Apple iPhone 8

Uudet iPhone 8 -älypuhelimet tallentavat valokuvat HEIF-tiedostomuodossa, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia.

© Apple

Kaikki uuden Apple iOS 11 -käyttöjärjestelmän HEIF-kuvaformaatista

Apple uuden iOS-käyttöjärjestelmäversion myötä tulevat iPhone-mallit tallentavat valokuvatiedostot HEIF-muodossa tutun jpeg-muodon sijaan.

torstai 21. syyskuuta 2017 teksti K. Engbo

Applen iOS 11 -käyttöjärjestelmä iPhonelle ja iPadille on nyt valmis, ja samalla otetaan käyttöön uusi kuvatiedostomuoto. 

Jos sinulla on iPhone 7 tai 7 Plus, tai jos hankit jonkin tulevista iPhone-malleista, ottaa kännykkäkamerasi oletuksena HEIF-kuvia eikä tuttuja, 25 vuotta käytössä olleita jpeg-tiedostoja.

Mikä on HEIF? 

HEIF tulee sanoista High Efficiency Image File Format (suuren tehokkuuden kuvatiedostomuoto), ja Applella on hyvä syy sen käyttöönotolle. HEIF-tiedosto on näet kooltaan noin puolet jpeg-tiedostosta kuvanlaadun pysyessä samana. 

Lisäksi yhteen tiedostoon voidaan tallentaa kuvankäsittelysäätöjä ja kuvasarjoja tai lyhyitä videoleikkeitä ääniraitoineen, mikä on kätevää ajatellen Applen Live Photos -toiminnon kannalta.

Jos haluat laajentaa kuvausmahdollisuuksiasi älypuhelimella, tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samaan rahaan kolme objektiivia älypuhelimeen vain 14,90 eurolla. 

HEIF-tiedostomuodon huono puoli on toistaiseksi melko vaatimaton yhteensopivuus. Esimerkiksi Windows-tietokoneilla eivät HEIF-kuvat välttämättä vielä avaudu, mutta Apple on miettimässä asiaan ratkaisua.

Tekee automaattisesti jpeg-kuvia

Jos valokuva lähetetään sähköpostin liitteenä iPhonesta, se luo lähetettävästä kuvasta automaattisesti jpeg-version, ja jos kuva siirretään esim. Dropboxiin, se voidaan tehdä sekä HEIF- että jpeg-muodossa. Jos kuvia siirretään pöytäkoneelle johdon välityksellä, ne muuntuvat myös jpeg-tiedostoiksi.

Puhelimen asetuksissa voidaan Kamera-valikon alla valita tallennusmuodoksi niin haluttaessa myös jpeg. 

Videoleikkeet tallentuvat oletuksena vastaavaan HEVC-muotoon, joka säästää tilaa noin puolet mpeg4-formaattiin verrattuna.

HEIF-formaatin on kehittänyt Moving Picture Expert Group (MPEG), ja tiedostopääte on .heic (joka äännetään "hiif"). Koska HEIFin takaa löytyy Applen kaltainen jätti, uskomme, että muiden valmistajien laitteet ja ohjelmistot alkavat piakkoin tukea sitä. 

Lue uusimmat juttumme Applen iPhone-kameroista täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!