Auringonlaskua kuvatessa kannattaa mitata valo oikein

Onnistuneita valotuksia tarkalla valonmittausmenetelmällä.

© Shutterstock/Gergely Zsolnai

Valitse kamerasta sopiva valonmittausmenetelmä

Tutustumalla kameran valonmittausjärjestelmään saat valotuksen useimmiten onnistumaan. Kerromme nyt kameroiden valonmittausmenetelmistä.

keskiviikko 17. toukokuuta 2017 teksti Kristoffer Engbo

Kun valokuvataan erilaisilla automaattisilla aiheohjelmilla, kamera mittaa valon ennen laukaisimen painallusta, jotta kuva valottuisi oikein.

Tasaisesti valaistua kohdetta kuvattaessa kameran valonmittaus osuu lähes aina oikeaan, mutta huteja sattuu varsinkin silloin, kun kuva-alalla on on erityisen kirkkaita ja erityisen tummia kohtia, ja lopputuloksena on joko yli- tai alivalotus.

Kamera ei osaa arvata kuvaajan tarkoitusta, haluaako tämä esim. oikein valottuneen taivaan ja tumman etualan vai oikein valottuneen etualan ja ylivalottuneen taivaan.

Useimmissa kameroissa on kolme valonmittausmenetelmää valittavana, ja seuraavasta näet, miten ne eroavat toisistaan ja mihin mikin niistä soveltuu.

1. Matriisimittaus

Kutsutaan myös nimillä Monipistemittaus ja Arvioiva valonmittaus

Jakaa kuva-alan vyöhykkeisiin, jotka kamera analysoi löytääkseen hyvän lopputuloksen. Menetelmä painottaa tarkennuspisteen ympäristöä.

Sopii: Tasaisesti valaistuihin kohteisiin ja esim. toimintakuvaukseen, jolloin valo vaihtelee mm. panoroinnin takia. Toimii hyvin myös maisemia laajakulmalla kuvattaessa sekä myötävalossa.

2. Keskialuetta painottava mittaus

Kamera mittaa valon koko kuva-alalta mutta painottaa erityisesti keskialuetta.

Sopii: Kohteisiin, jotka ovat kuva-alan keskivaiheilla ja joilla on hyvin tumma tausta – joiden sävyjä ja yksityiskohtia kuvaaja kuitenkin myös haluaa saada näkyviin.

3. Pistemittaus

Valo mitataan pienestä pisteestä, joka muodostaa 1–5 % kuva-alasta. Kamera käsittää tämän pisteen tummuudeltaan keskiharmaaksi. Monet kamerat mittaavat tässäkin kuva-alan kekivaiheilta, kun taas toiset mittaavat tarkennuspisteen kohdalta.

Sopii: Kohteisiin, joiden tausta on hyvin tumma tai kirkas, ja kun kohteen halutaan valottuvan oikein – esim. hiihtäjä hohtavalla hangella.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!