Zeiss ZX1

Zeiss ZX1:ssä on peräti 4,3 tuuman kosketusnäyttö.

© ZEISS

Siksi Zeiss ZX1 on vuoden kiinnostavin kamera

Meidän on vaikeaa pysytellä erossa Zeissin ensimmäisestä digitaalikamerasta. Zeiss ZX1 osoittaa, mitä voimme odottaa kameroilta tulevaisuudessa: niiden käyttö helpottuu ja muuttuu hauskemmaksi. Tässä 4 syytä innostukseemme.

tiistai 2. lokakuuta 2018 teksti Kristoffer Engbo

Photokina-messut ovat ohi, ja tälläkin kertaa nähtiin kiinnostavia tuote-esittelyjä.

Parhaiten niistä jäi mieleen Zeissin ensimmäinen digitalkamera Zeiss ZX1 , joka monella tapaa viitoittaa digitaalikameroiden tietä kohti tulevaisuutta.

Zeiss on napannut itselleen älypuhelinten kätevimmät kameratoiminnot ja siirtänyt ne uuteen kinokennokoon kompaktikameraansa.

Zeiss ZX1 tulee myyntiin heti vuodenvaihteen jälkeen, joten meilläkään ei ole sitä vielä, mutta siitä on kirjoitettu jo melko paljon ja saimme myös kokeilla sitä Kölnin Photokina-messuilla viime viikolla.

Monet sen toiminnoista tullaan pian näkemään myös muiden valmistajien kameroissa. Tässä neljä syytä innostukseemme. 

1. Raakakuvien käsittelymahdollisuus

Monissa kameroissa on yksinkertainen raakakuvamuunnin, mutta Zeiss ZX1 -kameraan on asennettu Lightroom CC, jolla kuviin voidaan tehdä miltei kaikki tarvittavat säädöt.

Creative Cloud -asiakkaat voivat samalla synkronisoida raakakuvat ja niiden käsittelysäädöt niin, että ne ne näkyvät Lightroomin tietokoneversiossakin.

Kuvat käsitellään kameran suurella kosketusnäytöllä. Kun kameran omistaja avaa Lightroomin tietokoneellaan, näkyvät käsitellyt raakakuvat siellä. 

Zeissin mainosvideoista päätellen ZX1:n käyttöjärjestelmä on Android.

> Lisää Lightroomista

2. Ei enää muistikorttia

Zeiss ZX1

Zeiss ZX1:ssä on kinokoon kuvakenno ja kiinteä 35 mm:n F2-valovoimainen objektiivi.

© ZEISS

Zeiss ZX1:ssä ei ole paikkaa muistikortille, joten sen katoamisesta tai rikkoontumisesta ei ole huolta.

Sitä vastoin tässä kamerassa on peräti 512 gigatavua muistitilaa, mikä tarkoittaa lähemmäs 7000 raakakuvatiedostoa. Samalla loppuu huoli myös erilaisista korttityypeistä ja niiden tiedonsiirtonopeuksista.

> Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla vältät muistikorttiongelmat

3. Helppo varmuuskopiointi

Zeiss ZX1:n kuvat siirtyvät Wi-Fi:n avulla pilvipalveluun tai omalle kiintolevylle, joka on yhteydessä internetiin.

Kiintolevylle kuvat voi toki siirtää myös perinteisemmin johdolla ja ilman verkkoyhteyttä, usb-c-liitännän kautta. Tällä tavalla kuvista syntyvät samalla myös varmuuskopiot. Usb-c-liitäntää käytetään myös mm. lataamiseen.

4. Automaattiset päivitykset

Älypuhelinten tapaan Zeiss ZX1:n laiteohjelmisto päivitetään Wi-Fi-verkkoliitännän kautta. Kamera voidaan asettaa automaattisesti lataamaan ja asentamaan ohjelmistopäivitykset.

> Lue myös: Kameran laiteohjelmisto on syytä päivittää

Zeiss ei ole kertonut ZX1:n hintaa, mutta samantyyppiset, vastaavilla kennoilla ja objektiiveilla varustetut kamerat kuten Sony Cyber-shot RX1R II ja Leica Q maksavat noin 3500–4000 euroa.

Lisäobjektiiveja älypuhelimeen

Lisäobjektiivien avulla voit lisätä kuvausmahdollisuuksiasi. Voit tehdä älypuhelimestasi esimerkiksi makrokameran, jolla pääset lähelle pienimpiäkin kuvauskohteita.

Lisäobjektiiveja on moneen lähtöön, ja nyt voit saada paketin, johon kuuluvat makro-objektiivi sekä laajakulma ja kalansilmä – sekä 2 numeroa Digikuvaa, yhteishintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!