© Shutterstock

5 vinkkiä maisemakuvaukseen

Oikea tekniikka on hyvä lähtökohta, mutta näillä sommitteluun, valoon, välineisiin ja asetuksiin liittyvillä neuvoilla voit saada vieläkin parempia maisemakuvia.

tiistai 30. toukokuuta 2017 teksti Louise Hagemann

1. Kuvaa aluksi tuttua maisemaa

Hyviä maisemakuvia ei tarvitse lähteä metsästämään maailman ääriin. Maisemakuvauksen tekniikkaa kannattaa aluksi harjoitella ja ideoita hakea tutuista lähimaisemista.

2. Kokeile eri valonmittausmenetelmiä

Monet käyttävät mieluiten matriisi- eli arvioivaa mittausmenetelmää (joka ottaa huomioon koko kuva-alan), mutta kohteen keskisävyjen mittaaminen pistemittauksella on tarkin tapa, varsinkin vaikeissa valaistusoloissa kuten auringonlaskun aikaan.

Eri menetelmät kannattaa opetella kokeilemalla.

Lue myös: Valitse kamerasta sopiva valonmittausmenetelmä

3. Älä aina mene aina laajakulma edellä

Maisemakuvaa ottaessaan moni valitsee mahdollisimman pienen polttovälin, jotta "koko maisema" mahtuisi kuvaan. Hetikään kaikki maisemakohteet eivät kuitenkaan sovellu tähän ajatteluun. 

Vaikka 24 mm on monesti hyvä valinta, ei koko kameralaukkua kannata pakata täyteen objektiiveja – pakettiobjektiivilla pärjää pitkälle. 

4. Optimoi syvyysterävyys tarkentamalla oikein

Moni tarkentaa mahdollisimman kauas, jotta koko kuva-ala toistuisi mahdollisimman terävänä. Tosiasiassa kuvan syväterävyysalueesta 1/3 on tarkennuskohdan etupuolella eli kuvaajaan päin ja 2/3 takapuolella eli kuvaajasta poispäin. 

Välimatkan vaikutus syvyysterävyyteen

Tarkennusetäisyys eli kuvaajan ja kuvattavan välimatka määrää syvyysterävyyden omalta osaltaan: mitä kauemmas tarkennetaan, sitä pitempi syväterävyysalueesta tulee – mutta muista, että kuvan syväterävyysalueesta 1/3 on tarkennuskohdan etupuolella ja 2/3 takapuolella. 

© Digikuva

Muista myös, että syvyysterävyyteen vaikuttavat himmenninaukko, polttoväli ja välimatka tarkennettavaan kohteeseen eli tarkennusetäisyys. Esimerkiksi DOF-calculator on hyvä apuväline syväterävyyden arviointiin.

5. Hyödynnä suotimia

Polarisaatiosuodin korostaa mm. taivaan sinistä väriä poutapäivänä, kun taas säädettävä harmaasuodin mahdollistaa pitkät valotusajat päiväsaikaan, ja yläosastaan lisätummennettu suodin estää kirkasta taivasta palamasta puhki.

Myös monia maisemakuvan ominaisuuksia voidaan korjailla kuvankäsittelyssä – mutta silti kannattaa muistaa, että kuvan ottaminen on kaiken a ja o. Mene siis kuvausvälineinesi luontoon – onnistumiset odottavat siellä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!