Uusi käyytämätön Canon 6D Mark II -peilijärjestelmäkamera

Kun on hankkinut uuden kameran, malttaa tuskin odottaa pääsevänsä kuvaamaan sillä. Ensin pitää kuitenkin tehdä 10 asiaa, jotka kerromme tässä jutussa. 

© Shutterstock

Tee nämä 10 asiaa ennen uuden kameran käytön aloittamista

Sormet syyhyävät innosta, kun kotipöydällä on upouusi kamera. Mutta kannattaa ensiksi hoitaa nämä 10 asiaa, jotta kuvista tulisi mahdollisimman laadukkaita.

maanantai 18. kesäkuuta 2018 teksti S. Winter

Useimmat valokuvaajat voivat vahvistaa tämän: moni asia ei saa innostumaan samalla tavalla kuin uusi kamera.

Heti, kun astuu kotiovesta sisään, palaa halusta tutkia koko laite läpikotaisin – milktä se tuntuu kädessä, miltä suljin kuulostaa, kuinka nopea prosessori on, mikä on suurin ISO-herkkyys?

Mutta kannattaa istua rauhassa alas ja opetella tuntemaan kamera, ennen kuin lähtee ulos kuvaamaan suin päin.

Silloin kaikki tarvittavat toiminnot löytyvät nopeasti ja helposti, et tule vahingoittaneeksi kameraa etkä myöskään pety kuviin säätövirheittesi vuoksi.

Siksi teimme tämän kymmenen kohdan tarkistuslistan.

1. Lue käyttöohjeet

Tiedämme kyllä, että tämä on tylsä neuvo. Mutta ohjeisiin tutustumallaa säästät itseäsi, eikä sinun tarvitse googlailla paniikissa, kun itse kuvaamisella olisi kiire.

Silloin pitää tietää, mikä on AI Servo sekä miten piippausäänet saadaan pois päältä, syötetään kuviin kuvausajankohta tai aloitetaan videokuvaus.

Jos et saanut paperista ohjekirjaa, sen voi yleensä ladata valmistajan kotisivustolta.

2. Käy läpi kaikki valikkokohdat

Nykyisissä kameroissa on runsaasti erilaisia toimintoja kuten ylivalotusvaroitus, joka saa näytön vilkkumaan ylivalottuneelta alueelta.

Käy läpi kaikki valikot, kunnes tunnet ne. Voit yllättyä löytämistäsi ominaisuuksista.

3. Mukauta ulkoasu

Useimmissa uusissa kameroissa valikot ja painikkeet voidaan räätälöidä käyttäjän tarpeiden mukaan.

Määrittele omat kuvaustarpeesi ja esiaseta toiminnot niitä silmällä pitäen, niin säästät aikaa kuvaustilanteessa, kun toiminnot ovat loogisessa järjestyksessä.

4. Tarkista muistikortit

On ikävää käynnistää kamera ja saada virheilmoitus, koska käyttämäsi muistikortti ei olekaan yhteensopiva kameran kanssa.

Tarkista, että käytät sopivaa muistikorttia ja että se on kylliksi tilava.

kameran muistikorttipaikka

Eri kameroihin tarkoitettujen muistikorttien koot ja muut ominaisuudet poikkeavat paljonkin toisistaan. Siksi on aina etukäteen syytä tarkistaa, mikä kortti toimii uudessa kamerassasi. Tarkista myös että niiden tilakapasiteetti on riittävä suhteessa kamerasi tekemien kuvatiedostojen kokoon.


5. Tee ISO-herkkyystesti

Vaikka kameravalmistaja lupailisi mahdollisuutta kuvata viisinumeroisilla ISO-arvoilla, ei esimerkiksi ISO 10 000 -herkkyydellä hetikään aina ole mahdollista saada käyttökelpoisia kuvia.

Opettele siis itse kamerasi toidelliset rajat, kuinka suurilla ISO-herkkyyksillä millaisissakin valaistusolosuhteissa kannattaa kuvata. 

Sammuta valot ja ota koekuvia alkaen pienimmistä herkkyyksistä. Kaksinkertaista arvoa jokaisen kuvan välillä ja pidä samalla kohinaa ja värivirheitä silmällä. 

Tarkista kuvanlaatu tietokoneen näytöltä, koska kameran näytöltä niitä on vaikea nähdä. 

Lue myös: 6 asiaa, joita et ehkä tiennyt kameran ISO-herkkyydestä

6. Testaa kameran kuvatyylit

Kuvatyylien (jotka ovat kameramerkkikohtaisia, nimeltään esim. Picture Style tai Picture Control) avulla voidaan hyvinkin tarkkaan määrittää, kuinka kamera muokkaa valoa, kontrastia ja värejä tallentaessaan kuvia.

Joidenkin kuvatyylien värit, kontrasti ja terävyys ovat hyvin silmäänpistäviä, joten niitä kaikkia kannattaa ensin kokeilla. 

7. Tarkista, että lisätarvikkeita on riittävästi

Kun kamera ostetaan uutena, mukana tulevat vain kaikista välttämättömimmät lisätarvikkeet. 

Siksi onkin hyvä samalla ostaa esim. vara-akku ja näytön suojakalvo, koska niitä voi tulla ikävä kesken kuvauksen vaikkapa keskellä metsää. 

Nämä asiat huomaa monesti juuri sunnuntai-iltana, kun kaikki liikkeet ovat kiinni...

Lue myös: Pidennä akun kestoa

8. Kalibroi kameran näyttö

Vaikket luultavasti tarkistakaan kuviesi värien oikeellisuutta pelkästään kameran näytöltä, on kuvattaessa voitava luottaa siihen, että kuvien värit toistuvat oikein. 

Kytke siis kameran näytön automaattinen kirkkaus pois päältä, jottet sen vuoksi alivalottaisi kuvia.

9. Tee valotustesti

Samoin kuin ISO-herkkyyden kohdalla, kuvaajan on oltava perillä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat valotukseen: suljinajoista, himmenninaukosta ja samalla myös polttoväleistä. 

Kun olet kokeillut, miten ja kuinka paljon valotus muuttuu niissä olosuhteissa, joissa testaat kameraa, on valotus helpompi säätää tämän jälkeen, tositilanteissa.

Lue myös: 5 perusvirhettä, joita aloittelijan kannattaa karttaa

10. Ota kamera mukaasi ulos

Vihdoinkin! Nyt olet valmis viemään uuden kamerasi ulos. 

Etsi sellainen kuvauspaikka ja kamera-asetukset, jollaisia tulet käyttämään – olipa kyseessä muotokuvaus, lintu-, makro- tai jokin muu kuvauslaji.

Ota koekuvia ja katso, kuinka kamera käyttäytyy. Kokeile kaikkia mahdollisia toimintoja, joita kamerasta löytyy, niin osaat erottaa sinulle välttämättömät, hyödylliset ja tarpeettomat toiminnot toisistaan. 

Toimitus suosittelee: tyylikäs kameralaukku

Kätevä ja tilava olkalaukku lomalle tai kuvausretkelle on hyvä investointi. 

Uudessa kameralaukussamme on oma tila tabletille, joten se on helppo ottaa mukaan ja siirtää siihen kuvat kameralta WiFi-yhteyden kautta. 

Voit saada laukun ja kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Pelkän laukun arvo on 53,20 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!