Samsung Galaxy S10

Apple iPhone Xs:ssä, Huawei P30 Prossa ja Samsung Galaxy S10:ssä on erinomaiset kamerat, mutta mikä niistä on paras?

© Shutterstock

Tässä on tämän hetken paras kännykkäkamera

Huawei P30 Pro ja Samsung Galaxy S10 ovat uudet huippumallit, joissa on panostettu erityisesti kameraan. Vertailimme niitä Applen ykkösmallin, iPhone Xs:n kanssa.

keskiviikko 15. toukokuuta 2019 teksti Kristoffer Engbo

Sekä Samsung että Huawei toivat äskettäin markkinoille älypuhelintensa huippumallit Samsung Galaxy S10 ja Huawei P30 Pro, joissa molemmissa on panostettu lujasti kameroihin. 

Kokeilimme kameroita ja vertasimme niitä Applen huippumalli iPhone Xs:n kameraan.

Testasimme kamerasovelluksen, kuvanlaadun sekä värientoiston, muotokuvaustoiminnon ja raakakuvausmahdollisuudet. Otimme myös testikuvat kaikilla kolmella, ja ne esitellään tuonnempana.

> Kotisivujemme Etunurkka-osiosta löydät monia älypuhelinsovelluksia, jotka tekevät kuvaamisesta helpompaa ja hauskempaa.

Suuria eroja kamerasovelluksissa

Sekä Huawein että Samsungin kamerasovelluksessa on Pro-tila, josta löytyy kamerasäätöjä, ja lisäksi löytyy täysautomatiikka.

Samsung Galaxy S10 saa lisäpisteen toiminnostaan, joka ehdottaa parasta sommittelua kuvan ottamisen jälkeen. Rutinoituneempikin kuvaaja hyötyy sovelluksen tarjoamista sommitteluehdotuksista.

Applen kamerasovellus on liiankin yksinkertainen, sillä esim. valotusaikaa ei voi säätää. Se onnistuu vain vierasta sovellusta käyttämällä, mikä on ärsyttävää, vaikka tälläkin puhelimella saa teknisesti hyviä valokuvia.

Kun vertaillaan näiden puhelinkameroiden käytettävyyttä ja itse kamerasovellusten laatua, vetävät Android-puhelimet pitemmän korren.

> Lue myös: 6 asiaa, jotka on syytä tietää kännykkäkamerasta

Hyvä kuvanlaatu ja värintoisto

Ensiksi muistutamme, että näillä kaikilla kolmella älypuhelimella saa teknisesti hyviä valokuvia, koska ne ovat puhelinkameroiden parhaimmistoa tällä hetkellä.

IPhone Xs:n kuvat ovat hyvin luonnollisen näköisiä, usein hieman lämpimänsävyisiä. Kontrasti on hyvä ja sävykkyys erinomainen.

Huawei P30 Pron tuottamat värit korostuvat voimakkaasti, ja myös kontrasti on melko voimakas. Tämä puhelinkamera poimii pienemmätkin yksityiskohdat tarkasti.

Pro-tilassa sekä värit että muu toistuvat luonnollisemmin, mutta kuvantoisto vaikuttaa myös hieman pehmeältä, ja kontrasti on loiva.

Samsung Galaxy S10 erottuu kahdesta kilpailijastaan. Sen värit ovat voimakkaat ja niissä on paljon kontrastia. Tällä puhelimella otetut kuvat ovat hieman terävämpiä ja puhtaamman oloisia kuin muilla kahdella otetut, ja värien yleissävy on viileämpi. 

> Jos harkitset Digikuvan tilaamista, nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen. Saat nimittäin valokuvaajan varavirtalähteen ja kolme numeroa Digikuvaa hintaan 15,90. Varavirtalähteen arvo on 65,90. Tutustu tarjoukseen!

Aavistuksen terävämpi

Näistä kolmesta voiton vie täpärästi Samsung Galaxy S10, kun puhutaan ilman erityisiä säätöjä otettujen kuvien laadusta.

Kuvat ovat kilpailijoiden kuvia hieman terävämpiä, ja erityisesti puhelimen näytöllä värit toistuvat hienosti. Vaikuttaa siltä, että Samsung Galaxy S10 käsittelee kuvia kilpailijoitaan voimakkaammin, joten esim. värikohina on vähäisempää.

Verrattuna Samsung Galaxy S10:een tuottaa iPhone Xs luonnollisemman oloisia valokuvia.

Testikuvistamme käy selkeästi ilmi, että sekä Samsung Galaxy S10 että Huawei P30 Pro käsittelevät puiden lehtiä kuvissa hyvinkin eri tavoin.

Lue myösSiirrä kuvat puhelimesta nopeasti

Vertailemiemme puhelinkameroiden erot näkyvät melko selvästi mm. puunlehtien toistossa.

© Digikuva

Testikuvat

Iphone Xs

IPhonen värintoisto on melko luonnollinen. Kontrasti on myös hyvin maltillinen kahteen kilpailevaan kännykkäkameraan verrattuna.

Loivempi kontrasti tekee kuvisya hiukan latteampia, mikä on myös makuasia. Toisaalta esim. puunlehdet toistuvat luonnollisemmin – ja kuviahan voi aina myös käsitellä jälkikäteen. 

© Digikuva

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pron automaattiasetuksella kuvien väreistä tulee kylläisiä, mikä voi näyttää äkkiseltään houkuttelevalta. IPhone Xs toistaa värit luonnollisemmin.

Huawei P30 Pro epäonnistuu varjokohtien toistossa: pensasaidan varjot ovat paljon tummemmat kuin Samsung Galaxy S10:llä ja iPhone Xs:llä otetuissa kuvissa. Samaten puun kontrasti on jyrkempi kuin iPhone XS:n kuvassa mutta loivempi kuin Samsung Galaxy S10:llä otetussa kuvassa.

© Digikuva

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10:ssa sekä värintoisto että kontrasti ovat hyvät. Ainakin Samsungin omalta näytöltä vilkaistessa kuva tekee vaikutuksen.

Varjot toistuvat sopivan tummina, mutta puun lehdet pistävät silmään. Vaikkemme muuttaneet kamera-asetuksia, lehdet näyttävät liikaa käsitellyiltä.

© Digikuva

Muotokuvaustoiminnot

Kaikilla kolmella puhelimella saadaan muotokuvia, joiden tausta on sumea, ikään kuin ne olisi otettu järjestelmäkameralla suurella aukolla.

Mikään näistä kolmesta ei onnistu tuottamaan täydellistä taustasumennusta. Ne eivät kykene huomioimaan esimerkiksi yksittäisiä hiuksia.

Näiden kolmen puhelinkameran muotokuvausominaisuudet ovat laadultaan niin lähellä toisiaan, että niitä on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen.

Lue myös: Tästä syystä kannattaa kuvata puhelimen kameralla – ainakin joskus

Missä parhaat raw-ominaisuudet?

Kaikilla kolmella voidaan ottaa raakakuvia.

Huawei P30 Pron ja Samsung Galaxy S10:n sovellukset tallentavat niitä itse, kun taas iPhone Xs vaatii eri valmistajan kuvasovelluksen.

Siitä huolimatta Apple iPhone Xs:n raw-tiedostoja on miellyttävintä käsitellä, mikä ei sinänsä tarkoita parasta teknistä kuvanlaatua.

> Lue myös: Ilmaista raakakäsittelyä kännykällä

Huawei P30 Pron raakakuvaus oli pettymys

Samsung Galaxy S10 ja iPhone Xs ovat hyvin tasavahvoja raakakuvauspuolella, mutta iPhone Xs sallii raakakuvauksen molemmilla objektiiveilla ja Samsung Galaxy S10 ainoastaan pääkameralla eikä esim. telekameralla.

Huawei P30 Pron raakakuvatiedostot ovat lähes käyttökelvottomia. Niistä löytyi voimakasta vinjetointia eli kuvien kulmien tummentumia, ja valkotasapaino heitteli niin, ettemme voineet käyttää valmiita asetuksia, kuten Daylight, Lightroomissa.

Huawei myös ottaa raakakuvat laukaisimen viipeellä, jollaista ei Samsungissa ja iPhonessa esiinny.

Samsungin ja iPhonen raakakuvia on mukava työstää, ja koska iPhone Xs tallentaa niitä myös teleobjektiivilla, pidämme sen raakakuvausominaisuuksia tämän kolmikon parhaina.

Ja voittaja on...

Jos haluat käyttää suoraan puhelimesta tulevia kuvia, joiden värit ja kontrasti ovat hyvät, paras valinta on Samsung Galaxy S10. 

Kuvanlaatu vakuuttaa useimmat, varsinkin puhelimen näytöltä katseltaessa.

Haluamme kuitenkin painottaa, että nämä kolme kilpailijaa ovat kokonaislaadultaan hyvin lähellä toisiaan. Tästäkin huolimatta Samsung S10:n ominaisuudet ovat lähimpänä aktiivisen valokuvausharrastajan toiveita.

Huawei P30 Pro erottuu telellään, joka suurentaa kymmenkertaisesti ilman merkittävää hävikkiä kuvanlaadussa.

Iphone Xs:n kamera on yleisesti ottaen hyvä eikä siinä ole varsinaisia heikkoja kohtia. Tämän testin voittaa Samsung S10 sävyjensä perusteella, mutta marginaalit ovat erittäin pienet.

Valitako Samsung S10 vai iPhone Xs on lähinnä makuasia.

> Katso, kuinka puhelinten kuvausmahdollisuuksia voidaan laajentaa lisälaitteiden avulla.

Ominaisuudet

Apple iPhone Xs

Laajakulma: 12 megapikseliä, 28 mm, F1,8

Tele: 12 megapikseliä, 52 mm, F2,8

Hinta: 1085 eurosta ylöspäin (64 Gt)

Huawei P30 Pro

Laajakulma: 40 megapikseliä, 27 mm, F1,6

Erikoislaajakulma: 20 megapikseliä, 16 mm, F2,2

Tele: 8 megapikseliä, 125 mm, F3,4

Hinta: 850 euroa (128 Gt)

Samsung Galaxy S10

Laajakulma: 12 megapikseliä, 26 mm, F1,5/F2,4

Tele: 12 megapikseliä, 52 mm, F2,4

Erikoislaajakulma: 16 megapikseliä, 12 mm, F2,2

Hinta: 800 eurosta ylöspäin (128 Gt)

> Jos sinulla ei ole halua (tai varaa) investoida uuteen superkännykkään, voit tehdä nykyisestä kännykkäkamerastasi entistä monipuolisemman kolmella lisäobjektiivilla. 

Objektiivit on helppo kiinnittää paikoilleen, ja niin sinulla on kohtalaisen hyvä kamera taskussasi. Tilaa näppärä objektiivisarja ja 2 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. 

Tarjous löytyy täältä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!