Hyviä muotokuvia kännykkäkameralla

Kännykkäkameraa voi käyttää muuhunkin kuin näppäilyyn. Näin sillä otetaan muotokuvia, jotka kestävät vertailun kameralla otettujen kanssa. 

© Shutterstock

Näin otetaan hyviä muotokuvia kännykkäkameralla

Ystäviä ja perhettä voi aivan hyvin ikuistaa kännykkäkameralla. Tässä tulevat parhaat vinkkimme parempii muotokuviin kameralla, joka on aina mukana.

keskiviikko 16. syyskuuta 2020 teksti S. Winter

Yleensä suositamme muotokuvaukseen 85-105 mm:n objektiivia. Sillä nimittäin saadaan aikaan perspektiivi, joka on kasvoille edullisin.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että ihmisten kuvaamiseen on aina käytettävä kameraa ja lyhyttä teleobjektiivia. Kännykkäkamerakin on aivan käyttökelpoinen. Silloin on kuitenkin otettava muutama seikka huomioon.

> Lue myös: Tässä on tämän hetken paras kännykkäkamera

1. Mene lähemmäs

Yleensä kohde kuvataan liian kaukaa, eikä muotokuva ole poikkeus. Jotta huomio kiinnittyy kunnolla ihmiseen, on kuvattava niin  läheltä, että kasvot täyttävät suurimman osan kuvasta.

2. Vältä reunoja

Useimmissa kännykkäkameroissa on laajakulmaobjektiivi. Siksi kuvan laidalla olevat kohteet pyrkivät vääristymään. 

Jotta kasvot eivät vääristyisi, on ne pyrittävä sijoittamaan mahdollisimman keskelle. 

> Lue myös: 6 asiaa, jotka on syytä tietää kännykkäkamerasta

3. Käytä muotokuvatilaa

Hyviä muotokuvia kännykkäkameralla

Muotokuvatilalla (portrait mode) kuvan tausta pehmenee samaan tapaan kuin järjestelmäkameralla ja suurella aukolla.

© Hadrian / Shutterstock

Monissa uusissa kameroissa on muotokuvatila eli  portrait mode. Se pehmentää kuvan taustan niin, että se muistuttaa suurempikennoisen kameran suurella aukolla syntyvää kuvaa.

Vaikka se saattaa näyttää hiukan keinotekoiselta, se auttaa kuitenkin irroittamaan kohteen taustasta ja tekemään muotokuvasta mielenkiintoisemman.

Ellei kännykkäkamerassa ole muotokuvatilaa, voidaan kuvalle etsiä  yksinkertainen tausta, joka ei vie huomiota pääkohteesta. Kaupungissa  tausta voi olla yksivärinen seinä tai tiheä pensasaita.

4. Kokeile eri valotuksia

Kännykkäkamera valottaa yleensä itse oikein, mutta  sitä voidaan säätää helposti tarkentamalla näyttöä koskettamalla, ja siirtämällä sitten sormea ylös- tai alaspäin kuvan vaalentamiseksi tai tummentamiseksi.

Jos kännykkäkamera ei löydä oikeaa valotusta tai jos halutaan  luoda tietty vaikutelma, kannattaa käyttää hiukan aikaa valotuksella  kokeilemiseen, kunnes tasapainoinen valotus löytyy.

5. Muotokuvaan potkua Photolemurilla

Hyvä muotokuva kannattaa käyttää kuvankäsittelyohjelmassa muilla kameroilla otettujen kuvien tapaan.

Yksi muotokuviin hyvin  sopivista ohjelmista on Photolemur. Siinä voidaan  parilla napsautuksella suurentaa silmiä, siloitella ihoa ja tehdä ihon väristä luonnollisempi.

Siitä on hyötyä varsinkin jos on  kiire tai ei ole halua käyttää aikaa kuvan muokkaamiseen. Digikuvan tilaajana voit nyt hakea ohjelman ilmaiseksi etunurkasta.

Lue myös: Kännykkäkuvaajan nikseillä parempia kuvia 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!