Kuvaa otettaessa tehdään useita valintoja. Voi valita kuvausohjelman ja säätää ISO-arvoa, aukkoa, valotusaikaa sekä muitakin kameran asetuksia.
Mutta myös kuvauskohdetta sommitellessa tulee tehtyä monia päätöksiä – tiedostaen tai tiedostamatta.
Haluatko ottaa kuvan silmien korkeudelta, alhaalta vai ylhäältä? Otetaanko se lähi- vai kaukoetäisyydeltä ja zoomataanko lähemmäs tai kauemmas, jotta kohde olisi mahdollisimman hyvä?
Voit siis valita sommittelun eri vaihtoehdoista, kun pyrit saamaan täysosuman.
Mitä tarkoittaa kuvan sommittelu?
Kuvan sommittelulla tarkoitetaan kuvan eri elementtien sijoittelua siten, että kohde nousee esiin mahdollisimman näyttävällä tavalla.
Hyvälle sommittelulle on tunnusomaista se, että se ohjaa katseen kohteeseen, jonka kuvaaja haluaa näyttää ensiksi, siis kuvan pääaiheeseen. Helpoin tapa onnistua siinä on järjestää kuvan eri elementit niin, että ne näyttävät miellyttäviltä ja luonnollisilta.
Siten saa tasapainoisen ja harmonisen kuvan, joka vangitsee katsojan katseen tavallista pidempään. Toisaalta kuva, jossa on sekava tai satunnainen sommittelu, voi saada katsojan menettämään mielenkiinnon nopeasti.
Käymme nyt läpi sommittelun perussäännöt. Kun olet tutustunut niihin, huomaat pian, että niitä voi soveltaa kaikkialla, missä liikut. Saatat myös huomata, miksi jotkin kuvat kiinnostavat, kun taas toiset näyttävät lähes yhdentekeviltä.
1. Symmetria kuvan sommittelussa
2. Katsetta johtavat linjat valokuvauksessa
3. Rajaus voi parantaa sommittelua
4. Kuvan syvyysvaikutelma
5. Kehystäminen tuo kuviin syvyyttä
6. Vastavärit
7. Kultainen leikkaus tai kolmanneksen sääntö

Tässä on käytetty kahta sommitteluniksiä: symmetriaa ja vastavärejä. Symmetria ohjaa katseen keskelle, kun taas oranssi ja sininen tuovat kuvaan dynamiikkaa.
© Shutterstock1. Symmetria kuvan sommittelussa
Maailma on täynnä symmetrisiä muotoja – niin luonnollisia kuin ihmisen luomia.
Symmetria voi todellakin kiinnittää huomion erityisesti tilanteissa, joissa sitä ei odoteta – kuten ihmisjoukossa.
Voit myös rikkoa symmetrian esimerkiksi asettamalla henkilön täysin symmetrisen rakennuksen eteen ja luoda siten kiinnostavan kohdan, johon katse voi keskittyä.
> Lue myös Käytä teleä maisemakuvauksessa
2. Katsetta johtavat linjat valokuvauksessa
Kun katsomme kuvaa, katseemme kiinnittyy luonnostaan linjoihin.
Miettimällä asiaa ja tekemällä tietoisen päätöksen siitä, mihin sijoitat linjoja kuvaa sommitellessa, voit ohjata katseen joko pääkohdettasi kohti tai tiettyä reittiä kuvan läpi.
Kuvaa sommitellessa monet erilaiset linjat toimivat hyvin, joten kokeile suoria linjoja, vinoja linjoja ja kaareutuvia linjoja. Niitä kaikkia voidaan käyttää sommittelun korostamiseen.

Kaartuva tie muodostaa katsetta johtavan linjan, joka vie katsojan tavallaan matkalle kuvan läpi. Pitkä valotusaika on muuttanut tiellä kulkevan auton kirkkaaksi raidaksi, joka näkyy tummien mäkien välissä.
© Shutterstock3. Rajaus voi parantaa sommittelua
Kun kuva ei tee vaikutusta, se johtuu usein siitä, että pieni pääkohde häviää ympäristöönsä.
Kuvan voi kuitenkin usein pelastaa rajaamalla tiukasti, jolloin taustan häiritsevät elementit katoavat ja pääkohde saa katsojan kaiken huomion.
4. Kuvan syvyysvaikutelma
Mikään ei ole tylsempi kuin kuva, joka on yhtä lattea kuin paperi, jolle se on vedostettu.
Voit korostaa kuvan syvyyttä sijoittamalla eri kohteita etualalle, keskialalle ja taustalle.
Horisontin sisältävään kuvaan saa syvyyttä, jos sijoitat oheiseen tapaan etualalle veneen, keskelle veneitä ja puita tai taustalle järven ja vuoria. Samalla katsoja saa huomiopisteen.

Valitse rajaus, jossa veneet ovat etu- ja keskialueella, niin ne ohjaavat katseen kuvaan.
© Shutterstock5. Kehystäminen tuo kuviin syvyyttä
Jos kohde on jo kuvattu tuhansia kertoja, sen rajaaminen lähellä olevilla elementeillä voi olla hyvä idea, jotta kuvasta tulee kiinnostavampi.
Sekä luonto että suurkaupunki tarjoavat täydellisiä kehyksiä, kuten puita, ovia ja ikkunoita.
Aseta nämä elementit kuvan reunoille, niin voit erottaa pääkohteen ympäristöstään. Näin kuvasta tulee terävämpi, ja katse kiinnittyy luonnostaan pääaiheeseen.

Kiinan muuria on kuvattu lukemattomia kertoja, mutta kehystämällä kohteen ikkunan läpi valokuvaaja on saanut ainutlaatuisen kuvan.
© Shutterstock6. Vastavärit
Värit reagoivat toisiinsa eri tavoin. Vastavärit ovat väriympyrässä toisiaan vastapäätä olevia värejä.
Toisin sanoen sellaiset värit korostavat toisiaan erityisen paljon. Jos kuvissasi on vastavärejä, ne näyttävät energisemmiltä ja dynaamisemmilta. Esimerkiksi käyvät punaiset tulppaanit, joissa on vihreät lehdet.

Vastavärit ovat väriympyrässä toisiaan vastapäätä olevia värejä, kuten punainen ja vihreä. Vastavärit korostavat toisiaan valokuvassa.
7. Kultainen leikkaus tai kolmanneksen sääntö
Olet varmasti kuullut kultaisesta leikkauksesta, ja valokuvauspiireissä puhutaan usein vain kolmanneksen säännöstä.
Kolmanneksen sääntö on karkeasti ottaen yksinkertaistettu versio kultaisesta leikkauksesta. Kultainen leikkaus on kaava, joka jakaa esimerkiksi kuvan poikittaisen viivan kahteen osaan. Jaa pituus tai korkeus 1,618:lla, niin näet tarkalleen, mihin leikkaus tehdään.
Kuvittele kaksi vaakasuoraa ja kaksi pystysuoraa viivaa, jotka jakavat kuvan yhdeksään yhtä suureen suorakulmioon.
Molemmille säännöille on yhteistä se, että kohteen tärkeimmät osat on sijoitettava viivoille tai niiden risteyskohtiin, jotta kuvasta tulee dynaamisempi.
Joissakin kameroissa voit valita, että ruudukko näkyy koko ajan näytöllä, mikä helpottaa kuvaamista.

Kuvasi dynamiikka ja sommittelu paranevat, jos jaat kuvasi yhdeksään yhtä suureen kenttään ja asetat pääkohteesi linjojen risteyskohtiin.