Kehity valokuvaajana kymmenellä helpolla vinkillä.

Nämä yhdeksän sääntöä auttavat sinua kehittymään paremmaksi valokuvaajaksi. 

© Shutterstock

9 vinkkiä valokuvaajana kehittymiseen

Hyvinkin pienet ja yksinkertaiset asiat erottavat usein upean kuvan aivan tavanomaisesta. Tässä on yhdeksän vinkkiä, jotka tekevät sinusta paremman valokuvaajan.

maanantai 24. lokakuuta 2022 teksti LH

Kuvien ottaminen on taidetta, ja taide on subjektiivisesti arvosteltavaa. On kuitenkin useita asioita, jotka yleisesti ottaen parantavat kuviasi. 

Näiden asioiden ansiosta ammattilaisvalokuvaajat onnistuvat lähes aina, ja se nostaa heidän kuvansa toisten yläpuolelle. Useimmat niistä ovat melko yksinkertaisia, mutta ne kannattaa ehdottomasti muistaa.

Toisin sanoen: Pienillä asioilla on väliä. Tässä esittelemme yhdeksän asiaa, jotka nostavat kuvasi vakiotasolta erinomaisiksi:

Vinkki 1: Oikaise horisontti
Vinkki 2: Hallitse tarkennusta
Vinkki 3: Manuaalinen tarkennus antaa eniten luovaa vapautta
Vinkki 4: Valitse automaattitarkennus, kun on toimittava nopeasti
Vinkki 5: Käytä jatkuvaa tarkennusta urheilun ja lintujen kuvaamiseen
Vinkki 6: Älä rajaa ihmisiä vääristä kohdista
Vinkki 7: Käytä valoa oikein
Vinkki 8: Kuvaa tarkoituksella
Vinkki 9: Älä kopioi muita valokuvaajia

Vinkki 1: Oikaise horisontti

Vino horisonttiviiva siirtää huomion pois kuvan tärkeästä osasta eli itse kuvauskohteesta. Varmista siksi aina ennen suljinpainikkeen painamista, että jalkasi ovat tukevasti maassa. 

Se voi olla hankalaa, jos olet hengästynyt tai kohde on liikkuva, mutta onneksi apua saa sekä kamerasta, jalustasta että jälkikäteen tehtävästä muokkauksesta.

Melkein kaikissa järjestelmäkameroissa on digitaalinen vesivaaka, joka auttaa saamaan horisontin suoraan. 

Jos haluat mahdollisimman tarkan lopputuloksen, suosittelemme käyttämään jalustaa, jossa on kiinteä vesivaaka. Sinun tarvitsee vain odottaa, että kupla rauhoittuu ja säätää jalusta sen mukaan. 

Jos horisontti kuitenkin on vino, useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa on toiminto, joka helpottaa horisontin suoristamista.
Lightroomissa on esimerkiksi automaattipainike, joka korjaa vinon horisontin puolestasi. 

Monikerroksinen vuoristomaisema.

Suora horisontti rauhoittaa kuvaa.

© Shutterstock

Vinkki 2: Hallitse tarkennusta

Tarkennus ja sommittelu ovat kaksi tärkeintä työkalua, kun haluat kertoa valokuvallasi tarinan. Kuvaaja valitsee, mitä kuvan katsojille näytetään ja mitkä kuvan alueet tarkennetaan.

Valitsemasi sommitelma näyttää, mihin haluat kuvassa kiinnitettävän huomion. 

Toisin sanoen tarkennuksen ja sommittelun valinnassa kannattaa miettiä, millaisen ilmeen haluat kuvaan, ja ennen laukaisimen painamista sinulla on luova vapaus olla yksilöllinen kohteen tulkinnassa.

Vinkki 3: Manuaalinen tarkennus antaa eniten luovaa vapautta

Kamerassa on kolme eri asetusta, jotka vaikuttavat tarkkuuteen. Manuaalinen tarkennus antaa eniten luovaa vapautta, koska voit itse valita, mihin huomio keskitetään. Se vaatii kuitenkin aikaa ja kohteen on pysyttävä paikallaan.

Joillakin objektiivityypeillä tarkentaminen voi myös vaatia harjoittelua, sillä niitä voidaan ohjata elektronisella tarkennuksella mekaanisen sijaan. 

Käytettävissä on useita apuvälineitä tarkempaan tarkennukseen, kuten peaking-toiminto, joka näyttää kohteen terävyyden värillä. 

Kaksi sientä tarkennettuna

Manuaalista tarkennusta käyttämällä päätät itse, mihin haluat tarkentaa. Siitä voi olla apua esimerkiksi silloin, kun haluat tarkentaa sieniin, mutta käytät kuvassa useita kerroksia.

© Shutterstock

Vinkki 4: Valitse automaattitarkennus, kun on toimittava nopeasti

Automaattitarkennus on hyvä, kun on toimittava nopeasti, eikä tarkennusta ehdi säätää käsin.

Vaikka uusien järjestelmäkameroiden automaattitarkennusjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti, ne eivät aina pysty määrittämään, mihin kohtaan valokuvaaja haluaa tarkentaa.

Siksi on mahdollista, että saat esimerkiksi terävän etualan maisemia kuvattaessa, vaikka haluaisit tarkentaa koko alueen etualasta taustaan.

Toinen tilanne, joka voi usein hämmentää automaattitarkennusta, on liikkuvan ihmisjoukon, kuten soihtukulkueen, juoksun tai vastaavan kuvaaminen. Ratkaisuna on säätää kamera yhden pisteen automaattitarkennukseen.

> Lue myös: Hallitse automaattitarkennusta

Vinkki 5: Käytä jatkuvaa tarkennusta urheilun ja lintujen kuvaamiseen

Jatkuva tarkennus mahdollistaa liikkuvien kohteiden kuvaamisen. On tärkeää, että kameran automaattitarkennus pysyy mukana. Tämä toiminto voi olla tarpeen esimerkiksi urheilu- ja lintukuvia otettaessa.

Tarkennusmenetelmän nimi on yleensä AF-C tai AI Servo, ja se säätää tarkennusta valitun kohteen mukaan niin kauan kuin pidät kameran laukaisinta puoliksi painettuna.

> Lue myös: Hallitse jatkuvaa tarkennusta

jalkapalloilija tarkennettuna nopeasta liikkeestä huolimatta

Jatkuva automaattitarkennus mahdollistaa nopeatkin liikkeet.

© Shutterstock

Vinkki 6: Älä rajaa ihmisiä vääristä kohdista

Useimmat ovat varmasti saaneet muotokuvia, jotka eivät vain tunnu toimivan. Se johtuu usein siitä, että rajaus on tehty väärin. 

Vältä rajauksen tekemistä nilkkojen tai ranteiden kohdalta, sillä se näyttää siltä, että kehonosat eivät ulotu kuvan rajojen yli. 

Se on yksinkertaisesti sanottuna huonoa sommittelua. Harkitse sen vuoksi miten rajaat kuvan, ja rajaa tarvittaessa mielellään olkapään ja kyynärpään välistä, tai keskeltä reittä tai otsaa.


Vinkki 7: Käytä valoa oikein

Paras valaistus useimmille kuvauskohteille on usein päivällä vallitseva luonnonvalo. Jos kuitenkin käytät keinovaloa, käytä sitä oikein. 

Valitettavasti on liikaa sellaisia kuvia, esimerkiksi hääkuvia, joissa väärä valaistus saa ne näyttämään epäammattimaisilta. Käytä siis aikaa opetellaksesi valon oikeanlaisen hyödyntämisen valokuvatessasi.

> Lue myös: ota kaikki irti salamasta

Vinkki 8: Kuvaa tarkoituksella

Aluksi kuvaaminen on opettelua, mutta ajan myötä kannattaa miettiä, mitä haluat sanoa ottamallasi valokuvalla ja miten voit parhaiten sanoa sen.

Etsi kohteesi tärkein kohta ja tee sommittelu niin, että se on selkeästi esillä. 

Yksinäinen puu pellolla voi olla esimerkiksi hyvä kohde, mutta jos taustalla näkyy kaupunki tai jokin muu, joka häiritsee kohdetta, voi usein olla avuksi muuttaa kuvakulmaa. 

Jos kamera voidaan esimerkiksi sijoittaa maahan, enemmän etualaa voidaan täyttää pellolla ja samalla taustasta tulee siistimpi, kun taustalle tulee taivas. 

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että ennen laukaisupainikkeen painamista on mietittävä, mitä haluat näyttää tai kertoa kuvallasi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!