Maisemakuvaaja kuvaa vuoria.

Sony, Samsung, Apple ja OnePlus valmistavat kaikki mainioita matkapuhelimia, joissa on todella hyvät kamerat, mutta mikä kamerapuhelin on paras?

© Shutterstock

Tämän hetken parhaat kamerapuhelimet

Arvostelemme täällä toimituksessa vuosittain monia kamerapuhelimia. Siksi tiedämme, että kilpailu on kovaa ja että parhaan kamerapuhelimen tittelin saamiseksi vaaditaan jotain erityistä. Juuri nyt viisi älypuhelinta erottuu joukosta.

maanantai 11. heinäkuuta 2022 teksti C. Trant

Kamerapuhelimien teknologia kehittyy suorastaan uskomatonta vauhtia. 

Kilpailu on kivenkovaa eri tuotemerkkien välillä, ja jokaisen uuden lanseerauksen yhteydessä tulee parannuksia raakakuvien ottamisen mahdollisuuksiin, värintoistoon ja yksityiskohtaisuuteen.

Kiristyneestä kilpailusta huolimatta viisi kamerapuhelinta on tehnyt meihin erityisen suuren vaikutuksen.

Tässä on yhteenveto tämän hetken parhaista kamerapuhelimista:

> Tilaajillemme tarkoitetusta Etunurkasta löydät monia erilaisia älypuhelinsovelluksia, jotka tekevät puhelimella kuvaamisesta entistäkin hauskempaa.

Tässä artikkelissa kerromme seuraavista aiheista:


Millaisia kameroita on näissä viidessä älypuhelimessa?

Katsotaan ensin tarkemmin, mitä kameroita kussakin kamerapuhelimessa on. Näissä viidessä kamerapuhelimessa on täysin erilaiset kamerat. 

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Samsungin kamerapuhelinten uudessa lippulaivamallissa on neljä takakameraa, joista 23 mm:n laajakulmaa vastaava kamera tarjoaa peräti 108 megapikseliä. Lisäksi puhelimessa on 69 mm:n ja 230 mm:n teleobjektiivit, joiden resoluutio on 10 megapikseliä, sekä 13 mm:n objektiivi, jonka resoluutio on 12 megapikseliä.

Hinta: 1399 € (128 Gt)

Sony Xperia PRO-I

  • Sony Xperia PRO-I on kamerapuhelin, jossa on kolmoiskamerajärjestelmä. Kolmoiskamerassa on 16 mm:ä vastaava ultralaajakulma, 24 mm:n laajakulma ja 50 mm:n objektiivi, joissa kaikissa 12 megapikselin resoluutio. Etenkin 24 mm:n kamera erottuu joukosta yhden tuuman kuvakennollaan, joka on valtava ollakseen kamerapuhelimessa.

Hinta: 1799 € (512 Gt)

iPhone 13 Pro Max

  • Myös tässä kamerapuhelimessa on kolmoiskamerajärjestelmä. Kaikissa kameroissa on 12 megapikseliä. Pääkamera on 26 mm, tele 77 mm ja ultralaajakulma 13 mm. 

Hinta: 1275 € (128 Gt)

OnePlus 10 Pro

  • Pääkameran 23 mm:n laajakulmaobjektiivin resoluutio on 48,0 megapikseliä, ja siinä on optinen kuvanvakain. 14 mm:n ultralaajakulma tarjoaa 50,0 megapikseliä. 77 mm:n tele, jossa on myös optinen kuvanvakain, tallentaa otoksia 8,0 megapikselin resoluutiolla. Kaikilla kolmella kameralla voidaan ottaa raaka- ja jpeg-kuvia.

Hinta: 879 € (256 Gt)

Sony Xperia 1 IV

  • Useimpien uusien puhelinten tapaan myös Xperiassa on kolme kameraa. Siinä on 16 mm:n ultralaajakulma, 24 mm:n laajakulmaobjektiivi ja 85–125 mm:n zoomobjektiivi. Viimeksi mainittu on varsinainen sensaatio, sillä se on optinen zoom, jossa linssin osat liikkuvat edestakaisin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ominaisuus on sisällytetty puhelimeen.

Hinta: 1399 € (256 Gt)

Kamerapuhelinten sovellukset ovat kovin erilaisia

Kamerapuhelinten kuvaussovelluksissa on suuria eroja. Sony-puhelimet ovat hieman edellä kilpailijoihinsa verrattuna.

Näin Sony Xperia PRO-I ja Sony Xperia 1 IV toimivat

Sony on kopioinut uusimman kamerapuhelimensa asetukset ja muotoilun järjestelmäkameroistaan. Siitä on paljon hyötyä, jos merkki on jo ennestään tuttu.

Sonyn kamerasovelluksessa on muun muassa Sonyn ohjelmakiekon virtuaalinen versio, jossa on valittavana useita eri ohjelmia, kuten suljinajan esivalinta ja manuaalinen ohjelma. 

Tämä on ensimmäinen kerta, kun näemme sen kamerapuhelimessa. Se on nerokas lisäys.

Se antaa lisää mahdollisuuksia säätää valotusaikaa, aukkoa, valonmittausta ja tarkennusmenetelmää, ja kaikki sujuu luontevasti, jos olet kokeillut kuvaamista Sonyn kameralla – tai yleensäkin kuvannut kameralla, jossa on ohjelman säätökiekko.

Jos näin ei ole, tämä kamerapuhelin vaatii hieman totuttelua ja harjoittelua ennen kuin olet perehtynyt tarpeeksi sen säätöihin ja lukuisiin kuvausmahdollisuuksiin.

Jos olet valokuvausharrastaja ja sinulla on kokemusta kuvaamisesta ohjelmakiekon avulla, tulet ihastumaan Sonyn kamerapuhelimeen, sillä se tarjoaa paljon enemmän kuvausmahdollisuuksia kuin kaksi kilpailijaansa.

Näin iPhone 13 Pro Max toimii

iPhone 13 Pro Max -puhelimen kamerasovellus perustuu aiempiin malleihin. Tärkeimmät toiminnot saa helposti käyttöön vain muutamalla napautuksella.

iPhone 13 Pro Max on helppokäyttöinen kamerapuhelin, jonka eri kuvaustyylit on sijoitettu näytön alareunaan. Siten on helppo siirtyä muotokuvatoiminnosta panoraamakuvaukseen ja videokuvaukseen.

Tällä kamerapuhelimella on myös helppo säätää salamaa ja korjata valotusta.

Lisäksi tässä kamerapuhelimessa on mahdollisuus käyttää Applen erinomaisia suodattimia, jotka muokkaavat nopeasti kuviesi värejä ja kontrastia erilaisiksi tyyleiksi.

Applen yötila, jonka nimi on Night Mode, näkyy myös näytöllä pimeässä kuvattaessa. Sen avulla saat enemmän mahdollisuuksia ottaa upeita valokuvia pimeässä kamerapuhelimellasi. 

Näin OnePlus Pro 10 toimii

Kiinalaisen OnePlusin kamerapuhelin on kehitetty yhteistyössä legendaarisen ruotsalaisen kameravalmistajan Hasselbladin kanssa. 

Tämä näkyy muun muassa kameraan kuuluvan sovelluksen käyttöliittymässä, joka muistuttaa paljon Hasselbladin ohjelmistoja ja kameravalikoita.

Lisäksi kamerapuhelimen virtuaalinen laukaisinpainike on oranssinvärinen aivan kuten ruotsalaisen valmistajan ainutlaatuisissa kameroissa.

Käyttö vastaa iPhone 13 Pro Max -puhelinta. 

Monet pikakuvakkeista ovat samoja, ja voit helposti valita itsellesi sopivan kuvaustyylin.

Näin Samsung Galaxy S22 Ultra toimii 

Samsungin uuden Expert RAW -sovelluksen lataavat voivat ottaa 16-bittisiä raakakuvia Expert RAW -muodossa, joka yhdistää useita valotuksia kuvan dynaamisen alueen laajentamiseksi.

S22 Ultra on yksi markkinoiden parhaista kamerapuhelimista, mutta sen kuvausominaisuuksissa on liian paljon vaihtoehtoja, joihin täytyy ottaa kantaa. Niinpä voi olla vaikea hahmottaa, millä asetuksilla saadaan parhaat otokset. 

Edistynyt valokuvaaja ihastuu valokuvaussovelluksen moniin mahdollisuuksiin, mutta helppokäyttöisyys ei ole huippuluokkaa, ja käyttö vaatii totuttelua.

> Lue myös: 6 asiaa, jotka puhelimen kamerasta on tiedettävä

Sony Xperia PRO-I

Sonyn puhelimet ja Samsungin malli ovat kamerapuhelimia, joissa on kehittynein valokuvaussovellus. Vaihtoehtoja on enemmän kilpailijoihin verrattuna, mutta kamerapuhelin voi toisaalta olla hieman haasteellinen niille, jotka eivät ole tottuneet käyttämään ohjelman säätökiekkoa kuvatessaan.

© Sony

Millä kamerapuhelimella saa parhaita raakakuvia?

Aiemmin raakakuvia oli vain edistyneissä kameroissa, mutta nykyään useimmilla uusilla älypuhelimilla voi kuvata raakakuvia. Tämä koskee myös tässä artikkelissa mainittuja viittä kamerapuhelinta.

Raw on kameran raakakuva, joka sisältää kaikki kameran keräämät tiedot. Tiedosto vie paljon tilaa, mutta tarjoaa erittäin hyvät mahdollisuudet yksityiskohtaiseen muokkaamiseen jälkikäteen.

Sony Xperia PRO-I

Jos päätät kuvata tällä kamerapuhelimella raakakuvamuodossa, kuvissa on hieman enemmän kohinaa eivätkä ne ole yhtä teräviä kuin jpeg-muodossa. 

Vaihtoehtoja on kuitenkin muokkauksessa paljon enemmän, jos valitset raakaformaatin, sillä kuvat sisältävät selvästi enemmän tietoa, mikä helpottaa yksityiskohtaista muokkaamista jälkikäteen. 

iPhone 13 Pro Max

Tämän puhelimen kamerasovelluksella voi ottaa valokuvia Applen omassa Apple ProRAW -raakamuodossa. 

Apple ProRAW yhdistää raakaformaatin tiedot iPhonen kuvankäsittelyyn, mikä tarjoaa enemmän luovia mahdollisuuksia valotuksen, värin ja valkotasapainon säätämiseen.

Apple ProRAW on käytettävissä kaikissa kameroissa, myös etukamerassa. Apple ProRAW ei kuitenkaan ole käytettävissä muotokuvatoiminnossa.

OnePlus 10 Pro

Jos vaihdat Pro-tilaan tässä kamerapuhelimessa, voit kuvata raakamuodossa ja säätää esimerkiksi ISO-arvoa ja valkotasapainoa. 

OnePlus 10:n Pro-tilassa kuvat tallennetaan yleisessä dng-raakamuodossa. 

Samalla kamerapuhelin tallentaa kopion jpeg-muodossa, joten voit avata kuvat joustavasti useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa.

Sony Xperia 1 IV

Voit myös ottaa raakakuvia, mutta kyseinen tallennusmuoto vaikuttaa todella paljon nopeuteen. 

Hyvän automaattitarkennuksen ansiosta kameralla voidaan sarjakuvata 20 kuvan sekuntinopeudella. 

Tämä pätee kuitenkin vain jpeg-kuvaukseen, eikä nopeita sarjoja voi kuvata raakakuvina, sillä ne onnistuvat vain yksi kuva kerrallaan.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsungin uuden Expert RAW -sovelluksen lataavat voivat ottaa 16-bittisiä raakakuvia Expert RAW -muodossa, joka yhdistää useita valotuksia kuvan dynaamisen alueen laajentamiseksi.

Expert RAW -tiedostot vievät hieman enemmän tilaa kuin tavalliset raakatiedostot, mutta ne tarjoavat muunnokseen paljon enemmän huippuvalokohtia. 

Nainen ja kuulokkeet

Kun kuvaat jpg-muodossa, joka on tavallisin muoto, kamerapuhelin käyttää vain tarvitsemiaan tietoja ja hävittää loput. Tämän prosessin jälkeen hävitettyjä tietoja ei voi palauttaa. Siksi raakakuva on erityisen houkutteleva valokuvaajille, jotka haluavat muokata kuviaan jälkikäteen. Raakakuva sisältää paljon enemmän tietoa ja tarjoaa siten enemmän säätömahdollisuuksia.

© Shutterstock

Jokaisella kamerapuhelimella on omat etunsa

Kaikilla viidellä älypuhelimella saa upeita kuvia. 

Siitä ei ole epäilystäkään. 

Kun kamerapuhelimet asetetaan vastakkain, käy kuitenkin selväksi, että niillä on erilaisia vahvuuksia.

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I on kamerapuhelin, joka erottuu joukosta valtavalla yhden tuuman kuvakennollaan. 

Suurten pikselien ansiosta raakakuvien varjoista saa esiin paljon yksityiskohtia.

Kuvat ovat sävykkäitä, ja varjoalueet ovat todella hienot. 

Kuviin tulee suuria kontrasteja, mutta terävyys ei ole yhtä suuri kuin monissa muissa uusissa kamerapuhelimissa, joissa käytetään usein suorittimen laskentatehoa ja yhdistetään useampi kuva yhdeksi kuvaksi.

iPhone 13 Pro Max

Kamerapuhelin 13 Pro Max on periaatteessa hieman parempi kuin aiemmat iPhonet. 

Tämä johtuu paremmasta ja suuremmasta kennosta, mutta useimpia kiinnostaa eniten se, että kamerassa on nyt makrotoiminto, jonka avulla saat tarkkoja kuvia erittäin pienistäkin kohteista.

Makrotoiminto on huomattavasti parempi kuin Xperia PRO-I- ja OnePlus 10 PRO -malleissa. 

OnePlus 10 Pro 

Hasselblad on auttanut parantamaan kuvien väritoistoa, ja värit ovat todella hyviä ja luonnollisia tässä kamerapuhelimessa. 

Päivänvalossa kuvanlaatu on samankaltainen kuin uusissa iPhone-malleissa. 

Heikommassa valossa, esimerkiksi sinisellä hetkellä kuvattaessa tai sisätiloissa muotokuvia otettaessa, tämän kamerapuhelimen värit ovat kuitenkin selvästi paremmat kuin uusimmilla iPhone-puhelimilla. 

Ne näyttävät luonnollisemmilta ja toistuvat upean houkuttelevina. 

Sony Xperia 1 IV

Käyttöliittymä on peräisin Sonyn A-sarjan kameroista, joten puhelinta käyttäessä tuntuu, että käsissä on oikea kamera. Puhelimessa on myös sama kehittynyt seurantatarkennus kuin A-sarjan kameroissa.

Se on kuvaajan kannalta merkittävää optisessa zoomissa, jossa objektiivin linssit liikkuvat edestakaisin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ominaisuus on sisällytetty puhelimeen.

Optisella zoomilla otetut kuvat ovat varsin hyvännäköisiä. Valitettavasti kaikkien kameroiden resoluutio on vain 12,0 megapikseliä, ja sävykkyys on selvästi heikompaa kuin suuremmalla kennolla varustetussa Xperia PRO-1 -puhelimessa.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Kaikkien kameroiden ja varsinkin laajakulman kuvanlaatu on todella hyvä. 

Kuvat ovat teräviä, värit toistuvat hyvin ja sekä varjoissa että huippuvalokohdissa on runsaasti yksityiskohtia.

Sen ansiosta voit ottaa upeita ja yksityiskohtaisia jpeg-kuvia, ja tallennusmuoto on useimmille valokuvaajille sopiva.

Lisäksi siinä on tehokas 10x optinen zoom, ja Expert RAW antaa hyvät mahdollisuudet konversioon.

Paras kamerapuhelin on...

Kaikilla viidellä kamerapuhelimella saa upeita kuvia, ja niiden kuvat ovat harjaantumattomalle katsojalle lähes samanlaisia.

On kuitenkin selvää, että kullakin kamerapuhelimella on omat erikoisalueensa, joilla ne ovat kilpailijoitaan parempia.

Sonyn puhelimet: Kamerapuhelin kaikille kännykkänörteille

Sonyn puhelimet tarjoavat eniten asetuksia itse kuvaustilanteeseen. 

Ohjelman säätökiekko on meistä loistava uutuus, sillä sen avulla voi hallita aukkoa, suljinta ja valotusta paremmin kuin mihin olemme tottuneet.

Sony Xperia PRO-I on nerokas kamerapuhelin kaikille, jotka haluavat hallita valotusta täysin puhelimella kuvatessaan.

iPhone 13 Pro Max: Erittäin helppokäyttöinen kamerapuhelin, joka on vahva makrokuvauksessa

iPhone 13 Pro Max on nerokas kamerapuhelin, jolla on helppo ottaa upeita kuvia. 

Sovelluksen rakenne on helppo navigoida. Jos haluat ottaa makrokuvia, tämä kamerapuhelin on erinomainen valinta.

iPhone 13 Pro Max -puhelimen kamera on erityisen valovoimainen myös iltaisin ja öisin. 

Night Mode -tila pidentää valotusaikaa, mutta voi aiheuttaa epätarkkoja kuvia, jos et pysty pitämään kamerapuhelinta paikallaan.

OnePlus 10 Pro: Kamerapuhelin, joka toistaa värit erinomaisesti heikossa valossa

OnePlus on kamerapuhelin, jossa on paperilla eniten megapikseleitä, mutta yksityiskohtien taso ja terävyys eivät ole kilpailijoita parempia. Älä siis anna teknisten tietojen hämätä.

Hasselbladin kamera puolestaan takaa parhaan värintoiston, jonka olemme nähneet kamerapuhelimessa. 

Sony ja iPhone voivat näyttää siltä, että kuviin on lisätty suodin, vaikka näin ei olekaan. Tämä on harmillista, kun kuvaa kohdetta, jonka värejä ei haluaisi muokata.

Valitse OnePlus 10 Pro, jos värit ovat sinulle tärkeimpiä. 

Samsung Galaxy S22 Ultra Kamerapuhelin valokuvaajalle, joka arvostaa sävykkyyttä ja värejä

Kuvat ovat teräviä, värit toistuvat hyvin ja sekä varjoissa että huippuvalokohdissa on runsaasti sävyjä.

Lisäksi Samsungilla on pisimmälle kehitetty raakakuvaformaatti ja siihen liittyvä sovellus, jotka tarjoavat tavanomaisilla kameroilla kuvaamisesta tuttuja etuja. 

Voit lukea koko arviomme Välineoppaasta, jossa olemme antaneet eri älypuhelimille arvosanat. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!