nainen sukeltaa toimintakuvauskamera
© Shutterstock

Näin saat kuvat onnistumaan toimintakameralla

Pienet toimintakamerat, kuten GoPro, ovat suosittuja lukuisien kiinnitysmahdollisuuksiensa ja laajan kuvakulmansa ansiosta. Kuvata niillä voi mitä erikoisimpia kohteita.

keskiviikko 4. maaliskuuta 2020 teksti J. Vestergaard

Pienessä ja kevyessä toimintakamerassa on yleensä laajakulmaobjektiivi, ja lisävarusteilla kameran voi kiinnittää niin autoon, lainelautaan kuin kypäräänkin.

Toimintakameran kanssa voi myös sukeltaa sekä kuvata ja videoida tilanteita, joihin taskukameralla tai järjestelmäkameroilla ei pääse käsiksi ollenkaan.

Tässä annamme vinkkejä toimintakameran käyttöön.

1. Mene lähelle kuvattavaa kohdetta
2. Kuvaa lantion korkeudelta
3. Hyödynnä nopeutta
4. Mielikuvitusta kameran sijoitteluun

1. Mene lähelle kuvattavaa kohdetta

Objektiivina on voimakas laajakulma, joka yleensä vastaa 14–17 mm:ä, joten kuvakulma on noin 150 astetta. Kuvanlaatu ei ole järjestelmäkameroiden tasoa, mutta toimintakameralla pääsee sinne minne järkkärillä ei.

Laajakulmalla kuvattaessa lähellä olevat esineet ja asiat näyttävät tavallista suuremmilta. Joskus parhaat kuvat saa puolen metrin päästä tai jopa lähempää. Laajakulmalla kuvatuista muotokuvista tulee helposti karikatyyrimäisiä, koska esim. kuvattavan nenä näyttää normaalia suuremmalta.

> Lue myös: Toimintakuvauskamera mukaan seikkailuun

mies kuvattuna laajakulmalla

Toimintakameran laajakulmalla saa erilaisia kuvia. Tämä mielenkiintoinen omakuva on saatu sijoittamalla toimintakamera lattialle.

© Shutterstock

2. Kuvaa lantion korkeudelta

Yksi toimintakameran eduista on pieni koko.

Se tekee niistä melkein näkymättömiä ja antaa mahdollisuuden saada jännittäviä kuvia.

Laajakulma korostaa etualan lisäksi myös kuvauskulmaa, joten sillä kannattaa kuvata usein lantion korkeudelta tavallisen silmäkorkeuden sijaan. Tämä pätee muun muassa ryhmäkuviin. 

3. Hyödynnä nopeutta

Jos kuvattava kohde liikkuu nopeasti, kannattaa hyödyntää 60 kuvan sekuntinopeutta. 

Sen avulla juuri oikean silmänräpäyksen talteen saaminen on todennäköisintä, esim. silloin kun kuvataan golflyöntiä tai jalkapallon potkaisua.

koira juoksee pallon perässä

Nopeimmatkin kohteet voidaan ottaa talteen toimintakameralla.

© Shutterstock

4. Mielikuvitusta kameran sijoitteluun

Monissa toimintakameroissa on lisäosina kiinnittimiä, joiden avulla se voidaan asettaa kuvaamaan melkein mihin tahansa.

Vaikka monet niistä on suunniteltu tiettyihin paikkoihin tai tilanteisiin, voidaan niitä käyttää myös monilla muilla tavoilla.

Kiinnitä toimintakamera esimerkiksi selfie-keppiin ja kuvaa itseäsi sukeltaessasi. Voit myös kiinnittää toimintakameran polkupyöräsi takapyörään, jolloin saat hieman epätyypillistä kuva- ja näkökulmaa lajiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!