Pidä huolta kamerastasi

Pidennä kameran ja kuvausvarusteiden käyttöikää

Kun eteen tupsahtaa hyvä kohde, on kaluston toimittava moitteettomasti. Näillä yksinkertaisilla nikseillä pidät haitallisen lian loitolla ja saat kameran huippukuntoon, jolloin laitteesi myös kestää pidempään.

maanantai 14. helmikuuta 2022 teksti C. Trant

Kamerat ja objektiivit ovat usein kalliita investointeja, joiden on kestettävä pitkään.

Siksi niistä on tärkeää pitää hyvää huolta, jotta et joudu ostamaan uutta aivan liian usein. 

Tässä ovat parhaat vinkkimme, joiden avulla voit lykätä seuraavaa harmillista investointia – eli uuden varusteen hankkimista pakon edessä eikä halusta.

1. Pakkaa fiksusti ja tiiviisti

Kuljetukset rasittavat aina valokuvausvarusteita riippumatta siitä, matkustatko maan rajojen yli vai parin kilometrin päähän. Laitteet rikkoutuvatkin usein juuri kuljetuksen aikana. 

  • Pakkaa tiiviisti, jotta tavarat eivät pääse liikkumaan laukkua kuljetettaessa. Pakkaa tavaroiden väliin sukkia tai astiapyyhkeitä, jotta ne pysyvät tiukasti paikallaan. 
  • Pakkaa kevyesti. Mitä enemmän varusteita, sitä raskaammat matkatavarat ja sitä suurempi onnettomuusriski. Valokuvaajat haluavat yleensä valmistautua kaikkeen ja pakkaavat sen vuoksi mukaan kaikki mahdollisesti hyödylliset laitteet. Mutta on oltava realistinen sen suhteen, mitä todella tarvitaan – ja jätettävä loput kotiin. 
  • Pakkaa johdonmukaisesti, jotta tärkeimmät tavarat löytyvät helposti ilman, että koko laukkua tarvitsee käydä läpi. Kiireessä varovaisuus unohtuu helposti, jolloin myös kalliiden onnettomuuksien riski kasvaa.

 Etunurkasta voit lukea kaikki kuvausvälineiden arvostelumme. Tämä koskee myös laukkuja ja muita varusteita, jotka suojaavat kameraa ja objektiiveja liikkeellä ollessasi.

Manfrotton laukku

Esimerkiksi Manfrotton laukussa on pehmeät lokerot, jotka suojaavat objektiiveja. Voit lukea lisää laukusta täältä.

© Manfrotto

2. Pidä laitteet puhtaina

Laitteesi altistuvat kuvattaessa kaikenlaiselle kulumiselle.

Muun muassa pöly, kosteus ja rasva tunkeutuvat vähitellen rakoihin. 

Tarkista ja puhdista varusteet jokaisen käyttökerran jälkeen. Muutaman minuutin puhdistus vanupuikolla voi säästää paljolta harmilta myöhemmin.

3. Valmistaudu vaikeisiin kuvaustilanteisiin

Jos sinun on kiivettävä pää alaspäin ylös kalliota rankkasateessa saadaksesi täydellisen kuvan, tee niin. Mutta tee se varovasti.

Harkitse ensin ja tee kaikki mahdolliset varotoimet onnettomuuksien välttämiseksi. 

Kannattaa muistaa laittaa kameran hihna kaulaan ja suojata laitteet sateelta.

Älä anna laitteiden rikkoutumisen pelon vähentää innostustasi ottaa upeita kuvia. Pidä kuitenkin huolta laitteistasi.

> Lue myös:4 tarpeellista lisävarustetta uuteen kameraan

Crumpler pitää pienet osat järjestyksessä.

Crumpler FrontRow Camera Organiser suojaa varusteita ja pitää pienet osat järjestyksessä. Voit lukea arviomme tuotteesta täältä.

© Crumpler

4. Valitse hyvät varusteet

Joskus edullisten varusteiden ostaminen ei ole paras ratkaisu.

Yleensä kalliimmat varusteet, kuten jalustat, kestävät paremmin ja pidempään, joten ostamalla laadukkaita tuotteita rahaa säästyy pitkällä aikavälillä. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että aina pitäisi ostaa kallein malli, vaan kannattaa tutustua Välineoppaaseen, joka sisältää arvioitamme kameravarusteista, jotta voisit aina ostaa tarpeisiisi parhaiten sopivat varusteet.

5. Muista vakuutus

Tarkista, kattaako vakuutuksesi varusteesi. Varusteiden vakuuttaminen on hyvä sijoitus riippumatta siitä, onko kuvaaminen harrastus vai ammatti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!