Canon Powershot G3
Ensimmäinen digitaalikameramme

Toimituksemme ensimmäisten digitaalokameroiden resoluutio oli 0,3:sta peräti neljään megapikseliin.

Nämä olivat ensimmäiset digitaalikameramme

Heittäydyimme muistelemaan niitä aikoja, kun digitaalitekniikka tuli elämäämme – siis ensimmäisiä digitaalisia kameroitamme.

maanantai 14. toukokuuta 2018 teksti Louise Hagemann

Kristoffer, tekniikkatoimittaja, 43 vuotta:

2002


Minolta DiMAGE S404
Hyvä otekahva

Kaksi AA-paristoa olivat suuren otekahvan sisässä, ja kamera painoi noin 450 grammaa. Näytön koko oli 1,8 tuumaa.

Minolta DiMAGE S404

  • 4 megapikseliä
  • ISO 64–400
  • Hinta noin 800 €

”Sillä kuvaaminen ei sujunut aivan kitkattomasti. Siihen kävivät tavalliset AA-paristot, joita piti vaihtaa usein. Se tallensi kuvat tietyllä väriprofiililla, ja kuvat piti muuntaa kameran mukana tulleella ohjelmalla, joka piti ensin asentaa tietokoneeseen, ja vasta sitten värit toistuivat luonnollisina. Muuntaminen tuppasi yleensä jäämään väliin.”

Poul Siersbæk, toimitussihteeri, 53 vuotta:

2003

Canon Powershot G3
Kuusi kertaa enemmän videota

Tällä kameralla pystyi ottamaan jo kolmen minuutin videoleikkeitä, kun edellisellä mallilla päästiin vain 30 sekuntiin. Sisässä piti toki olla erikoisnopea muistikortti.

Canon PowerShot G3

4 megapikseliä

ISO 50–150

Ensimmäisiä kameroita, jossa oli itsessään harmaasuodin.

Hinta noin 800 €.

”Olin aina kuvannut peilijärkkäreillä filmille. Kun ensimmäiset digitaaliset peilijärkkärit tulivat markkinoille, olivat niiden hinnat pilvissä. Niinpä innostuinkin Canonin noihin aikoihin esittelelmästä G-sarjasta, jotka olivat ammattilasikameroilta tuntuvia kompaktikameroita. 

Ensimmäinen digitaalikamerani olikin PowerShot G3. Se tallensi raakakuvatiedostoja, siinä oli ohjelmanvalintakiekko peilijärkkäreiden tapaan, ja näyttö oli käännettävää tyyppiä. Ilahduin laitteesta ja kuvasin sillä monilla matkoillani kaukomaille. 

Kun katsoo noita kuvia nyt, harmittavat niissä vähäinen tarkkuus ja huono kohinanpoisto. Kamera on kuitenkin yhä tallessa.”

Powershot G3:lla otettu kuva
Hyvää kuvanlaatua

Tämä on ensimmäisiä Powershot G3:lla otettuja kuvia. Kelpo kuva, mutta nykyisellä mittapuulla tarkasteltuna liian rakeinen.

Louise Hagemann, toimituspäällikkö, 34 vuotta:

2003

Powershot S45
Askel hyvään suuntaan

Uutta oli, että kuva automaattisesti kääntyi oikein päin, kun kuvia katseltiin kameran näytöltä.

© By © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0.

Canon Powershot S45

4 megapikseliä

IS0 50–100

Hinta noin 500 €.

”Asuin Yhdysvalloissa, jossa elektroniikkaa sai noihin aikoihin edullisemmin kuin Pohjoismaissa. Teknisistä asioista perillä olevan lankoni innostamana hankin digitaalikameran, vaikken oikein itse ollut asiasta kovinkaan innoissani – harva asia nimittäin sai minut yhtä innostuneeksi kuin valokuvien kehittäminen pimiössä, minkä jälkeen kuvat sai laittaa albumiin.


Innostuin kuitenkin uudesta kamerasta ja kuljetin sitä mukanani ympäri maailmaa. Nepalissa pudotin sen maahan parin metrin korkeudesta, eikä se mennyt rikki. Mutta sen jälkeen ottamieni kuvien toinen puoli oli sumea, ja kun sormen painoi suojalasin päälle, kamera sammui. Sillä kameralla eivät varsinkaan muut kuin minä kuvanneet enää sen jälkeen.”

Sarah Marie Winther, toimitussihteeri, 26 vuotta:

2000

Canon Digital IXUS
Ensimmäinen IXUS

Ensimmäinen IXUS esiteltiin 2000, mutta kun toimitussihteeri Sarahin isä ei oikein innostunut valokuvauksesta, hän antoi kameran yhdeksänvuotiaalle tyttärelleen samana vuonna.

Canon IXUS

2,1 megapikseliä

ISO 100

Oman aikansa pienin ja kevein kamera – resoluutioltaan 2,1 megapikseliä ja kooltaan kuin luottokortti, 2,7 cm:n syvyinen sellainen, ja painoa oli noin 190 grammaa.

Hinta noin 675 €.

”Olin vain yhdeksänvuotias saadessani ensimmäiden digitaalikamerani. Itse asiassa minulla ei ole koskaan ollut analogista, siis filmikameraa. Sain kameran isältäni, ja ensimmäiset sadat kuvani otin muun muassa omista jaloistani, taivaasta ja puitten lehdistä.”


Klaus Nygaard, päätoimittaja, 46 vuotta:

1997

HP Photosmart
Vanha malli

Huhtikuussa 1997 HP julkisti PhotoSmart Systemin, johon kuului digitaalikamera, kuvaskanneri ja kuvatulostin. Jo noihin aikoihin päätoimittajamme hankki itselleen kameran, joka oli markkinoiden ensimmäisiä.

HP PhotoSmart

0,3 megapikseliä

Hinta noin 330 €.

”Se 0,3 megapikselin ihme sai kurssikaverini toimittajakorkeakoulussa kerääntymään ympärilleni. Se, että sai juuri otetun värikuvan tuotua näytölle muiden nähtäväksi oli todella niiden rahojen arvoinen, jotka olin pulittanut tuosta kamerasta. 

Vuonna 1999 hankin Kodakin kameran, jossa oli jo kokonaista 0,9 megapikseliä. Pikselikilpavarustelu oli alkanut. Viisi vuotta myöhemmin, Digikuvan alkuaikoina, hankin ensimmäisen digitaalisen peilijärjestelmäkamerani – Canon En osaa sanoa 10D:n, jossa oli jo 6,3 megapikseliä.”

1999

Ensimmäinen videokamera

Canon MV200

Lehti esittelee kameroita
Lue ja osta

Nykyinen päätoimittajamme hankki itselleen digitaalisen videokameran luettuaan sen testin. Ei siksi, että hän olisi tarvinnut sitä vaan siksi, koska hän innostui lukemastaan niin kovasti.

”Olin lukenut testin T3:sta, ostin sen ja leikkasin pc-tietokoneella, joka
oli uusi ja trendikäs noihin aikoihin. Ohjelma kaatuili tämän tästä, mutta intoni oli niin suuri, ettei haitannut, vaikka jouduin käynnistelemään konetta uudelleen ja aloittamaaan alusta.”

Aikansa unelmakameroita

Loimme aiemmin katsauksen kameroihin, joista olemme kirjoittaneet vuosina 2004, 2007, 2011 ja 2015.

Joskus silloin haaveilimme 4 megapikselin kameroista ja ensimmäisestä Lightroomin versiosta... 

Jutut löytyvät täältä:

> Muistoja: unelmakamerat 2004

> Muistoja: unelmakamerat 2007

> Muistoja: unelmakamerat 2011

> Muistoja: unelmakamerat 2015

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!