Kalansilmäobjektiivien tapaan voidaan myös voimakkailla laajakulmaobjektiiveilla saada kuvia suurista kokonaisuuksista. Niissä korostuu etuala ja taivas dramaattisella tavalla, mutta kuva ei pyöristy kulmista, kuten käy kalansilmillä kuvattaessa.
Suorat linjat voi saada pysymään suorina – ellei objektiivissa esiinny optisia virheitä kuten tynnyri- tai tyynyvääristymää, jolloin kuvan keskiosan suorat linjat kaareutuvat.

APS-C-kennokoon kameroissa on yleensä 10–24 mm:n laajakulmaobjektiivi. Kinokoossa tämä vastaa noin 15–36 mm:n polttovälialuetta.
© FujifilmLaajakulma ja pakettiobjektiivit
Jos tyydyt maltilliseen laajakulmaan, sinulla todennäköisesti jo on sellainen.
Polttovälialue 24–35 mm nimittäin suurin piirtein sisältyy 18–55 mm:iin, eli useimpien pakettiobjektiivien polttoväliin, kun otetaan huomioon APS-C-kameran polttovälikerroin 1,5 tai 1,6.
Silloinhan APS-C-kennon 18 mm vastaa kinokennon 27 mm:ä. Tämä polttovälialue sopii hyvin varsinkin maisemakuviin, arkkitehtuuriin ja katukuvaukseen.
Huomioi monet valonlähteet
Kun kuvakulma on suuri, osuu kuvaan myös helposti monia valonlähteitä, jotka aiheuttavat häiritseviä heijastuksia. Erityisesti keskellä päivää, kun aurinko paistaa ylhäältä ja valo on voimakasta.
Ota tämä huomioon sommittelussa ja kuvaa mielellään silloin, kun aurinko paistaa matalalta.

Joissain ultralaajakulmissa on vastavalosuoja valmiina, mikä vaikeuttaa suotimien kiinnittämistä objektiiviin.
© PanasonicLeikittele laajakulmalla maisemakuvauksessa
Maisemia laajakulmalla kuvattaessa kannattaa suunnata kamera aavistuksen alaviistoon. Silloin saadaan mukaan riittävästi etualaa, eikä taivasta tule mukaan liikaa.
Horisonttilinja voi hieman kaareutua, mikä voi myös toimia tehokeinona.
Vinkkejä laajakulmalla kuvaamiseen:
- Jos superlaajakulmassasi on oma vastavalosuoja, käytä niihin sopivia suotimia.
- Koska superlaajakulma loitontaa kuvattavaa kohdetta, voi automaattitarkennus hämääntyä, joten käsitarkennus on oiva vaihtoehto.
- Ota muotokuvia laajakulmalla vain silloin, kun haluat tehdä kuvattavista ihmisistä karikatyyrejä – laajakulma todellakin vääristää, ja vääristymä on voimakkainta läheltä kuvattaessa.
- Jotta horisontti tulisi suoraan 24-millisellä kuvattaessa, kamera täytyy suunnata suoraan eteenpäin. Jos se suunnataan ylös- tai alaspäin, horisonttilinja kaareutuu.
- Vältä sijoittamasta ihmisiä laajakulmakuvan uloimpiin osiin, joissa vääristymä on tavallisesti voimakkainta.
Digikuva-lehdessä on meneillään juttusarja nimeltään Näkymiä linssin takaa, jossa käymme läpi kaikki polttovälialueet kalansilmästä pitkään teleen sekä erikoisobjektiivit. Jokainen osa käsittelee omaa kokonaisuuttaan.
Toimitus suosittelee: objektiiveja kännykkäkameroihin
Kuvaaminen älypuhelimen kameralla monipuolistuu, jos niissä käytetään erillisiä objektiiveja. Voit saada esim. huikeita laajakulmakuvia taikka lähikuvia kukista ja hyönteisistä.
Näin voit helposti laajentaa sinulla jo olevan kameran käyttömahdollisuuksia mitä erilaisimpiin kuvauskohteisiin.
Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen – yhteensä vain 14,90 euron hintaan. Lue lisää täältä.

Älypuhelimeen tarkoitetuilla erillisobjektiiveilla voidaan ottaa mm. laajakulma- ja makrokuvia. Lisää erillisobjektiiveista täällä.