Vanhojen filmikameroiden kokoelma

Nykyisinkin on saatavilla monia erilaisia filmikameroita. Tässä artikkelissa autamme sinua löytämään itsellesi sopivan kameran.

© Shutterstock

Näin valitset oikean filmikameran

Filmikameroilla voi saada taianomaisia kuvia, mutta ennen kuin haaskaat rahasi filmiin, kannattaa tutustua erilaisten filmikameroiden mahdollisuuksiin – ja siihen, mitä niillä ei voi tehdä. Lue täältä kaikki, mitä on hyvä tietää filmikameroista. Kerromme myös, mitä malleja kannattaa etsiä.

maanantai 5. kesäkuuta 2023

Haalistuneet värit, voimakas vinjetointi ja rakeisuus – useimmat muistavat vielä pienet virheet, jotka olivat tyypillisiä filmikameroilla otetuille kuville. 

Viime vuosina filmikuvauksen suosio on jälleen alkanut kasvaa, sillä monet tavoittelevat juuri epätäydellistä ilmettä – joko esimerkiksi Lightroomin ja Photoshopin suodinten ja tehosteiden avulla tai yksinkertaisesti kuvaamalla vanhoilla filmikameroilla. 

Näistä kahdesta vaihtoehdosta filmikameralla tietenkin saa uskottavamman tuloksen, ja filmille kuvaaminen on sekä hauskaa että jännittävää. 

Jos kuvaamisen ilo on kadoksissa, filmikamera voi jopa auttaa palauttamaan sen.

Tästä oppaasta voit lukea muun muassa kolmen eri filmikameratyypin – peilijärjestelmäkameroiden, kompaktikameroiden ja mittaetsinkameroiden – hyvistä ja huonoista puolista. 

Näytämme myös, mitkä kaksi asiaa kannattaa aina tarkistaa ennen filmikameran ostamista. 

Filmikameraa koskevia kysymyksiä ja vastauksia

Lue tästä jotkin yleisimmistä kysymyksistä:

filmikamera ja filmi
filmikamera ja filmi

Mistä voin ostaa filmikameran?

Filmikuvauksen aloittamiseen tarvitaan tietenkin filmikamera. Monilla vanhemmilla ihmisillä on paljon tavaroita kellarissa tai ullakolla, ja usein sieltä löytyy kameroitakin.

Jos sinulla on suuri suku, voit saada filmikameran sukulaisilta, ja usein filmikuvauksen alkuun voi päästä täysin ilmaiseksi.

Toisaalta muussakin tapauksessa on paljon vaihtoehtoja. Edullisin vaihtoehto ovat kirpputorit. Hyvällä onnella sieltä voi löytää hyvän filmikameran alle 10 eurolla.

Toinen vaihtoehto on etsiä Tori.fistä, Huuto.netistä tai vaikka Kamerastoresta. Tätä kautta filmikamerat ovat yleensä kalliimpia, mutta jos etsit tiettyä mallia, se voi olla paras – tai jopa ainoa – tapa löytää haluamasi kamera.

Miten valitsen oikean filmikameran?

Filmikameroita on kolmea päätyyppiä: Peilikamerat, kompaktikamerat ja mittaetsinkamerat.

Haluamasi tyyppi riippuu budjetistasi, tavastasi valokuvata ja filmikameran ulkoisista vaatimuksista.

Filmikameroiden uuden suosion myötä jotkin kameramallit voivat maksaa saman verran tai jopa enemmän kuin nykyaikaiset järjestelmäkamerat.

Suuremmissa kaupungeissa on kauppoja, joissa myydään käytettyjä filmikameroita. Niistä voi myös kysyä neuvoa esimerkiksi haluttuun kameramalliin sopivista objektiiveista ja selvittää objektiivien yleisen hintatason.

Muitakin kameroita luonnollisesti on, kuten keskikoon kamerat, laakafilmikamerat ja polaroidkamerat. Jos näet mielenkiintoisen kameran, katso lisätietoja esimerkiksi Camerapediasta, joka on täynnä hyödyllistä tietoa vanhoista kameroista.

> Lue lisää polaroidkameroista täältä

1. Analogiset järjestelmäkamerat

Filmikameroista puhuttaessa useimmille tullevat mieleen analogiset peilijärjestelmäkamerat. Niissä on optinen etsin ja niissä voidaan käyttää erilaisia objektiiveja.

1. Mitä ovat filmiä käyttävät peilijärjestelmäkamerat?

Filmiä käyttävät peilijärjestelmäkamerat ovat juuri niitä kameroita, joita useimmat ajattelevat filmikameroista puhuttaessa. Niissä on vaihdettava objektiivi ja optinen etsin.

Niissä on myös peili, joka nousee nopeasti ylös laukaisinta painettaessa ja sulkimen avautuessa, jolloin filmi valottuu ja kuva muodostuu. 

Filmikamera Canon AE-1

Esimerkiksi Canonin, Nikonin ja Pentaxin filmipeilikamerat ovat hyviä kaikille, jotka haluavat hallita valotuksen kokonaan itse. 

© Shutterstock

2. Analogiset kompaktikamerat

Analogiset kompaktikamerat ovat pieniä, saippuakotelon kokoisia ja väriltään mustia tai hopeanharmaita kameroita.

Englanninkielessä niitä kutsutaan point-and-shoot-kameroiksi, koska niissä ei ole moniakaan käsisäätömahdollisuuksia.

Filmipeilikameroiden edut:

Ne ovat erittäin kestäviä ja muistuttavat monin tavoin digitaalisia peilijärjestelmäkameroita. Jos sinulla on digitaalinen peilijärjestelmäkamera, filmikamerassa on tuttuja elementtejä.

Jos digikamerasi on Nikonin tai Pentaxin kaltaisilta merkeiltä, voit jopa käyttää filmikamerassa uusia objektiiveja. Objektiivien yhteensopivuuden voi tarkistaa googlaamalla.

Filmipeilikameroiden haittapuolia: 

Ne ovat suurempia kuin muut filmikamerat. 

Lisäksi monissa kameroissa ei ole valotusautomatiikkaa, joten aukko ja valotusaika on tunnettava.

Monissa halvemmissa kameroissa on käsitarkennus, joten objektiivin tarkennusrengasta on käännettävä itse. Joissakin malleissa on toki automaattitarkennus, mutta ne ovat yleensä hieman kalliimpia.

> Lue myös: Näin pääset alkuun käsitarkennuksen käytössä

Mitä filmipeilikameroita kannattaa etsiä?

Etsi Canon AE-1-, Pentax K1000- ja Minolta SRT-101-malleja. 

Nämä ikoniset filmikamerat ovat ihanteellisia aloittelijoille. Koska ne ovat olleet erittäin suosittuja, niitä on valmistettu miljoonia, ja niitä on siksi nykyisinkin saatavana edullisesti.

Jos olet valmis maksamaan hieman enemmän, voit valita myös Nikon F2- tai F3-peilijärjestelmäkameran. 

2. Mitä ovat filmikompaktikamerat?

Filmikompaktikamerat ovat noin saippuapalan kokoisia mustia tai hopeanvärisiä kameroita.

Niitä kutsutaan myös pokkareiksi koon vuoksi tai näppäilykameroiksi vähien manuaalisten asetusten vuoksi.

Olympus-filmikamera

Esimerkiksi Olympus on tehnyt monia hyviä filmikompaktikameroita. Niissä on usein tyylikäs muotoilu sekä nopea ja tarkka automaattitarkennus. 

3. Analogiset mittaetsinkamerat

Analogiset mittaetsinkamerat asettuvat kahden edellä käsitellyn kameratyypin väliin.

Mittaetsinkameralla kuvattaessa tarkennetaan mittaetsimen kautta katsoen, eikä kuvaaja näe kameran linssin läpi kuten järjestelmäkameralla kuvatessaan.

Mittaetsinkamerassa tarkennusetäisyys määritetään mittaetsimellä. Se tapahtuu useimmiten kohdistamalla kaksi erillistä kuvaa samaan kohtaan, jolloin kohde näkyy yhtenä ja mittaetsimestä voidaan lukea sen etäisyys.

Kuvaaminen tuntuu erilaiselta verrattuna digitaalikameraan, elle kyseessä ole Fujifilm X100F.

Kannattaa siis kokeilla ennen kuin lyö rahat tiskiin.

Filmikompaktikameroiden edut

Kompaktikamera on juuri oikea valinta, jos haluat vain filmikuvan vaikutelman perehtymättä valokuvauksen tekniikkaan syvällisemmin. Paina laukaisinta – kamera huolehtii lopusta puolestasi.

Kompaktikamerat ovat myös paljon pienempiä ja kevyempiä kuin muut filmikamerat, joten ne mahtuvat taskuun, jos kuvaat matkalla. 

Lopuksi niiden käyttämät paristot ovat yleensä edullisia ja yleisiä.

Filmikompaktikameroiden haittapuolia

Kuvanlaadussa ei välttämättä ole hurraamista. 

Lisäksi objektiivit on suunniteltu niin, että monissa tilanteissa on käytettävä sisäistä salamaa, joka kiinnittää huomiota.

Filmikompaktikameroissa on digikompaktikameroiden tapaan kiinteä objektiivi, joten objektiivia ei voi vaihtaa, jos kyllästyt rajaukseen.

Mitä filmikompaktikameroita kannattaa etsiä?

Yritä löytää Olympus MJU II- ja Yashica T5 -malli tai mikä tahansa Ricoh GR -sarjan malli. 

Ne ovat upeita filmikompaktikameroita, ja niissä on nopea ja tarkka automaattitarkennus.

Kompaktikameroiden suosio on kasvanut viimeisten kahden tai kolmen vuoden aikana todella paljon, joten niiden hinnat ovat nousseet huomattavasti. 

Tässä mainittuja malleja voi kuitenkin edelleen löytää 25–100 euron hintaan kierrätyskeskuksista.

Jos haluat käyttää hieman enemmän rahaa hyvään filmikompaktikameraan, valitse Contax T2 tai T3. Valitettavasti ne saattavat nykyään maksaa lähes 1000 euroa, mutta toisaalta ne ovat erinomaisia filmikameroita.

3. Mitä ovat filmimittaetsinkamerat?

Filmimittaetsinkamerat sijoittuvat kahden muun filmikameratyypin, kompaktikameran ja peilijärjestelmäkameran väliin.

Filmimittaetsinkameralla tarkennetaan etsimen läpi eikä etsinkuva tule kameran objektiivin kautta kuten peilijärjestelmäkamerassa.

Objektiivi on yhdistetty etsimeen, jossa oleva täplä ilmaisee, milloin kohteeseen on tarkennettu.

Mittaetsinkameralla kuvaaminen tuntuu todennäköisesti varsin erilaiselta kuin digitaalikameralla kuvaaminen, ellei käytössä ole esimerkiksi Fujifilm X100F.

Siksi mittaetsinkameraa kannattaa kokeilla ennen ostamista.

Leica M6 -mittaetsinkamera

Yksi parhaista mittaetsinkameroista on Leica M6. Toisaalta tällä upealla filmikameralla on hintansa.

© Shutterstock

Filmimittaetsinkameroiden edut:

Joidenkin mittaetsinkameroiden objektiivin voi vaihtaa. 

Filmimittaetsinkamerat ovat yleensä peilijärjestelmäkameroita pienempiä, mutta niissä on enemmän manuaalisia asetuksia kuin kompaktikameroissa. 

Lisäksi niiden ulkomuoto on usein hienompi ja ylellisempi. 

Filmimittaetsinkameroiden haittapuolet:

Mittaetsinkameran tarkennustapaan tottuminen voi viedä aikaa. 

Lisäksi paremmat mallit ovat suhteellisen kalliita, eikä monissa vanhemmissa malleissa ole sisäistä valotusmittaria, joten valotuksen mittaukseen on käytettävä erillistä valotusmittaria tai digitaalikameraa. 

Millaisia filmimittaetsinkameroita kannattaa etsiä?

Monien mielestä Leican M-sarja on paras tämäntyyppisistä filmikameroista. 

Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että useimmat mallit ovat erittäin kalliita. Tämä koskee esimerkiksi filmikamera Leica M6:a, joka oli M-sarjan viimeinen täysautomaattinen filmikamera, ja jota myydään harvoin alle 2000 eurolla.

Hinnaltaan realistisemmassa päässä on Canon QL17 -filmikamera, joka sopii hyvin aloittelijoille, koska siinä on erittäin terävä kiinteä objektiivi. 

Yashica Electro 35 on myös hyvä vaihtoehto. 

Tarkista nämä, jos olet hankkimassa filmikameraa

Vanhat filmikamerat

Kun olet päättänyt kameratyypin ja -mallin, on aika lähteä etsimään. Lue tästä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. 

© Shutterstock

Tarkista nämä ennen filmikameran ostamista

Kun olet löytänyt filmikameran, jonka haluat ostaa, varmista kameran toiminta tarkistamalla se huolellisesti.

Monet vanhat filmikamerat ovat keränneet pölyä jo vuosia, mikä voi aiheuttaa ongelmia. 

Tarkista filmikameran paristo korroosion varalta

Ensin on tarkistettava paristo. Jos avaat luukun ja näet vihreää väriä, ole varovainen, mutta älä välttämättä hylkää kameraa heti. Tarkista, että sisusta on ehjä eikä mitään ole irtoamassa. 

Jos haluat testata filmikameran ennen sen ostamista, ota paristo mukaan. 

Monissa vanhoissa filmikameroissa käytetään CR123- tai CR2-paristoja, joita voi ostaa useimmista suurista kaupoista. Tarkista kuitenkin pariston sopivuus ennen käyttöä. 

Tarkista filmikameran liikkuvat osat

Varmista kaikkien osien toiminta kääntämällä ja kiertämällä kaikkia liikkuvia osia. Jos objektiivissa on tarkennusrengas, kierrä sitä. Äänekäs tarkennus vie osan valokuvaamisen ilosta.

Jos filmikamerassa on manuaalinen filminsyöttö (siis vipu, jolla filmiä kelataan eteenpäin uuden kuvan ottamista varten), käännä vipu ääriasentoonsa. Joskus vipu juuttuu, ja jos näin käy, filmikameraa ei voi käyttää.

Tarkista lopuksi optiikka. Katso lasin läpi älypuhelimen taskulampun avulla. Jos näet pientä valkoista kalvoa lasin reunoissa, objektiivissa voi olla sientä. 

Sen poistaminen on erittäin vaikeaa, ja se voi vaikuttaa kuviin. 

Ala kuvata filmille!

Filmikuvauksen uusi nousu tarkoittaa, että filmille kuvaaminen on nykyään helpompaa kuin vielä viisi vuotta sitten. 

Se ei tietenkään tarkoita, että filmikuvaaminen olisi yhtä nopeaa kuin kännykkäkuvaaminen, mutta sitä sen ei ole tarkoituskaan olla. Filmikameralla on nimittäin loistavat mahdollisuudet kokeilla kaikenlaista.

Esimerkiksi filmin valinta vaikuttaa kuvien ulkonäköön. 

On olemassa tavallista värifilmiä, mustavalkofilmiä, rakeisia filmejä, erityisen värikylläisiä filmejä, infrapunafilmejä ja paljon muuta. 

Sinun tarvitsee vain lähteä mukaan, kuvata paljon ja kokea lopputulos. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!