Pidä huolta kamerastasi

Pidä huolta valokuvauslaitteistasi

Kun hoidat kameraasi kunnolla, se kestää pidempään toimintakuntoisena. Annamme joitakin yksinkertaisia ja toimivia neuvoja kameran käyttöiän pidentämiseksi.

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Harvalla on varaa ostaa uusi kamera, objektiivi tai muita laitteita aina, kun tekee mieli. Kun vaihtamiseen ei ole alvariinsa varaa, on tärkeää huoltaa kuvausvälineitään.

Annamme muutamia ohjeita, joiden ansiosta seuraavasta suuresta hankinnasta ei tule pakon - tai pikemminkin vahingon - sanelemaa.

1. Pakkaa kunnolla 

Riippumatta siitä, vietkö kameran pihan poikki vai mantereelta toiselle, kuljetus on aina riski herkille optisille laitteille. 

  • Pakkaa tiiviisti, ettei kamera kolise pitkin laukkua. Pakkaa kamera villasukkaan tai kiedo se kankaaseen, niin se ei kolhiudu kassissa. 
  • Älä kanna kaikkea. Mitä enemmän otat varusteita, sitä painavampi on kantamus ja onnettomuusriski suurempi. Kaikkeen ei tarvitse varautua. Ole realisti ja ota mukaan vain ne laitteet, joita todennäköisesti tulet tarvitsemaan, ja jätä loput kotiin. 
  • Pakkaa loogiseen järjestykseen. Pakkaa todennäköisimmin tai ensimmäisenä tarvittavat päällimmäiseksi, niin et joudu kiireessä myllertämään koko laukkua päästäksesi käsiksi tarvitsemaasi kuvausvälineeseen. Kiireessä sattuu vahinkoja, joten niiden riski kannattaa minimoida sillä, että tarvittavat tavarat ovat helposti saatavilla.

2. Pidä kuvausvälineet puhtaina

Kamera ja muut kuvausvälineet altistuvat kaikenlaiselle: pöylle, kosteudelle ja lialle.

Puhdista välineet jokaisen kuvaussession jälkeen. Pari minuuttia vanupuikon kanssa voi säästää myöhemmin pitkän pennin.

3. Varaudu pahimman mukaan

Jos on pakko roikkua pää alaspäin kelohongasta kurun reunalla kaatosateessa, että saisi kaikkien aikojen otoksen, niin tehtävähän se on. Mutta varovainen kannattaa olla.

Kuvittele ensin, mitä kaikkea voi tapahtua, ja varaudu siihen: suojaa kamera säiltä ja elementeiltä, pidä kamera hihnassa ja ota tuulisella säällä hiekkasäkki painoksi, jos käytät jalustaa jne. Älä jätä kuvaustilaisuksia väliin sen vuoksi, että jotain voi sattua, vaan varaudu.

4. Valitse luotettavat laitteet

Halvin ei aina ole edullisin. Vähän kalliimpi on usein paljon parempi. Köyhällä ei ole varaa ostaa huonoa, sanotaan. Pitkällä tähtäyksellä laatuun kannattaa panostaa.

5. Lepää riittävästi

Inhimillisiä erehdyksiä sattuu jokaiselle, ja niitä välttää parhaiten nukkumalla ja lepäämällä riittävästi muttei liikaa.

Sopivasti levänneenä ei tumpeloi. Väsynyt valokuvaaja hutiloi ja sählää. Mene nukkumaan äläkä rusnaa välineiden kanssa yömyöhään, niin olet aamulla hereillä etkä puoliunessa.

6. Opasta käyttö ennen kuin lainaat laitteitasi

Laitteilla on tapana mennä rikki vieraissa käsissä. Sinulle on tietysti selvää, miten laitteita käsitellään, mutta tuttusi ja sukulaisesi eivät välttämättä tiedä höykäsen pöläystä valokuvauslaitteista.

Jos pelkäät laitteidesi puolesta, älä lainaa niitä. Sinä osaat itse käsitellä laitteitasi parhaiten.

7. Varmista vakuutus

Tarkista, että vakuutuksesi kattaa myös kuvauslaitteesi. Kattava vakuutus kannattaa sekä harrastajalle että ammattilaiselle.

Tiivistetysti: Varaudu ja ole varovainen!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!