Objektiivin aukkoarvot

Himmenninaukon koko määrää kennolle pääsevän valon määrän.

© Shutterstock | Lane V. Erickson

Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Himmenninaukon koko määrää kennolle pääsevän valon määrän. Himmenninaukon numeroarvo kertoo aukon koosta. Nyt selitämme, miten aukon koko ja numeroarvo liittyvät toisiinsa.

maanantai 29. toukokuuta 2017 teksti Poul Siersbæk

Monet miettivät, mitä kameran objektiivin himmenninaukon koko tarkoittaa. 

Lyhyesti sanottuna: mitä pienempi aukkoarvo, sitä suurempi aukko, ja päin vastoin. Jos objektiivin nimessä mainitaan esim. arvot 50 mm ja F1,8, on objektiivin suurin aukko eli valovoima F1,8.

Aukkoarvoja

Suuri aukkoarvo, esim. F16, tarkoittaa pientä himmenninaukkoa.

© Shutterstock // Pedro Nogueira

Syy siihen, miksi pienemmällä aukolla, esim. aukolla F22, on suurempi arvo kuin suurella aukolla, esim. aukolla F2, on se, että kysymys on murtoluvusta, esimerkiksi f/2. 

F tarkoittaa Focal length eli polttoväli. F2 esimerkiksi 50 mm:llä tarkoittaa siis 50 jaettuna 2:lla, mistä tulee objektiivin polttovälin ja aukon halkaisijan välinen suhde, joka on tässä 25 mm. 

Jos taas samasta objektiivista valitaan aukko F8, jaetaan 50 nyt 8:lla, ja tulos on 6,25 mm, eli aukko on pienempi kuin arvolla F2.

Aukko säätelee valon määrää

Jokainen aukkoarvo puolittaa tai kaksinkertaistaa alan, jonka läpi valo pääsee. Jos esimerkiksi suurennetaan aukon verran, esim. aukolta F11 aukolle F8, pääsee kennolle kaksinkertainen määrä valoa.

Valon määrä kaksinkertaistetaan ja puolitetaan siis kokonaisin aukkoaskelin, vaikka useimmissa kameroissa aukon säätötoiminto on porrastettu 1/3 askeleen välein. Alla oleva kuva havainnollistaa kokonaisia aukkoaskelia. 

Aukkoskaala havainnollistaa himmenninaukkojen kokoja.

Mitä pienempi aukkoarvo, sitä suurempi aukko. Tässä on esitettynä himmenninaukon kokoskaala. 

© Digikuva

Markkinoiden valovoimaisimpien objektiivien suurin aukkoarvo voi olla jopa F0,95.

Kyse on harvinaisuuksista silloin kun mennään alle yhden oleviin arvoihin, mutta esim. F1,4 kertoo erinomaisesta valovoimasta ja on hyvin yleinen. Mitä pienempi F-arvo eli suurempi valovoima, sitä kalliimpi objektiivi.

Aukon kokoon ja aukkoarvoon liittyvä kysymys nousi esiin uusimmassa Digikuvassa 9/2017, jossa vastaamme myös mm. kysymykseen Lightroomin panoraamatoiminnosta sekä APS-C- ja kinokennojen kokoerosta. 

Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!