vuoristomaisema sininen hetki

Sininen hetki on valoilmiö, joka on havaittavissa aamu- ja iltahämärässä, kun auringon valoa siroaa epäsuorasti ilmakehän kautta.

© Shutterstock

Näin kuvataan sinistä hetkeä

Auringonlaskun jälkeen ja juuri ennen sen nousua on luonnonvalo omanlaistaan. Siitä käytetään nimitystä sininen hetki, jonka aikana hyvin valmistautunut valokuvaaja voi saada talteen oikeita taideteoksia.

maanantai 16. marraskuuta 2020 teksti C. Trant

Sinisen hetken kesto vaihtelee

Sinisen hetken kuvissa on monesti suorastaan taianomaisia sävyjä, jos kuvaaja on painanut laukaisinta oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Sininen hetki on kahdesti vuorokaudessa – juuri ennen auringonnousua sekä taas hetimiten auringon laskettua.

Noina hetkinä auringon valo levittäytyy sillä tavalla, että ihmissilmä aistii valon lähinnä sinisenä. Tuolloin otettujen kuvien värikylläisyys on suuri, joten silloin on ainakin teknisesti helppo saada kauniita kuvia.

Mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan, sitä lyhyemmän aikaa sininen hetki kestää. Pohjois-Lapissa se kestää marraskuussa noin 2,5 tuntia, kun taas Helsingissä se kestää noin tunnin samaan aikaan vuodesta. Kesällä sen kesto on huomattavasti lyhyempi.

Pakkaa jalusta mukaan

Sinistä hetkeä kuvataan pitkillä valotusajoilla, ja siksi jalustan ja mielellään myös etälaukaisimen käyttö on välttämätöntä.

Voit myös käyttää kameran itselaukaisinta, jotta et koskettaisi ja täräyttäisi kameraa kuvauksen aikana.

Laajakulmaobjektiivi korostaa perspektiiviä ja tuo syvyyttä maisemakuviin, mutta myös teleobjektiiveilla voidaan kuvata maisemia ja sinistä hetkeä.

> Katso video: Luontokuvaaja Mads Peter Iversen ja sininen hetki

Valas vuono sininen hetki.

Vesi on kaunis ja tehokas elementti monissa sinisen hetken kuvissa.

© Shutterstock

Suunnittele sinisen hetken kuvaus

Jos aikoo onnistua, kannattaa kuitenkin valmistautua huolellisesti. Sinisinä hetkinä valo vaihtuu nopeasti, jotenka on välttämätöntä etukäteen miettiä kuvauspaikka ja -kohde sekä selvittää, mitkä ovat kuvaamiselle otollisimmat tuokiot.

Sinisen hetken ajankohta muuttuu joka päivä, joten kannattaa vilkaista almanakkaa ja internet-sivuja tai hankkia älypuhelimeen sovellus, joka kertoo, milloin sininen hetki missäkin päin maailmaa tarkalleen on.

Me käytämme PhotoPills-sovellusta. Se näyttää muun muassa auringon kiertoradan sekä kertoo sinisen hetken ajankohdan halutussa paikassa ja haluttuna aikana.

> Lue myös: 5 kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

Nosturit vesi sininen hetki.

Teollisuus- ja voimalaitokset ovat hyviä sinisen hetken kuvauskohteita, koska ne sijaitsevat yleensä lähellä vettä, joka heijastaa niiden lämmintä keinovaloa ja siihen sekoittuvaa kylmää luonnonvaloa.

© Shutterstock

Kuvauksen aikana: muistilista sinisen hetken kuvaajalle

  1. Valitse keskisuuri aukkoarvo eli noin F8–F11 ja pieni ISO-arvo eli 100–200.

  2. Koska sinisen hetken valon määrä on suhteellisen pieni ja muut valotustekijät pysyvät samoina kuin kultaista hetkeä kuvattaessa, joudut käyttämään pitkiä valotusaikoja saadaksesi hyvin valotetun kuvan. Aloita kahden sekunnin suljinajalla. Jos kuva alivalottuu, pidennä aikaa, kunnes kuva valottuu oikein.

  3. Pyri kuvaamaan itään aamulla ja länteen illalla. Tällä tavoin horisontissa riittää sinistä valoa mahdollisimman kauan.

  4. Lisäksi kuvassa tulisi mieluusti olla keinovalonlähde, kuten ikkunoita ja katulamppuja tai liikenteen valoja. Keinovalo luo mukavan kontrastin pehmeälle, siniselle valolle.

  5. Parhaat sinisen hetken kuvat syntyvät pilvettömän, aurinkoisen päivän päätteeksi. Jos taivas on pilvien peitossa, sininen valo ei pääse kunnolla esiin.

> Lue myös: Parhaat kamera-asetukset siniseen hetkeen

Kuvauksen jälkeen: sinisen hetken kuvat Lightroomiin

Jos kuvaat raakatiedostoja, sinulla on hyvät mahdollisuudet muokata sinisen hetken kuvista upeita otoksia. Suosittelemme kuvankäsittelyohjelmaksi Lightroomia.

Sillä voidaan mm. vahvistaa sinistä valoa sekä korjata kuvan kulmat, jos laajakulmaobjektiivi on vääristänyt taikka tummentanut niitä.

Selaa alaspäin Lens Correction -paneeliin ja rastita ruutu Enable Profile Corrections, jolloin ohjelma korjaa kyseisen objektiivin optiset virheet.

Valitse sitten Basic-paneelin Temp-liukusäädin. Aloita vetämällä liukusäädintä varovasti vasemmalle korostaaksesi sinisiä muokkaamalla niitä kylmempään suuntaan.

Jos kuvassa on valokohinaa eli raetta, voit vähentää sitä Noice Reduction -välilehdeltä löytyvällä Luminance-liukusäätimellä. Lähennä kuvaa kohtaan, jossa on sekä pieniä yksityiskohtia että suurempia tasaisia pintoja, ja tarkista, onko kohinaa jäljellä. Poista myös värikohina Color Noise- säätimellä sekä terävöi kuvaa tarvittaessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!