Valokuvaus on taito, ja onnnistuminen makuasia. On kuitenkin monta asiaa, joilla kuvista tulee yleensä parempia.
On asioita, joissa ammattikuvaajat yleensä onnistuvat ja joiden ansiosta heidän kuvansa ovat yleensä tavallista parempia. Useimmat niistä ovat melko yksinkertaisia ja ne kannattaa pitää mielessä.
Toisin sanoen: ero syntyy pienistä asioista. Listasimme yhdeksän ohjetta, joita noudattamalla voit nostaa kuvasi keskinkertaisista erinomaisiksi.
1. Taivaanranta suoraksi
Vino taivaanranta vie huomion siitä, mikä kuvassa on tärkeätä, nimittäin kohteesta. Siksi kannattaa pitää huoli siitä, että jalat ovat tukevasti maassa, ennenkuin laukaisinta painetaan.
Se voi olla vaikeaa hengästyneenä tai jos on kuvattava nopeasti, mutta oikaisemisen voi onneksi hoitaa jälkikäsittelyssäkin. Useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa taivaanrannan oikaiseminen on helppoa.

Vaakasuora taivaanranta rauhoittaa kuvaa.
© Shutterstock2. Keskity tarkentamiseen
Tarkennus ja sommittelu ovat tärkeimmät työkalut, kun kuvalla kerrotaan tarina. Kuvaaja päättää, mitä katsoja näkee, ja mikä kuvassa näkyy terävänä.
Samoin sommittelu ratkaisee sen, mihin katsoja kuvaajan näkemässä kiinnittää huomionsa.
Toisin sanoen tarkennus ja sommittelu ratkaisevat kuvan ilmaisun. Kuvaaja voi siis valita oman tulkintansa kohteesta ennenkuin painaa laukaisinta.
3. On usein parasta tarkentaa käsin
Kamerassa on kolme tarkennukseen vaikuttavaa asetusta. Käsin tarkentaminen antaa suurimman vapauden, sillä silloin tarkennuskohta valitaan itse. Siihen on toki oltava aikaa eikä kohde saa juuri liikkua.
> Lue myös: Ohjeet ja tekniikka tarkenna käsin

Käsin tarkentamalla määrätään tarkennuskohta täysin itse. Siitä voi olla apua, kun halutaan tarkentaa sieniin monitasoisessa kuvassa.
© Shutterstock4. Automaattitarkennus on nopeisiin tilanteisiin
Automaattitarkennusta kannattaa käyttää nopeissa tilanteissa, kun ei ole aikaa tarkentaa käsin. Se ei kuitenkaan ymmärrä kuvaa, joten se saattaa esimerkiksi maisemakuvassa tarkentaa etualaan, vaikka on tarkoitus että koko kuva on terävänä.
> Lue myös: Hallitse tarkennuspisteet
5. Jatkuva tarkennus urheilu- ja lintukuviin
Jatkuva tarkennus auttaa, kun kohde liikkuu. Silloin automaattitarkennuksen on pystyttävä seuraamaan kohdetta. Näin voi olla esim. urheilu- ja lintukuvauksessa.
Tämän tarkennustavan nimi on yleensä AF-C tai AI Servo. Se pyrkii tarkentamaan valittuun kohteeseen niin kauan, kun laukaisinta pidetään puoliksi alas painettuna.

Jatkuvalla tarkennuksella voidaan vangita nopeakin liike.
© Shutterstock6. Älä leikkele ihmisiä
Vältä ihmisten rajaamista nilkoista tai ranteista, koska silloin näyttää siltä, että heidän raajansa eivät riitä kuvan ulkopuolelle. Se on huonoa sommittelua. Harkitse siis miten rajaat.
7. Käytä valoa oikein
Luonnonvalo on useimpiin kohteisiin paras valo. Jos kuitenkin käytetään keinovaloa, sitä on käytettävä oikein.
Moni kuva esim. häissä menee pilalle väärän valonkäytön vuoksi. Valon oikean hyödyntämisen opiskeluun kannattaa uhrata aikaa.
Lue myös: Salaman käyttö muotokuvissa
8. Kuvaa päämäärätietoisesti
Alussa moni kuvaa silkasta kuvaamisen ilosta ja oppimisen vuoksi, mutta ajan oloon kannattaa miettiä, mitä haluat kuvilla sanoa ja miten.
Siksi sinun on ennen laukaisimen painamista mietittävä, mitä haluat kuvalla näyttää tai kertoa.
9. Älä matki muita kuvaajia
Omaperäisyys tekee kuvasta ainutlaatuisen ja sellaisen, jota ei ole ennen nähty.
Vaikka kohteena olisi tuhansien valokuvaajien tulkitsema maisema, kannattaa silti miettiä, miten haluat itse tulkita sen.
Voisiko sellaisen kuvan tarkentaa eri kohtaan? Tai sommitella sen niin, että kuvassa näkyy asioita, joita muut eivät ole aikaisemmin esittäneet?
Muilta voi toki omaksua ajatuksia ja innoitusta, mutta kopiointi ei kannata.
Kuvaustyösi edistyy paljon pidemmälle ja siihen tulee särmää ja henkilökohtaista näkemystä, kun se kumpuaa omasta itsestäsi.
Lue myös: Valokuvaajan 5 helmasyntiä