehtoja on kuitenkin muokkauksessa paljon enemmän, jos valitset raakaformaatin, sillä kuvat sisältävät paljon enemmän tietoa, mikä helpottaa yksityiskohtaista muokkaamista jälkikäteen.

iPhone 13 Pro Max

Tämän puhelimen kamerasovelluksella voi ottaa valokuvia Applen omassa Apple ProRAW -raakamuodossa. 

Apple ProRAW yhdistää raakaformaatin tiedot iPhonen kuvankäsittelyyn, mikä tarjoaa enemmän luovia mahdollisuuksia valotuksen, värin ja valkotasapainon säätämiseen.

Apple ProRAW on käytettävissä kaikissa kameroissa, myös etukamerassa. Apple ProRAW ei kuitenkaan ole käytettävissä muotokuvatoiminnossa.

OnePlus 9 Pro

Jos vaihdat Pro-tilaan tässä kamerapuhelimessa, voit kuvata raakamuodossa ja säätää esimerkiksi ISO-arvoa ja valkotasapainoa. 

OnePlus 9:n Pro-tilassa kuvat tallentuvat yleisessä dng-raakamuodossa. 

Samalla kamerapuhelin tallentaa kopion jpeg-muodossa, joten voit avata kuvat joustavasti useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa.

Nainen ja kuulokkeet

Kun kuvaat jpg-muodossa, joka on tavallisin muoto,  kamerapuhelin käyttää vain tarvitsemiaan tietoja ja hävittää loput. Tämän prosessin jälkeen hävitettyjä tietoja ei voi palauttaa. Siksi raakakuva on erityisen houkutteleva valokuvaajille, jotka haluavat muokata kuviaan jälkikäteen. Raakakuva sisältää paljon enemmän tietoa ja tarjoaa siten enemmän säätömahdollisuuksia.

© Shutterstock

Jokaisella kamerapuhelimella on omat etunsa

Kaikilla näillä kolmella vuoden 2021 älypuhelinmallilla saa upeita kuvia. 

Siitä ei ole epäilystäkään. 

Kun kamerapuhelimet asetetaan vastakkain, käy kuitenkin selväksi, että niillä on erilaisia vahvuuksia.

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I on kamerapuhelin, joka erottuu joukosta valtavalla yhden tuuman kuvakennollaan. 

Suurten pikselien ansiosta raakakuvien varjoissa saa esiin paljon yksityiskohtia.

Yksityiskohtien taso on korkea ja varjoalueet ovat todella hienot. 

Kuviin tulee suuria kontrasteja, mutta terävyys ei ole yhtä suuri kuin monissa muissa uusissa kamerapuhelimissa, joissa käytetään usein tietokonetehoa ja yhdistetään useampi kuva yhdeksi kuvaksi.

iPhone 13 Pro Max

Kamerapuhelin 13 Pro Max on periaatteessa hieman parempi kuin aiemmat iPhonet. 

Tämä johtuu paremmasta ja suuremmasta kennosta, mutta useimpia kiinnostaa eniten se, että kamerassa on nyt makrotoiminto, jonka avulla saat tarkkoja kuvia erittäin pienistäkin kohteista.

Makrotoiminto on huomattavasti parempi kuin Xperia PRO-I ja OnePlus 9 PRO -malleilla. 

OnePlus 9 Pro 

Hasselblad on auttanut parantamaan kuvien väritoistoa, ja värit ovat todella hyviä ja luonnollisia tässä kamerapuhelimessa. 

Päivänvalossa kuvanlaatu on samankaltainen kuin uusissa iPhone-malleissa. 

Heikommassa valossa, esimerkiksi sinisellä hetkellä kuvattaessa tai sisätiloissa muotokuvia otettaessa, tämän kamerapuhelimen värit ovat kuitenkin selvästi paremmat kuin uusimmilla iPhone-puhelimilla. 

Ne näyttävät luonnollisemmilta ja toistuvat upean houkuttelevina. 

Paras kamerapuhelin on... 

Kaikilla kolmella kamerapuhelimella saa upeita kuvia, ja niiden kuvat ovat harjaantumattomalle katsojalle lähes samanlaisia.

On kuitenkin selvää, että kullakin kamerapuhelimella on omat erikoisalueensa, joilla ne ovat kilpailijoitaan parempia.

Sony Xperia PRO-I: Kamerapuhelin nörttimäisille puhelinkuvaajille

Sony Xperia PRO-I tarjoaa eniten kuvausasetuksia näistä kamerapuhelimista. 

Ohjelman säätöpyörä on meistä loistava uutuus, sillä sen avulla voimme hallita aukkoa, suljinta ja valoa paremmin kuin mihin olemme tottuneet.

Sony Xperia PRO-I on nerokas kamerapuhelin kaikille, jotka haluavat hallita valotusta täysin kuvatessaan puhelimellaan.

iPhone 13 Pro Max: Erittäin helppokäyttöinen kamerapuhelin, joka on vahva makrokuvauksessa

iPhone 13 Pro Max on nerokas kamerapuhelin, jolla on helppo ottaa upeita kuvia. 

Sovelluksen rakenne on helppo navigoida. Jos haluat ottaa makrokuvia, tämä kamerapuhelin on erinomainen valinta.

iPhone 13 Pro Max -puhelimen kamera on erityisen valovoimainen myös iltaisin ja öisin. 

Night Mode -tila pidentää valotusaikaa, mutta voi aiheuttaa epätarkkoja kuvia, jos et pysty pitämään kamerapuhelinta paikallaan.

OnePlus 9 Pro: Kamerapuhelin, joka toistaa värit erinomaisesti heikossa valossa

OnePlus on kamerapuhelin, jossa on paperilla eniten megapikseleitä, mutta yksityiskohtien taso ja terävyys eivät ole kilpailijoita parempia. Älä siis anna teknisten tietojen hämätä.

Hasselblad-kamera puolestaan varmistaa parhaan värien toiston, jonka olemme nähneet kamerapuhelimessa. 

Sony ja iPhone voivat näyttää siltä, että kuviin on lisätty suodin, vaikka näin ei olekaan. Tämä on harmillista, kun kuvaa kohdetta, jonka värejä ei haluaisi muokata.

Jos värit ovat sinulle tärkeimpiä, valitse OnePlus 9 Pro. 

Voit lukea koko arviomme  Välineoppaassa, jossa olemme antaneet eri älypuhelimille arvosanat. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!