Samsung Galaxy S9 vs Huawei P20 Pro vs iPhone X

Apple iPhone X:ssä, Huawei P20 Pro:ssa ja Samsung Galaxy S9+:ssa on erinomaiset kamerat, mutta mikä niistä on paras?

© Kristoffer Engbo

Tässä on tämän hetken paras kännykkäkamera

Huawei P20 Pro ja Samsung Galaxy S9+ ovat uudet huippumallit, joissa on panostettu erityisesti kameraan. Vertailimme niitä Applen ykkösmallin, iPhone X:n kanssa.

torstai 19. huhtikuuta 2018 teksti Kristoffer Engbo

Sekä Samsung että Huawei toivat äskettäin markkinoille älypuhelintensa huippumallit Samsung Galaxy S9+ ja Huawei P20 Pro, joissa molemmissa on panostettu lujasti kameroihin. 

Kokeilimme kameroita ja vertasimme niitä Applen huippumalli iPhone X:n kameraan.

Kaikissa kolmessa on laajakulma- ja teleobjektiivi, ja Huawei P20 Pro:ssa on lisäksi mustavalko-objektiivi, joka auttaa kahta muuta objektiivia mm. valon ja syvyysvaikutelman hallinnassa.

Huaweissa paras kamerasovellus

Applen kamerasovellus on melko yksinkertainen, sillä esim. valotusaikaa ei voi säätää. Se onnistuu vain vierasta sovellusta käyttämällä. 

ISekä Huawein että Samsungin kamerasovelluksessa on Pro-tila, josta löytyy kamerasäätöjä, ja lisäksi löytyy täysautomatiikka.

Me pidimme eniten Huawein kamerasovelluksesta, koska se on nopein säätää. Samsungin kameraa säätäessä meille sattui eniten virhekomentoja, esim. selfiekamera kytkeytyi päälle vahingossa useita kertoja. 

Applen kamerasovellus on liian yksinkertainen meidän tarpeitamme ajatellen.

> Lue lisää Huawei P20 Pron teknisistä ominaisuuksista täältä. 

Samsungissa paras kuvanlaatu

Kaikilla kolmella puhelimella saa erinomaisia valokuvia. 

Applen kuvat ovat hyvin luonnollisen näköisiä, usein hieman lämpimänsävyisiä. Kontrasti on hyvä ja sävykkyys erinomainen jpeg-kuvissa.

Huawein kuvantoisto riippuu valitusta kuvaustilasta. Täysautomatiikalla kuvattaessa kamera tunnistaa kohteen sekä sovittaa säädöt ja sisäisen kuvankäsittelyjärjestelmänsä sen mukaan.

Niinpä värit, esim. taivaan sininen väri, korostuvat voimakkaasti, ja ihmiskasvoja kuvattaessa ihoa silotellaan hieman. Niinikään muotokuvissa tausta sumenee jonkin verran. Huawein kuvat tekevät äkkiseltään vaikutuksen, mutta me pidämme enemmän luonnollisesta, käsittelemättömästä ilmeestä.

Pro-tilassa sekä värit että muu toistuvat luonnollisemmin, mutta kuvantoisto vaikuttaa myös hieman pehmeältä, ja kontrasti on loiva.

Samsungin jpeg-kuvissa on kaunis ja luonnollinen värintoisto, ja myös sävykkyys on näistä kolmesta paras. Näyttää siltä, että myös Samsung Galaxy S9+ Pro silottelee ihoa, muttei niin paljon kuin Huawei.

iPhone X
iPhone X

Apple iPhone X:llä otetussa kuvassa on luonnollisen neutraali värintoisto.

© Kristoffer Engbo
Huawei P20 Pro, auto-asetus
Huawei P20 Pro

Huawein automaattiasetuksella väreistä tulee voimakkaat. Se näyttää aluksi hyvältä, vaikka luonnollisuus kärsii hieman.

© Kristoffer Engbo
Huawei P20 Pro, Pro-tila
Huawei P20 Pro

Tämän kuvan otimme Huawei P20 Prolla Pro-tilassa. Värit ovat paljon luonnollisemmat ja kontrasti melko loiva.

© Kristoffer Engbo
Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9+ toistaa värit ja valon hyvin, ja terävyys ja sävyt ovat hyvät. 

© Kristoffer Engbo
Samsung Galaxy S9+ iPhone X Huawei P20 Pro
VERTAILU

Zoomasimme samaan kohtaan samalla polttovälillä. Vasemmalta: Apple iPhone X, Huawei P20 Pro ja Samsung Galaxy S9+.

© Kristoffer Engbo

Hämäräkuvauksessa Android-puhelimet päihittävät iPhonen. 

Sävykkyyttä ja terävyyttä on enemmän, ja ISO-arvo nousee herkemmin, joten suljinajat ovat nopeampia, eikä kohinaa kuitenkaan synny enempää kuin iPhonella kuvattaessa pienemmällä ISO-herkkyydellä.

Kaikilla kolmella saa muotokuvia, joissa tausta sumenee tehokkaasti, eli ne muistuttavat muotokuvia, jotka on otettu suurella aukolla peilijärjestelmäkameralla. 

Mikään näistä kännykkäkameroista ei pysty muodostamaan täydellistä taustasumennusta, ja esim. irtohiukset sumenevat samalla taustan kanssa.

Apple iPhone X paras raakakuvaukseen

Kaikilla kolmella puhelimella voi kuvata raakatiedostoja, joista voidaan kuvankäsittelyvaiheessa kaivaa esiin enemmän sävyjä kuin jpg-kuvista. 

Huaweissa ja Samsungissa raakakuvausmahdollisuus on kamerasovelluksessa, kun taas iPhonessa täytyy käyttää vierasta sovellusta.

Samsungissa ja Huaweissa raakakuvia saadaan kuitenkin vain laajakulmakameralla, mutta iPhone X kuvaa raakatiedostoja myös telellä.

Huawein raakakuvatiedostot ovat kuitenkin verrattain heikkolaatuisia. Vinjetointi, siis kuvan kulmien tummeneminen, on voimakastar, ja valkotasapaino heittää niin paljon, että valmiita asetuksia kuten esim. Daylight, ei voi käyttää Lightroomissa, vaan säätö pitää tehdä käsin.

Raakakuvista tulee vihertäviä, joten raakakuvista on vaikea kaivaa esiin todella hyviä värejä. Raakakuvat ovat myös toistoltaan pehmeitä, lähes epäterävän oloisia. 

Kannattaa myös muistaa, että raakakuvia otettaessa kameran laukaisuviive on noin sekunnin luokkaa.

Samsungin ja iPhonen raakatiedostoja on huomattavasti helpompi käsitellä, ja koska iPhone X pystyy tallentamaan raakatiedostoja myös teleobjektiivilla kuvattaessa, se on näistä kolmesta paras raakakuvaukseen.

Jos Applen älypuhelinten kameroista on vaikea saada selkoa, lue tämä juttu.

Ja voittaja on...

Jos haluat käyttää suoraan puhelimesta tulevia kuvia, joiden värit ovat hiukan liioiteltuja, paras valinta on Huawei. 

Kuvanlaatu vakuuttaa useimmat, varsinkin puhelimen näytöltä katseltaessa. Teleobjektiivi yltää lähemmäksi kohdetta kuin kilpailijoilla, mistä on etua.

Me tosin arvostamme iPhone X ja Galaxy S9+:n luonnollisempaa värintoistoa. 

Niillä saa myös selkeästi parempilaatuisia raakakuvia kuin Huaweilla. 

Jos kuvanlaatu ratkaisee, kannattaa valita Samsung, jonka sävyntoisto on näistä paras.

Jos kuvataan raakatiedostoja, kannattaa huomioida, että iPhone tallentaa niitä myös teleobjektiivilla kuvattaessa.

Ominaisuudet

Apple iPhone X

Laajakulma: 12,2 megapikseliä, 28 mm, F1,8

Tele: 12,2 megapikseliä

Hinta: 1044 euroa (64 Gt)

Huawei P20 Pro

Laajakulma: 39,9 megapikseliä, F1,8

Tele: 8 megapikseliä, 83 mm, F2,4

Oletuksena puhelin ottaa 10 megapikselin kuvia kaikilla objektiiveilla. Mustavalko-objektiivi avustaa kahta muuta mm. taustasumennuksen muodostamisessa.

Hinta: 849 euroa (128 Gt)

Samsung Galaxy S9+

Laajakulma: 12,2 megapikseliä, 26 mm, F1,5/F2,4

Tele: 12,2 megapikseliä, 52 mm, F2,4

Hinta: 910 euroa (64 Gt)

> Jos sinulla ei ole halua (tai varaa) investoida uuteen superkännykkään, voit tehdä nykyisestä kännykkäkamerastasi entistä monipuolisemman kolmella lisäobjektiivilla. 

Objektiivit on helppo kiinnittää paikoilleen, ja niin sinulla on kohtalaisen hyvä kamera taskussasi. Tilaa näppärä objektiivisarja ja 2 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. 

Tarjous löytyy täältä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!