mikä on toimintakuvauskamera

Mikä on toimintakamera ja mitä sillä kuvataan? Vastaukset saat täältä. 

© Shutterstock

Toimintakamera mukaan seikkailuun

Luja ulkokuori, vähän säätömahdollisuuksia ja suuri iskunkestävyys. Toimintakameroita tulee koko ajan lisää, ja ehkä sinäkin aiot hankkia sellaisen? Lue lisää täältä.

maanantai 28. tammikuuta 2019 teksti S. Winter

Ainakin hiihtokeskuksissa niitä on näkynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana: pieniä kameroita kypäriin kiinnitettynä kuin antenni. 

Olet varmaankin ihmetellyt, millaista jälkeä tuollaisilla kameroilla saa aikaan? 

Me kerromme näistä pienistä mutta lujista kameroista tässä jutussa.

Mikä on toimintakuvauskamera?

Toimintakuvauskamera on digitaalinen kamera, joka on valmistettu varta vasten nopeiden ja vauhdikkaiden tilanteiden kuvaamiseen siten, että vauhdissa on nimenomaan kamera itse.

Sen voi helposti ja tukevasti kiinnittää erilaisiin kypäriin, lainelautoihin, autoihin ja kaksirenkaisiin kulkuneuvoihin, jotta matkantekoa voitaisiin kuvata ikään kuin liikkujan silmin. 

Tyypillisintä toimintakuvauskameroille on luja ulkokuori. Ne ovat pieniä, muodoltaan neliömäisiä ja valmistettu kestämään iskuja, vettä ja mutaa. Monilla niistä voidaan myös kuvata vedenpinnan alapuolella sekä erittäin kylmissä olosuhteissa. 

Muista kameroista poiketen toimintakuvauskameroissa on vähän säätömahdollisuuksia, mikä helpottaa niiden käyttöä. 

Objektiivina niissä on yleensä voimakas laajakulma, ja valokuvat ja video tallentuvat suurella tarkkuudella. 

> Lue myös: Laajakulma – näin siitä saa eniten hyötyä

mikä on toimintakuvauskamera

Toimintakuvauskamerat ovat yleistyneet viime vuosina varsinkin extreme-urheiluharrastajien keskuudessa, mutta niitä voivat käyttää myös tavalliset hiihto- ja pyöräilyharrastajat sekä autoilijat.

© Shutterstock

Missä toimintakuvauskamera on omimmillaan?

Vaikka toimintakuvauskameroiden kuvankaatu kehittyy, se ei vedä vertoja peilijärjestelmäkameroiden laadulle. 

Miksi siis ylipäätään hankkia toimintakuvauskamera? No siksi, koska nämä pienet pakkaukset pystyvät vangitsemaan kuvakulmia ja liikkeitä, joita tavallisilla kameroilla ei ikimaailmassa voi kuvata!

Kun ollaan liikkeessä – laskettelemassa, pyöräilemässä tai moottoripyörän selässä – olisi peilijärkkäri liian iso ja raskas sekä mahdoton kiinnittää, ja kännykkä menisi rikki. Silloin on toimintakuvauskamera paikallaan.

Myös vuorikiipeilyyn, laskuvarjohyppyyn ja sukellukseen on toimintakuvauskamera ainut sopiva vaihtoehto, kuvattiinpa videota tai valokuvia – ja kameran käydessä voi kuvaaja keskittyä ainoastaan varsinaiseen tekemiseensä.

> Tässä 5 nopeaa neuvoa vauhdikkaisiin muotokuviin. 

Mllainen toimintakuvauskamera kannattaa hankkia?

Amerikkalainen GoPro on istunut kuskin paikalla, kun on kyse toimintakuvauskameramarkkinoista, eikä suotta. GoPro HERO -mallit tuottavat teräviä videoita, ja ne ovat kevyitä. 

Jos haluaisit hankkia GoPro-kameran, katso lisätietoa tästä

On toki olemassa muitakin varteenotettavia merkkejä, kuten Yi Technology ja Garmin. Lisäksi parilla suurella kameravalmistajilla on tarjolla toimintaan sopivia malleja, esim. Olympus Tough. 

Kameran valinnassa kannattaa lähteä tarpeista. Sukeltaja tarvitsee vesitiiviin ja painetta kestävän kameran, kun taas mountainbike-pyöräilijän kannattaa hankkia kamera, joka kestää pudotuksen korkealtakin. 

> Tutustu vedenalaiskameroihin täällä. 

mikä on toimintakuvauskamera

Toimintakuvauskamera on järjestelmäkameraa huomattavasti pienempi ja kevyempi sekä myös kätevä kiinnittää erilaisiin paikkoihin. 

© Shutterstock

Kiinnitä huomiota myös näihin

Videolaatu

Koska toimintakuvauskameroita on monenlaisia, vaihtelevat hinnatkin, ja jos et halua sijoittaa koko omaisuuttasi toimintakuvauskameraan, kannattaa miettiä, mistä voisit tinkiä. 

Monet toimintakuvauskamerat tallentavat 4K-videota, mutta onko se tarpeen? 

Jos et omista 4K-TV:tä tai -monitoria vaan laitat videoitasi Youtubeen ja Facebookiin, riittää resoluutioksi tavallinen teräväpiirto eli 1080p tai jopa 720p.

Kytkentämahdollisuudet

Kaikissa toimintakuvauskameroissa ei ole näyttöä. Sitä vastoin monen kameran materiaalia voidaan helposti siirtää mobiililaitteisiin. 

Harkitse, tarvitsetko näytöllistä toimintakuvauskameraa vai riittäisikö wifi- tai bluetooth-siirto kännykkään. 

Kiinnitysmahdollisuudet lisäosineen

Useimmat toimintakuvauskamerat on suunniteltu kiinnitettäviksi kehoon tai polkupyörän tankoon, mutta kannattaa muistaa, että kiinnitysmahdollisuudet vaihtelevat suuresti.

Joissain kamerapaketeissa kiinnitysosat kuuluvat hintaan, joissain taas eivät. 

Mieti ensin, mitä aiot oikeasti kuvata ja miten aiot hoitaa kiinnityksen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!