Canon EOS 5D Mark IV – paljon on ehtinyt tapahtua
Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV – paljon on ehtinyt tapahtua

Canon EOS 5D Mark IV julkistettiin viikko sitten. Miten Canonin neljän vuoden tuotekehitystyö näkyy 5D-kamerasarjan kohdalla? Tässä pieni yhteenveto.

torstai 1. syyskuuta 2016

Canonin EOS 5D -sarjan kamerat ovat olleet monien kuvaajien suosikkeja kinokennoisten kategoriassa aina sarjan alusta asti, vuodesta 2005 lähtien.

Uusin 5D-malli, Mark IV, esiteltiin yleisölle viikko sitten, ja nyt katsomme, miten tekninen kehitys on tämän sarjan osalta edistynyt sen jälkeen kun edeltäjämalli 5D III näki päivänvalon vuonna 2012.

Samalla pohdimme, paljonko vastinetta rahoilleen saa, jos päivittää Canon EOS 5D Mark III:n upouuteen Mark IV:ään.

5DS ja 5DS R omaa luokkaansa

Näiden vuosien aikana Canon on ehtinyt tuoda markkinoille myös kaksi muuta 5D- mallia, jotka ovat 5DS ja 5DS R. Mikä nuo mallit oikeastaan erottaa toisistaan?

Vaikka 5DS ja 5DS R kantavat 5D-nimeä, ne ovat omassa luokassaan. Ne erottuvat muista erityisesti kuvakennoillaan, jotka olivat varsinkin kameroiden julkistuksen aikoihin ennennäkemättömät: 50,6 megapikseliä.

Näiden kameroiden ainut tekninen ero on se, että R-mallissa alipäästösuotimen vaikutus voidaan poistaa, jolloin kohteet toistuvat kuvissa vielä terävämpinä kuin suotimen kanssa kuvattuina.

> Lue myös Ensivaikutelmamme Canon EOS 5D Mark IV:sta

5D III ja 5D IV: keskinäiset erot

Toimintanopeus: Monet toiminnot ovat Mark IV:ssä nopeampia kuin Mark III:ssa. Esimerkkeinä mainittakoon sarjakuvaus: edeltäjämallissa se on kuusi kuvaa sekunnissa, uutukaisessa seitsemän.

5D-sarjaa ei alun perinkään suunniteltu nopeisiin tilanteisiin, ja sitä taustaa vasten ei seitsemän kuvaa sekunnissa ole hullumpi saavutus. Vertailun vuoksi: huippumalli 1DX Mark II pystyy 14 kuvaan sekunnissa, ja croppikennoinen Canon 7D Mark II ottaa kymmeneen kuvaa sekunnissa.

Dual Pixel Raw: Täysin uutta Mark IV:ssa on Dual Pixel Raw -tekniikka, jonka avulla voidaan yhdistää kaksi lähes samasta kulmasta otettua kuvaa. Tämä tekniikka auttaa mm. korjaamaan uudella tavalla kuvien huippuvalokohtia, jotka ovat juuri hiukkasen tarkennusalueen ulkopuolella. Samalla pystytään vähentämään optisia heijastumia.

Dual Pixel Raw -tekniikkaa voidaan toistaiseksi hyödyntää ainoastaan Canonin omalla kuvankäsittelyohjelmistolla, joka tulee ostajalle kameran mukana, mutta lähiaikoina asia voidaan hoitaa muillakin ohjelmilla.

> Lue myös Kokeiltavana Dual Pixel RAW

Automaattitarkennus: Tarkennuspisteitä on 61, joista 41 on ristikkäistyyppisiä. Määrät ovat samat kuin Mark III:ssa, mutta käytännössä tarkennuskin on parantunut edeltäjään nähden.

Tarkennuspisteet nimittäin täyttävät entistä suuremman osan kuva-alasta, ja ne kaikki toimivat vielä aukolla F8, mikä on selkeä parannus.

Valoherkkyys: Kennon valoherkkyys on lisääntynyt hieman, ja niinpä Mark IV pääsee herkkyyteen ISO 32 000, kun taas ISO 25 600 on Mark III:n maksimiarvo.

Käytännössä päästään kuitenkin tasoihin, sillä molempien jatkettu tai laajennettu herkkyysalue on ISO 50–102 400.

Uusi prosessori: Mark IV:n prosessori on Canonin Digic6+. Se torjuu kuvakohinaa paremmin kuin Digic5+, joka on 5D Mark III:n sisässä, ja kuutonen on myös hieman vikkelämpi.

Sen ansiosta sarjakuvausnopeus onkin seitsemän kuvaa sekunnissa.

Videointiominaisuudet: Siinä missä 5D Mark III tallentaa HD-laatua, on 4K standardina 5D Mark IV:ssä.

Paino: Mark IV on myös hieman kevennetty versio edeltäjästään, joka painaa 950 grammaa, koskapa Mark IV -runko painaa akkuineenkin vain 890 grammaa.

Ulkoisesti näiden kahden koko on lähes sama – Mark IV on reilun millimetrin lyhyempi ja vastaavasti aavistuksen leveämpi kuin Mark III.

Näyttö on uudistunut, ja onpa uutukaisessa myös wi-fi-liitäntä ja NFC-lähikenttäyhteys.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!