Vastavaloon kuvattaessa valotuksenkorjaus auttaa tuomaan kohteen esiin.

Vastavaloon kuvattaessa valotuksenkorjaus auttaa tuomaan kohteen esiin oikein valottuneena.

© Sergey Causelove/Shutterstock

Näin toimii kameran valotuksenkorjaus

Valotuksenkorjauksen avulla saadaan valotusarvot nopeasti kohdalleen silloin, kun valotusmittari mittaa väärin. Valotusta voidaan vähentää ja lisätä mittarista riippumatta.

maanantai 13. maaliskuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Kameran valotuksenkorjaus tuo joustoa valotuksen säätämiseen ja korjailuun, kun kuvataan puoliautomaattisilla ohjelmilla kuten aukon ja ajan esivalinta sekä P.

Aukon esivalinnassa valitsee kuvaaja himmenninaukon koon, ja kamera valitsee suljinajan, kun taas suljinajan esivalinnassa kamera valitsee himmenninaukon koon ja kuvaaja suljinajan.

Silloin valotuksenkorjausta tarvitaan

Valotuksenkorjaus on tarpeen silloin kun kuvataan vastavaloon ja muulloinkin, kun pimeiden ja valoisien kohtien väliset valoisuuserot ovat suuret. 

Jos käytössä on keskipainotteinen valomittaus, voi edestä paistava aurinko hämätä valotusmittaria ja taivaasta tulla liian kirkas tai tumma. 

Valotuksenkorjaus antaa silloin kuvaajalle mahdollisuuden kompensoida kameran tekemiä automaattisia valotusarvovalintoja, jotta kuvasta tulisikin hieman tummempi tai vaaleampi. Korjausta on helppoa ja nopeaa käyttää.

Kirkas taivas.

Kirkas taivas hämää valotusmittaria, ja etuala toistuu tummana. Valotuksenkorjaus on nopea apu.

© Vadim Georgiev/Shutterstock

Näin valotuksenkorjausta käytetään

Ota kuva ja tarkista lopputulos kameran näytöltä. Jos kuvasta tuli liian tumma tai vaalea, tarvitaan säätämistä – painikkeen pohjassa pitämistä ja säätökiekon pyörittämistä samalla. 

Valotuksenkorjaus on kamerassa joko omana painikkeenaan tai valikokomentona. 

Painikkeen tunnistaa symbolista +/-. Kun sitä pidetään pohjassa, voidaan valotuksenkorjausta säätää kiekolla tai nuolinäppäimillä. Säätövaraa on yleensä molempiin suuntiin kolmesta viiteen valotusarvoaskelta.

Nikon-kameran valotuksenkorjaus.

Tässä on valotuksenkorjaus asetettu arvoon +0,3.

© Nikon

Negatiivinen eli miinusmerkkinen arvo tummentaa ja positiivinen vaalentaa kuvaa. Käsisäädöillä ja erilaisilla aiheohjelmilla kuvattaessa ei valotuksenkorjausta voida käyttää.

Valotuksenkorjausta voidaan yleensä säätää kolmasosa-aukon välein, joskus puolen aukkoaskeleen välein.

Lue myös: Näin valotus haarukoidaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!