Lähes kaikissa kameroissa on automaattiohjelma, jolla usein saakin aivan mukiinmeneviä kuvia. Silloin kohteen analysoi kuitenkin kamera, ei kuvaaja.
Automatiikka ei tiedä esimerkiksi sitä, pitäisikö kuvattavan henkilön näkyä oikein valottuneena vai siluettina, ja juuri tällaisissa tilanteissa P-ohjelmaa tarvitaan.
Mikä on P-ohjelma?
P-ohjelma on yksi kameran kolmesta puoliautomaattisesta ohjelmasta. Ohjelmille on yhteistä, että niiden avulla kuvaaja voi hallita kameraa.
P-ohjelmaa käytettäessä kuvaajan tärkein tehtävä on määrittää kameran ISO-arvo eli herkkyys. Tämän jälkeen kamera tekee loput: valitsee valotusajan ja aukon, jotta valokuvista ei tule liian tummia tai kirkkaita.
> Katso video: Kuvausohjelmat haltuun (Katselu vaatii lehtitilauksen.)

P-ohjelmalla kamera valottaa kuvat mahdollisimman tasaisesti. Jalustaln käyttö parantaa asiaa.
© ShutterstockP-ohjelmalla voi estää tärähdykset
Vaikka P-ohjelma antaa jonkin valotusajan ja aukon, voi kuvaaja silti muutella niitä tämän lisäksi tai ohella.
Kamera muuttaa aukon kokoa sitä mukaa kun kuvaaja muuttaa suljinaikaa – ja päinvastoin. Niinpä P-ohjelma on erittäin kätevä esimerkiksi silloin, kun kuvat tärähtävät pitkien suljinaikojen takia.
> Lue myös: Näin käytetään kameran ISO-asetuksia
P-ohjelmalla saa hyviä muotokuvia
Kun valitaan nopea suljinaika, muuttu himmenninaukko suuremmaksi ja syväterävyys pienenee samalla. Se on hyvä asia muotokuvauksen kannalta.
P-ohjelmaa käytettäessä voidaan myös asettaa valkotasapaino ja valonmittaustapa. Tämä ei ole useinkaan mahdollista täysautomatiikalla.
> Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

P-ohjelman käyttöohjeet
P-ohjelma löytyy kameran ohjelmavalitsinkiekosta. Jos et ole varma, mitä kameran painikkeet tarkoittavat, löydät ne täältä. Samalla kerromme, missä ohjelmavalitsinkiekko sijaitsee.
P-ohjelmalla voidaan käyttää valotuksenkorjausta, kun kuvista pakaa tulemaan liian tummia tai kirkkaita.
Lisätietoja valkotasapainon asettamisesta on täällä ja valonmittauksesta täällä.
Kun olet opetellut P-ohjelman, voit siirtyä kahteen muuhun puoliautomaattiseen ohjelmaan. Niitä kutsutaan himmenninaukon ja valotusajan esiasetuksiksi.
Ota tästä pieni taskuopas aukon, ajan ja valonmittauksen säätämiseen.