Kamera jalustalla tiiliseinän edessä

Objektiivin testaamiseen tarvitaan vain jalusta ja yhtenäinen pinta, kuten tiiliseinä.

Testaa objektiivisi ja paranna niiden laatua

Objektiivien suorituskyvyssä voi olla suuria eroja eri asetuksilla. Testaamalla objektiivisi saat selville niiden heikkoudet, jolloin saat paremman laadun.

maanantai 27. maaliskuuta 2023 teksti K. Engbo

Sekä polttoväli että aukkoarvo voivat vaikuttaa objektiivin suorituskykyyn, ja yksinkertaisella testillä voit tarkistaa, milloin objektiivisi ovat parhaimmillaan, jotta saat kuviisi parhaan mahdollisen laadun.

Suurimmilla aukoilla terävyys ei ehkä ole aivan yhtä hyvä kuin pienemmillä aukoilla. Yleensä kuvan kulmat voivat olla myös hieman tummemmat, eivätkä kulmat ole aina yhtä teräviä kuin kuvan keskikohta.

Alla olevat kuvat on otettu F2.8- ja F5.6 -aukoilla. Huomaa, että kulmat ovat tummemmat vasemmalla olevassa F2.8-kuvassa. Keskiviivaa siirtämällä voit tarkastella molempia kuvia.

Pienimmillä aukoilla terävyys ei useinkaan ole aivan huippuluokkaa diffraktion vuoksi.

>Lataa e-kirja: Kattava objektiiviopas

Zoomobjektiiveissa voi eri polttoväleillä olla suuria eroja objektiivien suorituskyvyssä esimerkiksi terävyyden vaihteluiden tai objektiivin vääristymien välillä. Esimerkiksi laajakulmalla kuvatessa voi ilmetä tynnyrivääristymää, jossa kuvan keskiosa kaartuu ulospäin. Kun taas teleobjektiivilla voi ilmetä tyynyvääristymä', jossa keskiosa painuu sisään.

Jos tunnet objektiivin heikkoudet, voit parantaa kuvanlaatua entisestään esimerkiksi välttämällä asetuksia, joissa vaikkapa terävyys ei ole aivan huippuluokkaa.

>Lue myös: Tämän vuoksi kannattaa tuntea nämä 6 polttoväliä

Yksittäisten objektiivien suorituskyvyssä on suuria eroja, joten on hyvä idea testata omat objektiivit, jotta tiedät, missä ne toimivat parhaiten.

Näin testaat omat objektiivisi

Etsi paikka, jossa on suoria linjoja ja yhtenäisiä sävyjä, kuten tiiliseinä. Aseta kamera jalustalle etäisyydelle, jossa seinä peittää koko kuva-alan. 

Seinän on oltava tasaisesti valaistu, joten kannattaa valita varjossa oleva muuri keskipäivällä, jolloin valoa on paljon. Objektiivin etulasin on oltava yhdensuuntainen seinän kanssa.

Zoomobjektiivi 18 mm:n asetuksella

Zoomobjektiivilla aloitamme testaamalla laajakulma-asetusta, joka on tässä 18 mm.

Näin säädät kamerasi

Valitse aukon esivalinta ja kiinteä ISO-arvo kameran niin kutsutulla perus-ISO-arvolla, joka on yleensä 100 tai 200. Aseta kamera tallentamaan samanaikaisesti sekä jpeg- että raakamuodossa. Valitse yksi tarkennuspiste ja sijoita se suoraan kuvan keskelle.

Jotta kamera ei tärähdä laukaisinta painettaessa, kytke kameran itselaukaisin päälle. Valitse esimerkiksi kahden sekunnin itselaukaisin, jolloin kamera ehtii asettua aloilleen laukaisimen painamisen jälkeen.

>Lue myös: Tämän vuoksi kannattaa hankkia 50 mm:n objektiivi

Näin säädät objektiivin

Nyt voit ottaa testikuvia. Poista tarvittaessa kuvanvakain käytöstä, kun kamera on jalustalla. Jos testaat zoomobjektiivia, aloita sen leveimmästä laajakulmasta.

Valitse objektiivin suurin aukko, esim. F2,8, ja ota ensimmäinen kuva. Käännä nyt aukkoasetusta yhden napsautuksen verran, joka yleensä himmentää kolmannesaskeleen verran, esimerkiksi F2.8-aukosta F3.2-aukkoon. Ota uusi kuva ja jatka samalla tavalla, kunnes saavutat objektiivin pienimmän aukon, esim. F22. 

Zoomobjektiivi 35 mm:n asetuksella

Tällä 18-55 mm:n zoom-objektiivilla otimme 18, 35 ja 55 mm:n testikuvia.

Jos testaat zoomobjektiivia, valitse keskitason polttoväli ja ota toinen sarja kuvia eri aukoilla. Valitse lopuksi teleasetus ja ota useita kuvia. 

Voit myös ottaa kuvan kädestäsi eri kuvasarjojen välillä, jolloin ne on helpompi erottaa toisistaan, kun haluat tarkastella kuvia.

Näin tarkistat kuvat

Avaa kuvat haluamallasi kuvankatseluohjelmalla. Käytämme yleensä Lightroomia. Aloita katsomalla sarja kuvia suuressa koossa, jossa näet koko kuvan. Tässä voit pitää silmällä, ovatko kuvan kulmat tummempia, mitä ilmenee yleensä suurimmilla aukoilla, ja millä aukolla tummat kulmat häviävät.

Lightroomin Previews

Kuvia kannattaa merkitä ja valita Library, Previews ja Build 1:1 Previews, ennen kuin aloitat, joten kuvien latautumista ei tarvitse odotella niiden selaamisen aikana.

Tässä voit myös tarkistaa, onko kuvassa vääristymiä eli kaarevia linjoja. Vääristymä ei muutu eri aukoilla, mutta todennäköisesti eri polttoväleillä.

Kun olet katsonut kaikki kuvat läpi, zoomaa 100 prosenttiin ja katso sarja uudelleen läpi. Tarkista nyt eri aukkojen terävyys. Aloita tarkistamalla keskeltä ja tarkista sitten kulmien terävyys.

 Lightroomin Compare-toiminto

Lightroomin Library-moduulissa voit valita kaksi kuvaa ja painaa C-näppäintä, jolloin voit vertailla kahta vierekkäin olevaa kuvaa. Kuvassa vasemmalla oleva F8.0-versio on paljon terävämpi kuin F22-versio.

Voit tehdä havaintojesi perusteella joitakin johtopäätöksiä. Sellainen voi esimerkiksi olla, että laajakulmalla kannattaa välttää kahta suurinta aukkoa ja kaikilla polttoväleillä kannattaa välttää kolmea pienintä aukkoa. Näin saat jatkossa entistä terävämpiä kuvia.

Koska jotkut kamerat korjaavat automaattisesti monia objektiivivirheitä jpeg-kuvissa, kannattaa tarkistaa sekä raaka- että jpeg-kuvat.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!