Mies kuvaa rannalla.

Eri kameramerkit tarjoavat kovin erilaisia mahdollisuuksia valokuvaamiseen. Tässä on esimerkkejä siitä, millaisia kameroita voit saada suosituimmilta tuotemerkeiltä eri hintaluokissa.

© Shutterstock

Kerromme parhaat kameramerkit

Digikuva arvioi satoja valokuvaustuotteita joka vuosi. Arvioitavana ovat myös uusimmat kamerat. Tästä artikkelista voit lukea eri kameramerkeistä ja tutustua esimerkkeihin eri hintaluokkien parhaista malleista.

sunnuntai 2. lokakuuta 2022 teksti C. Trant

Kun vierailet kameraliikkeessä tai kameroja myyvällä verkkosivustolla, huomaat heti, että vaihtoehtoja on riittämiin. Kameramerkkejä on lukuisia.

Kameramerkit monine eri malleineen sopivat kaikki eri käyttötarkoituksiin.

Jotkut kamerat sopivat hyvin esimerkiksi nopeiden kuvasarjojen ottamiseen, kun taas toisilla saa kuvattua laadukkaampia videoita.

Tässä artikkelissa käymme läpi eri kameramerkit ja linkitämme arvosteluihimme uusimmista malleista.

Canon

Japanilainen Canon perustettiin jo vuonna 1937, ja kameramerkki on ollut vuosikausia markkinoiden suosituin. 

Tilastojen perusteella useimmat valokuvaajat valitsevat siis Canonin, kun he hankkivat uuden kameran.

Canon valmistaa nopeita kameroita, kuten Canon EOS R3, joka kykenee 1/64 000 sekunnin valotusaikaan ja ehtii tarkentamaan jo 0,03 sekunnissa.

Canon valmistaa tietysti myös järjestelmäkameroita sellaisille aloittelijoille tai harrastajille, jotka haluavat edullisen ja lähes kaikkeen käyttöön sopivan kameran. 

Esimerkiksi Canon EOS R10 maksaa noin 1040 euroa. 

Canonin näkemys ammattimaisesta järjestelmäkamerasta on Canon EOS R5, jossa on peräti 5940 tarkennuspistettä. Lisäksi kameralla voi ottaa jopa 20 kuvaa sekunnissa.

> Lue myös: Tämän hetken parhaat kamerat

Canon EOS R3

Canon EOS R3:n kuvakennossa on sisäinen kuvanvakain, ja yhdessä kuvanvakautuksella varustettujen objektiivien kanssa sen teho on jopa kahdeksan valotusaskelta. Tämä tarkoittaa sitä, että voit ottaa teräviä kuvia käsivaralta 1/2 sekunnin suljinajalla, kun tarvitsisit muuten 1/500 sekunnin suljinajan saadaksesi kunnon kuvan.

© Canon

Sony

Markkinoiden toiseksi suosituin kameramerkki on Sony, joka on viime vuosina voittanut kameroillaan puolelleen yhä enemmän valokuvaajia.

Sonyn huippumalli on Sony A1. Se asettaa uudet rajat sille, mitä kameralta voi odottaa.

Sonyn lippulaivakamera A1 sopii lähes kaikkiin kohteisiin. Sillä voi kuvata niin maisemia, urheilua, muotokuvia kuin tähtiäkin. 

Toisaalta kamera on myös hurjan kallis, sillä pelkän rungon hinta on peräti 7600 euroa. 

Sony valmistaa myös mainioita hybridikameroita – siis sellaisia, joilla saa sekä laadukkaita videoita että valokuvia. 

Sony ZV-E10 on tästä hyvä esimerkki. 

Tässä kamerassa on herkkä sisäinen mikrofoni, joka pystyy taltioimaan ääntä kolmesta suunnasta. Tuulisella säällä mikrofoniin voi kiinnittää tuulisuojan.

Sony A7 IV on suositun A7 III -kameran seuraaja. 

Sony A7 IV:llä saa peräti 32,7 megapikselin kuvia, ja kamerassa on myös lintujen silmäntunnistus, joka lukitsee tarkennuksen lintujen silmiin.

Sony A7 IV

A7 IV tekee vaikutuksen myös upeilla 4K-videoilla, jotka taltioidaan 60 kuvan sekuntinopeudella.

© Sony

Nikon

Nikon on markkinoiden kolmanneksi suurin kameramerkki, ja yritys perustettiin jo vuonna 1917. 

Nikonin valikoimassa on myös kovin erilaisia malleja kahden edellä mainitun kameramerkin tapaan. 

Yksi merkin uusimmista kameroista on Nikon Z 30, joka on suunniteltu erityisesti aloittelijoille ja videokuvaajille.

Kameralla voi kuvata 4K-tarkkuudella, ja sillä pystyy tallentamaan Full HD -tarkkuudella jopa 125 minuuttia videokuvaa tauotta.

Nikonin uuden lippulaivamallin Nikon Z 9:n saa omakseen 6300 euron hintaan.

Z 9 pysyy käsissä yhtä hyvin kuin suuret D-mallin peilijärjestelmäkamerat, mutta se vaikuttaa ajanmukaisemmalta. 

D6:een ja kilpailevaan Canon EOS R3:een verrattuna Z 9:n resoluutio on kaksi kertaa suurempi.

Nikon Z 9:llä voi ottaa 20 kuvaa sekunnissa.

Nikon Z 6II on hyvä keskitason kamera. Kameran saa hankittua 2300 eurolla, ja se on Z 6 -mallin päivitetty versio.

Kameran toimivuuden varmistaa lisäsuoritin, joka tehostaa kameran puskurimuistin käyttöä lisäten kuvausnopeutta. Se varmistaa myös, että automaattitarkennus toimii entistä nopeammin ja tarkemmin.

Seurantatarkennus ja silmäntunnistus toimivat varmemmin kuin edeltäjässään – myös hämärässä.

> Lue myös: Parhaat kamerat katukuvaukseen juuri nyt

Nikon Z6 II

Nikon Z 6 II:n silmätarkennus toimii paremmin kuin edeltäjänsä Z 6:n. Sitä voi käyttää sekä ihmisiä että tiettyjä eläimiä kuvatessa.

© Nikon

Fujifilm

Markkinoiden neljänneksi suurin kameramerkki on Fujifilm. 

Fujifilm tunnetaan ehkä parhaiten analogisten kameroiden filmirullistaan, mutta yhtiö tekee myös todella hyviä kameroita. 

Fujifilm X-H2S on siitä hyvä esimerkki. Kameralla saa laadukkaita kuvia 26 megapikselin tarkkuudella.

Fujifilmin uusi APS-C-kennolla varustettu huippumalli on yksi markkinoiden nopeimmista kameroista. Sillä pystyy ottamaan 40 kuvaa sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella ja elektronisella sulkimella.

Uudessa X-T30 II:ssa on sama laadukas 26 megapikselin APS-C-kuvakenno kuin esimerkiksi isoveljessään X-T4-mallissa, mutta tämä pieni ja tyylikäs kamera maksaa vain puolet sen hinnasta.

Peilittömässä järjestelmäkamerassa on pieniä päivityksiä vuoden 2019 X-T30-kameraan verrattuna, joten se on hyvä ja edullinen tapa tutustua Fujifilmin X-mallistoon.

Fujifilm X-T4:ssä on sen sijaan myös sisäinen kuvanvakain, joka on todella tehokas. Sillä saa teräviä kuvia käsivaralta jo 1/10 sekunnin valotusajalla.

Lisäksi uusi X-T4-suljin on erittäin hiljainen, mikä tulee selväksi erityisesti sarjakuvauksessa. X-T4:llä voi ottaa 15 raakakuvaa sekunnissa mekaanisella sulkimella tai 20 elektronisella sulkimella.

Fujifilm X-H2S

5,76 miljoonan pisteen etsin on suuri, selkeä ja yksityiskohtainen. Se toimii lähes optisen etsimen tavoin mutta tarjoaa kaikki elektronisen etsimen edut.

© Fujifilm

Panasonic

Statistan tilastojen pienimpien kameramerkkien joukossa on Panasonic. 

Panasonic Lumix DC-G100 on hyvä vasta-alkajan kamera. Kamera on tarkoitettu erityisesti vloggaajille eli videoblogia tai YouTube-kanavaa ylläpitäville. 

Siksi kamerassa on kolme sisäistä mikrofonia ja liitäntä neljännelle. Videota voidaan kuvata 4K- tai Full HD -muodossa.

Panasonic Lumix DC-S5 on säätiivis, ja siinä on sisäinen kuvanvakain, joka sallii suljinajan venyttämisen jopa viiden valotusaskeleen verran.

Kun Panasonic esitteli ensimmäiset peilittömät täyskennokameransa S1 ja S1R vuonna 2019, kaikissa edullisimman mallin S1:n testeissä ja arvosteluissa toistettiin lähes samat asiat: 

kamera on upea mutta suuri ja painava, ja se tarkentaa liian hitaasti. 

Panasonic on ottanut moitteet onkeensa. S5:n tekniset tiedot ovat lähes samat kuin edeltäjällään. Siitä huolimatta uuden peilittömän järjestelmäkameran painosta on höylätty pois reilut 20 prosenttia edeltäjään verrattuna, ja runko on pienentynyt huomattavasti.

> Lue myös: Muistatko nämä mullistavat kamerat?

Muut kameramerkit

Canon, Sony, Nikon, Fujifilm ja Panasonic ovat markkinoiden viisi suurinta kameramerkkiä, mutta ne eivät suinkaan ole ainoat.

Muista myös ainakin OM System (aiemmin Olympus), Pentax, Leica ja Hasselblad.

Etunurkasta löydät arvosteluja näiden kameramerkkien kaikista uusimmista kameroista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!