Vahingoittunut kenno tai väärin kalibroitu objektiivi voi heikentää kuvanlaatua.
Onko kamerassa vikaa?

Aina ei ole itsestään selvää, milloin kamerassa tai objektiivissa on vikaa. Järjestelmällisellä tarkastuksella selvität asian varmasti.

© Shutterstock

Näin löydät, mistä vika kamerassa johtuu

Jos kameran kenno, automaattitarkennus tai objektiivi on vahingoittunut, valokuvista ei tule sellaisia kuin pitäisi. Näin tarkistat, että ne toimivat moitteettomasti.

keskiviikko 23. elokuuta 2023 teksti R. Rasmussen

Jos kuvissa on suttua tai kuvat ovat epätarkkoja tai ehkä automaattitarkennus on pielessä, vaikka kaikki säädöt ovat kohdallaan.

Nämä voivat olla merkkejä viasta kamerassa tai sen objektiivista. Katso täältä, miten tarkistat laitteesi kunnon.

1. Testaa kenno

Kenno on kameran haavoittuvin osa. Se sijaitsee yleensä suojassa suojuksen tai objektiivin takana. Jos sen joutuu avaamaan, sinne voi päästä likaa tai pölyä ja pahimmassa tapauksessa se voi kolhiintua.

Vahingoittunut kenno tuottaa huonolaatuisia kuvia. Näin testaa, onko kenno kunnossa.

Aseta kamera jalustalle ja ota käsisäädöllä kuvia erilaisista yksivärisistä kohteista, kuten sinisestä taivaasta (mutta ei vastavaloon), keltaisesta seinästä tai vastaavista kohteista. 

Aseta ISO-arvoksi 100, ettei kuvanlaatu heikkene kohinan vuoksi. Valitse pieni aukko, koska virheet on helpompi havaita vähäisessä valossa.

Kun olet ottanut 5–6 kuvaa, avaa ne kuvankäsittelyohjelmassa ja zoomaa kuvaan. Jos näet vaakasuoria viivoja tai väriläiskiä, kenno on vaurioitunut, ja se on vaihdettava.

Jos suurennoksessa näkyy tummia pisteitä ja epäselviä ympyröitä, kenno on luultavasti vain pölyinen tai likainen ja voit puhdistaa sen itse.

2. Tarkista objektiivi

Objektiivi on yhtä tärkeä kuvanlaadun kannalta kuin kameran kenno, mutta eri tavalla. Jos kuvat ovat jatkuvasti epätarkkoja tai vinjetoituvat liikaa (reunat ovat tummempia), tarkista, toimiiko objektiivi oikein.

Aseta kamera jalustalle kuvattavan testikohteen eteen. Kohde voi olla allaolevan testikartan kaltainen tai mikä tahansa muu kohde, josta saat selkeän käsityksen terävyydestä ja symmetriasta. Kirjahylly tai tiiliseinä toimii hyvin.

Ota kuvia testikohteesta kameran kaikilla aukkoväleillä. Jos kyseessä on zoom-objektiivi, ota kuvat objektiivin uloimmilla ja kolmella niiden välisellä polttovälillä. Avaa kuvat muokkausohjelmassa ja tarkista, ovatko terävyys ja vinjetointi linjassa keskenään.

Jos takuu on voimassa ja huomaat vikoja, palauta objektiivi ja pyydä uusi tilalle. Jos kyseessä on vanhempi objektiivi, mieti kannattaako objektiivia alkaa korjauttamaan, sillä se voi olla melko tyyristä.

Lue lisää objektiivien testaamisesta täältä

Aseta aukko maksimiin ja käännä tarkennusrengasta hitaasti nähdäksesi, miten terävyys kasvaa, kun tarkennat keskipisteeseen.
Objektiivitestikuva

Avaa aukko kokonaan ja tarkenna keskellä olevaan pisteeseen, niin näet, kuinka tasaisesti pisteen ympärys terävöityy, kun käännät tarkennusrengasta hitaasti.

© Pentax

3. Automaattitarkennuksen vianetsintä

Automaattitarkennus on herkkä osa kamerassa. Jos tarkentaminen on vaikeaa ja kuvat, joiden pitäisi olla teräviä, ovat jatkuvasti epätarkkoja, kannattaa varmistaa, toimiiko automaattitarkennus kunnolla.

Automaattitarkennuksen ongelmat johtuvat usein kameran ja objektiivin välisestä yhteydestä. Siksi on hyvä aloittaa tarkistamalla, voiko vika johtua jostain fyysisestä syystä, kuten kameran ja objektiivin välisessä kierteessä olevasta liasta. Automaattitarkennuksen anturissa, joka sijaitsee kameran anturin vieressä objektiivin sisällä, voi myös olla likaa. Kokeile auttaako näiden osien puhdistaminen.

Automaattitarkennuksen ongelmat voivat johtua myös objektiivin kalibroinnista. Testikuvalla voit tarkistaa, onko objektiivi kalibroitu oikein kameran kanssa. Testikuvasta näkee tarkentuuko kuva liian pitkälle eteenpäin tai liian lähelle, kun tarkennat testikuvaan. Ota muutama kuva, avaa ne muokkausohjelmassa ja zoomaa sisään, niin voit varmistaa asian.

Jos automaattitarkennus on kalibroitu väärin, voit säätää sitä kameran AF-mikrosäätöasetuksissa. Jos terävyys on asetettu liian kauas, säädä positiiviseen suuntaan, ja jos taas liian lähelle, säädä negatiiviseen suuntaan.

Tarkista ensimmäisenä kameran ja objektiivin kiinnitys.
Objektiivi ja kamera

Automaattitarkennusvirheet johtuvat usein objektiivin ja kameran liitännästä.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!