Kamera ja valintakiekko
Sony A7 III

Kuvausohjelman valintakiekko on tärkein asia, joka kamerasta on tunnettava. Sillä valitaan kuvauskohteeseen sopiva ohjelma.

© Shutterstock

Hallitse kamerasi valintakiekkoa

Kameran näkyvin säätökiekko on kamerassa ylimpänä oleva ohjelman valintakiekko. Tällä kiekolla valitaan yksinkertaisesti, miten kameran haluaa käyttäytyvän. Täältä voit lukea, miten ohjelmia voi käyttää optimaalisesti.

tiistai 19. lokakuuta 2021 teksti C. Trant

Kameran eri ohjelmat voivat tuntua hämmentäviltä, eikä aina ole helppo ymmärtää, milloin jokin ohjelma on toista parempi.

Siksi kerrommekin, missä tilanteissa eri ohjelmia kannattaa käyttää.

Täysautomaattiset ohjelmat

Yksi valintakiekon ohjelmista erottuu joukosta – usein vihreällä värillä. Se on täysautomaattinen ohjelma, Auto. 

Sitä käyttäessä ei tarvitse huolehtia esimerkiksi aukon ja valotusajan valinnasta, ennen kuin painaa kameran laukaisinta. 

Kameroissa voi myös olla aiheohjelmia, jotka soveltuvat erilaisiin kuvausolosuhteisiin ja kuvauskohteisiin, kuten action-kuvaukseen (juokseva mies) ja makrokuvaukseen (kukka). Nekin ovat täysin automaattisia.

Yhteistä näille täysautomaattisille ohjelmille on, ettei voi kamera-asetusten valintoja voi muuttaa. 

> Lue myös:4 hyvää syytä olla käyttämättä automaattiohjelmaa 

Mihin automaattiohjelma sopii?

Käytännössä kaikki valokuvaajat alkavat kuvaamisen automaattiohjelmalla, mutta useimmat huomaavat nopeasti, että se rajoittaa luovuutta.

Siksi automaattiohjelma sopii erityisen hyvin aloitteleville valokuvaajille, jotka eivät vielä ymmärrä miten aukko, suljinaika tai ISO-arvo vaikuttavat valotukseen.

Ohjelma voi myös olla oikea valinta, jos kuvaajalla on vain sekunnin murto-osa aikaa kohteen kuvaamiseen.  

Valintakiekko

Käytä automaattiohjelmaa, jos olet aloitteleva kuvaaja – tai jos haluat ottaa kuvan erittäin nopeasti.

© Shutterstock

P-ohjelma

P-ohjelma on puoliautomaattinen ohjelma, joka soveltuu silloin, kun ei tarvita tiettyä valotusaikaa tai aukkoa.

Kamera tunnistaa valitsemasi polttovälin – ja todelliset valaistusolosuhteet – ja laskee sitten parhaat kuvausasetukset. 

Lähtökohtaisesti kamera käyttää yleensä suurinta mahdollista himmenninaukkoa. 

Toisin kuin automaattitilassa, voit itse säätää aukkoa, valotusaikaa ja ISO-arvoa sekä käyttää valotuksen korjausta.

> Lue myös: Näin käytetään kameran P-ohjelmaa

Mihin P-ohjelma sopii?

Jos aloitat valokuvaamisen automaattisella ohjelmalla, P-ohjelma on hyvä ponnahduslauta, kun haluat oppia lisää.

P-ohjelmaa käyttäessä voi esimerkiksi säätää salaman voimakkuutta, valotuksen korjausta, ISO-arvoa ja valkotasapainoa – ja se on seuraava vaihe kameratietouden laajentamisessa.

Valotuksen korjauspainike

Valotuksen korjaus on kamerassa erillisenä painikkeena, valikossa tai säätökiekossa. Valotuksen korjaus mahdollistaa kameran automaattisen aukon tai valotusajan valinnan korjauksen, jolloin kuvasta saa nopeasti hieman vaaleamman tai tummemman.

© Shutterstock

Aukon esivalinta

Puoliautomaattinen aukon esivalinta on merkitty ohjelman valintakiekkoon kirjaimin A tai Av. Sen avulla voi hallita aukkoa, kun taas kamera valitsee valotusajan, joka tuottaa parhaan valotuksen. 

Tämä tarkoittaa, että kuvaaja voi vaikuttaa syväterävyyteen.

Mitä suurempi himmenninaukko, sitä pienempi syväterävyysalue. Aukon esivalinnalla voi myös varmistaa nopeimman mahdollisen valotusajan valitsemalla suurimman aukon, esim. F3.5.

> Lue myös: Miksi kannattaa käyttää aukon esivalintaa

Mihin aukon esivalinta sopii?

Aukon esivalinta on paras ohjelmavalinta monessa tilanteessa, mutta se soveltuu erityisen hyvin muotokuvaukseen, kun halutaan sumentaa taustaa. 

Tällöin valitaan suuri himmeninaukko.

Maisemakuviin, joihin halutaan laaja syväterävyys, paras valinta on F8.0-aukko, koska se on useimmissa objektiiveissa terävin vaihtoehto.

Aavikkomaisema.

Nyrkkisääntö on, että maisemia ja arkkitehtuuria kuvattaessa kannattaa valita suunnilleen F8.0-aukko. Silloin kuvaan halutaan paljon yksityiskohtia ja laaja syväterävyysalue. 

© Shutterstock

Valotusajan esivalinta 

Kun ohjelman valintakiekolla valitaan valotusajan esivalinta, valotusajan voi säätää itse. Kamera varmistaa sopivan aukon. 

Kun valotusajan esivalinta on käytössä, voidaan määrittää esimerkiksi, pysäytetäänkö kohde nopealla valotusajalla vai onko kohteessa liike-epäterävyyttä.

> Lue myös: Näin käytät valotusajan esivalintaa

Mihin valotusajan esivalinta sopii?

Valotusajan esivalinta on juuri oikea valinta, jos kuvaat toimintaa ja urheilua.

Yksi ohjelman suurimmista eduista on, että päätät itse miten action-valokuvia pehmennetään, jotta saat vangittua parhaiten oikean liikkeen tunnun esimerkiksi panoroinnin yhteydessä.

Toisaalta nopeilla valotusajoilla voi myös pysäyttää uimahyppääjän, skeittaajan tai muun nopealiikkeisen urheilijan liikkeen.

Bmx

Täydellinen action-valokuvaus tuo esiin sekä vauhdin että dynamiikan. Se onnistuu, kun valitsee oikean valotusajan. Valotusajan on vastattava kohteen nopeutta.

© Shutterstock

M-ohjelma  

Jos ohjelman valintakiekon kääntää M-tilaan, kaikki automatiikka kytketään pois käytöstä. Tällöin pitää valita aukko, ISO-arvo ja valotusaika. 

Peilijärjestelmäkamerassa voi käyttää etsimen valotusmerkkejä ja seurata yli- tai alivalottuuko kuva kameran valintaan nähden. 

Peilittömässä järjestelmäkamerassa näkyy etsimessä, millainen valotuksesta tulee todellisuudessa. 

> Lue myös: Kolme kuvausaihetta, jotka haluat kuvata manuaalisella ohjelmalla

Mihin M-ohjelma sopii?

M-ohjelma on tarkoitettu kokeneelle valokuvaajalle tai valokuvaajalle, joka haluaa hallita kaikkia valotukseen liittyviä tekijöitä. 

Manuaalinen ohjelma on usein paras valinta kuvattaessa lentäviä lintuja, sillä puoliautomaattisilla ohjelmilla saa vain epätarkkoja siluetteja.

M-ohjelmaa käytettäessä voi ohjata valotusaikaa niin, että lintujen liike jähmettyy kuvassa. Lisäksi voi hallita aukkoa, jolloin terävyys on juuri halutussa kohdassa.

Lintu lennossa.

Lintuja kuvattaessa kannattaa käyttää sarjakuvausta. Se toimii parhaiten, jos kameralla saa useamman kuin kuusi kuvaa sekunnissa. Siten tuloksena on suuri valikoima kuvia, joista voi valita parhaat.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!