Auringonsäteet siivilöityvät puitten lomasta

Useimmiten maisemat kuvataan F8:lla tai sitä pienemmällä aukolla, jotta syvyysterävyyttä riittäisi sekä etualalle että taustalle.

© Shutterstock

Parhaat kamera-asetukset maisemakuvaukseen

Myös maisemakuvauksessa pätee sääntö, jonka mukaan valokuvan tärkein onnistumisen edellytys ovat sopivat kamera-asetukset. Tässä kolme perusneuvoa aloitteleville maisemakuvaajille.

keskiviikko 27. toukokuuta 2020 teksti C. Trant

Päätä, minkä kohtien tulee toistua terävinä maisemakuvassa

Kolme tekijää, jotka vaikuttavat valokuvan syvyysterävyyteen, ovat himmenninaukko, polttoväli sekä kuvattavan kohteen ja kameran välinen etäisyys.

Näitä kolmea hallitsemalla ja varioimalla voidaan valita, mikä näkyy maisemakuvassa terävänä – jokin osa tai kohta, johon halutaan kiinnittää huomiota, tai koko maisema.

Objektiivien piirtokyky on terävimillään keskisuurilla aukoilla, kuten F8, joka myös tuottaa huomattavasti suuremman syvyysterävyysalueen kuin täysi aukko. Siksi suosittelemme käyttämään aukon esiasetusta (Av) ja asettamaan aukon arvoon F8, jos koko maiseman halutaan toistuvan terävänä.

Ja päinvastoin, jos vain pienen osan kuva-alasta halutaan toistuvan terävänä, pitää valita suuri aukko eli pieni aukkoarvo, esim. F2,8. 

> Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

Maisemakuva epäterävä etuala ja tausta mutta terävä keskiala

Jos kuvataan lähellä olevaa kohdetta suurella aukolla (esim. F2,8) ja pitkällä polttovälillä, on syvyysterävyysalue todella niukka.

© Shutterstock

Erilaisilla objektiiveilla saadaan erilaisia kuvia

Upeita maisemakuvia voi saada useimmilla objektiiveilla, mutta jos haluat kokeilla erilaisia tyylejä, kannattaa miettiä, millaista kuvaa milloinkin tavoittelet ja millaiseen ilmaisuun haluat päästä.

Jos tavoitteena on tallentaa laajoja maisemia, ovat laajakulmaobjektiivit, jopa niinkin voimakkaat kuin 11–20 mm, oiva valinta.

Jos halutaan kuvata kerroksisia elementtejä sisältäviä maisemia, joissa on esimerkiksi etualalla vesistöä, keskellä metsää ja taustalla vuoristoa, saadaan hyvä lopputulos aikaan teleobjektiivilla, joka tiivistää perspektiiviä eli tuo nämä kolme kerrosta lähemmäksi toisiaan kuvassa.

Jos tavoitteena on realistinen maisemakuva, kannattaa valita objektiivi, jonka polttoväli on 28–50 mm, koska silloin kuva ei vääristy häiritsevän paljon – varsinkaan 50 mm:n päätä eli neutraalia, ns. normaalialuetta lähestyttäessä.

Lue tämä ennen objektiivin hankkimista.

Maisemakuvauksessa kannattaa kokeilla pidempiäkin polttovälejä. Ne tuovat kuvan elementtejä lähemmäksi toisiaan ja tiivistävät perspektiiviä.

© Shutterstock

Aukon esiasetus on hyvä lähtökohta

Keskellä päivää ei yleensä synny mielenkiintoisia maisemakuvia – varsinkaan kirkkaalla auringonpaisteella.

Varsinkin silloin kun valaistus tai valoisuuden määrä vaihtelee nopeasti, on syytä valita kuvausohjelmaksi aukon esiasetus.

Silloin kuvaaja valitsee aukon ja kamera siihen sopivimman suljinajan ja ISO-herkkyyden. Tällä tavalla kameran automatiikka auttaa kuvaajaa, kun valaistusolosuhteet muuttuvat vaikkapa auringonlaskun aikaan.

Kovassa tuulessa kuvatessa voi myös koettaa saada kuviin puiden heiluvia latvoja ja käyttää pitkää suljinaikaa. Se saa puunrungot näyttämään nauhamaisilta ja latvat suorastaan taiteellisen sekavilta.

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!