älypuhelin

Samsung Galaxy S20 Ultrassa, OnePlus 8 Prossa ja iPhone 12 Pro Maxissa on hyvät kamerat, mutta mikä niistä on paras?

© Shutterstock

Tässä on tämän hetken paras kännykkäkamera

OnePlus 8 Pro ja Samsung Galaxy S20 Ultra ovat huippumallit, joissa on panostettu erityisesti kameraan. Vertailimme niitä Applen ykkösmallin, iPhone 12 Pro Maxin kanssa.

keskiviikko 20. tammikuuta 2021 teksti Kristoffer Engbo

Samsung ja OnePlus ovat hiljattain tuoneet markkinoille älypuhelintensa huippumallit Samsung Galaxy S20 Ultra ja OnePlus 8 Pro, joissa molemmissa on panostettu lujasti kameroihin. 

Kokeilimme kameroita ja vertasimme niitä Applen huippumalli iPhone 12 Pro Maxin kameraan.

Testasimme kamerasovelluksen, kuvanlaadun sekä värientoiston, muotokuvaustoiminnon ja raakakuvausmahdollisuudet. Otimme myös testikuvat kaikilla kolmella, ja ne esitellään tuonnempana.

> Kotisivujemme Etunurkka-osiosta löydät monia älypuhelinsovelluksia, jotka tekevät kuvaamisesta helpompaa ja hauskempaa.

Isoja eroja kameroissa

Näissä kolmessa on keskenään huomattavasti erilaiset kamerat.

Samsung Galaxy S20 Ultrassa on kolme kameraa: 48 megapikselin tele, 12 megapikselin ultralaajakulma ja normaaliobjektiivikamera, joka tuottaa 108 megapikseliä.

Applen iPhone 12 Pro Maxissa on kamera, jossa on ultralaajakulma-, laajakulma- ja teleobjektiivi. Kaikki kolme kameraa tuottavat 12 megapikselin kuvia.

OnePlus 8 Pro on varustettu neljällä kameralla, joissa pääkamera ja laajakulma voivat tuottaa 48 megapikselin kuvia. Kaksi pienempää kameraa tarjoavat 8 megapikselin ja 5 megapikselin kuvia.

Samsung Galaxy S20 Ultra on siis selkeä voittaja 108 megapikselillä, jos tarkastelemme vain puhelimien teknisiä tietoja.

Mutta onko Samsung Galaxy S20 Ultra yhtä ylivoimainen kuin miltä se näyttää?

Apple iPhone 12 Pro Max

Laajakulma: 12 megapikseliä, 26 mm, F1.6

Erikoislaajakulma: 12 megapikseliä, 13 mm, F2.4

Tele: 12 megapikseliä, 65 mm, F2.2

Hinta: 1279 € (128 Gt)

OnePlus Pro 8

Laajakulma: 48 megapikseliä, 25 mm, F1,8

Tele: 8 megapikseliä, F2,4

Erikoislaajakulma: 48 megapikseliä, 14 mm, F2,2

Color-filter-kamera: 5 megapikseliä, F2,4

Hinta: 800 € (128 Gt)

Samsung Galaxy S20 Ultra

Pääkamera: 108 megapikseliä, 26 mm, F1,8

Normaalikamera: 12 megapikseliä, 26 mm, F1,5/F2,4

Tele: 48 megapikseliä, F3,5

Hinta: 1000 € (128 Gt)

Eroja myös kamerasovelluksissa

Puhelinten sovellukset ovat monilta osin melko samanlaisia. Kaikkien kolmen avulla voi ottaa valokuvia valotuksenkorjauksella ja säätää ISO-herkkyyttä manuaalisesti.

Kasvojentunnistustoiminto löytyy vain iPhone 12 Pro Maxista ja Samsung Galaxy S20 Ultrasta. Se on hieman helpompi löytää iPhonesta kuin Samsungista, ja OnePlus 8 Prossa sitä ei ole.

Kolme älypuhelinta kaikki kuvaavat sarjoja ja HDR-kuvia, mutta Samsungin ja OnePlussan toimintojen löytäminen vaatii kovempaa kosketusta kuin iPhone 12 Pro Maxissa.

IPhone 12 Pro Maxin kamerasovelluksen käytettävyys on paras, koska se on muita intuitiivisempi. Lisäksi kaikki kameran ominaisuudet on helppo löytää ja käyttää niitä.

> Lue myös: 6 asiaa, jotka on syytä tietää kännykkäkamerasta

Kuvanlaatu ja värintoisto

Kaikki kolme vuoden 2020 älypuhelinta ottavat erinomaisia kuvia, mutta on myös eroja siinä, miten kamerat toistavat värejä ja sävyjä.

IPhone 12 Pro Maxin kuvanlaadun ja värin puolesta kuvat ovat hyvin luonnollisia ja sävyiltään lämpimiä. Kontrasti on realistinen ja värintoisto erinomainen.

Toisaalta OnePlus 8 Pro ja Samsung Galaxy S20 Ultra tarjoavat kontrastikkaampia ja väreiltään aggressiivisempia kuvia.

Tämä tekee OnePlussan ja Samsungin kuvista hieman dramaattisempia kuin iPhonen, mikä sopii useimmiten, mutta haluaisimme itse muokata kuvia dramaattisemmiksi, jos siltä tuntuu. OnePlus ja Samsung eivät saisi tehdä sitä puolestamme – mutta se on tietysti makukysymys.

Kun vertaamme kuvanlaatua, Samsung Galaxy S20 Ultra erottuu hieman kahdesta kilpailijasta. Samsungin uskomaton pikselimäärä tuo kuviin enemmän yksityiskohtia kuin OnePlus ja iPhone.

Erot eivät kuitenkaan käytännössä ole samat kuin paperilla, silloinhan Samsungin pitäisi epäröimättä olla paras kamera. Samsung Galaxy S20 Ultra -kamera voittaa iPhone 12 Pro Maxin ja OnePlus 8 Pron, mutta ei niin ylivoimaisesti kuin tekniset tiedot antavat ymmärtää.

> Jos harkitset Digikuvan tilaamista, nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen. Saat nimittäin valokuvaajan varavirtalähteen ja kolme numeroa Digikuvaa hintaan 15,90. Varavirtalähteen arvo on 65,90. Tutustu tarjoukseen!

> Lue myös: Siirrä kuvat puhelimesta nopeasti

Testikuvat

iPhone 12 Pro Max

 iPhone 12 Pro Max

IPhonen värintoisto on melko luonnollinen. Kontrasti on myös hyvin maltillinen kahteen kilpailevaan kännykkäkameraan verrattuna.

© Digikuva

OnePlus 8 Pro 

OnePlus 8 Pro

OnePlus pyrkii dramatisoimaan värejä hieman, mikä korostaa vihreää ja sinistä.

© Digikuva

Samsung Galaxy S20 Ultra

linna vesistö

Kuten OnePlussassa, myös Samsungissa värit korostuvat hieman enemmän kuin iPhone 12 Pro Maxissa. Toisaalta yksityiskohdat ovat hieman tarkempia kuin kilpailijoilla.

> Lue myös: Tästä syystä kannattaa kuvata puhelimen kameralla – ainakin joskus

© Digikuva

Missä parhaat raw-ominaisuudet?

Aiemmin raakamuodossa kuvaaminen oli mahdollista vain kalleimmilla kameroille, mutta nykyään se käy useimmilla uudemmilla älypuhelimilla – niin myös näillä.

Raakakuva sisältää kaiken mahdollisen kuvadatan. Tiedosto vie paljon tilaa, mutta tarjoaa erittäin hyvät mahdollisuudet muokkaamiseen jälkikäteen.

Älypuhelinten raw-tiedostojen käsittelyyn on yleensä käytettävä kolmannen osapuolen sovelluksia tai ohjelmia.

Tämä pätee myös tämän testin puhelimiin. Samsung, iPhone ja OnePlus eivät voi muokata raakakuvia eli niillä ei ole raw-tukea, ja siksi on käytettävä Lightroomin kaltaista ohjelmaa.

On kuitenkin huomattava, että kaikki kolme ovat kehittelemässä ovat raw-tukea, jonka odotetaan tulevan tänä vuonna päivitysten kautta.

Siihen asti olemme riippuvaisia kolmansien osapuolten ohjelmista.

> Lue myös: Ilmaista raakakäsittelyä kännykällä

Ja voittaja on...

Kaikki tämän testin kolme matkapuhelinta ottavat upeita kuvia.

IPhone tarjoaa todenmukaiset kuvat tarkalla värintoistolla. Lisäksi yksityiskohtien toisto on myös huippuluokkaa ja vain vähän jäljessä Samsung Galaxy S20 Ultrasta.

OnePlus 8 Pro on näistä halvin puhelin, mutta kun verrataan sitä vain hieman kalliimpaan Samsungiin, saa enemmän vastinetta rahalle, jos valitsee OnePlussan sijaan Samsungin.

Samsung Galaxy S20 Ultra vie niukan voiton tässä testissä, sillä suuri 108 megapikselin kamera tuottaa hieman parempia kuvia kuin iPhone 12 Pro Max- ja OnePlus 8 Pro -kamerat, vaikka ero ei ole niin suuri kuin paperilla näyttää.

Valinta riippuu myös siitä, mitä käyttöjärjestelmää on tottunut käyttämään, koska monet testatuista ominaisuuksista sijaitsevat eri paikoissa eri puhelimissa, ja totuttelu vie aikaa, kun vaihtaa tuotemerkkiä.

Voit lukea Samsung Galaxy S20 Ultran, OnePlus 8 Pron ja iPhone 12 Pro Maxin arvostelut Välineoppaastamme.

> Puhelinten kuvausmahdollisuuksia voidaan laajentaa lisälaitteiden avulla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!