sininen hetki

Sininen hetki – kun aurinko on juuri mennyt horisontin alapuolelle tai nousemassa sieltä.

© Shutterstock

5 kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

Sinien hetki on etenkin maisemakuvaajille tuttu käsite. Taivas ja sen valo muuttuu hämyisän siniseksi ja pehmeäksi, joten jyrkkiä varjoja ei synny. Tässä vinkit sinisen hetken ikuistamiseen.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Kaksi kertaa vuorokaudessa – juuri ennen auringonnousua ja juuri auringonlaskun jälkeen – on sininen hetki, joka kestää 20–40 minuuttia riippuen säästä ja sijainnista maapallolla.

Tarkista etukäteen auringonnousun ajankohta ja mene kuvauspaikalle hyvissä ajoin. Tarkista täältä auringon nousu- ja laskuajat.

1. Käytä suljinajan esiasetusta
2. Kuvaa sinistä hetkeä jalustalta
3. Käytä kauko- tai itselaukaisinta
4. Kuvaa raakatiedostoja
5. Hyödynnä samalla keinovaloa

1. Käytä suljinajan esiasetusta

Suljinajan esiasetus on puoliautomaattinen ohjelma, jonka avulla voidaan määrittää suljinaika eli valotusaika, ja kamera puolestaan valitsee sopivimman himmenninaukon, jotta kuva valottuisi oikein. Kamera valitsee himmenninaukon ja myös ISO-herkkyyden, jos auto ISO on valittuna.

Aurinko on alhaalla, joten nyt kuvataan hämärässä, ja siksi kamera tarvitsee riittävän pitkän valotusajan saadakseen riittävästi valoa. Yhdestä kuuteen sekuntiin on useimmiten hyvä lähtökohta.

2. Kuvaa sinistä hetkeä jalustalta

Pitkillä valotusajoilla kuvattaessa riittävän tukeva kamerajalusta on välttämätön apuväline, jotta kuvat eivät tärähtäisi vaan niistä tulisi teräviä.

3. Käytä kauko- tai itselaukaisinta

Laukaisimen varovainenkin painaminen yleensä täräyttää kameraa ja pilaa kuvat. Käytä kaukolaukaisinta tai kameran itselaukaisinta, jolle kaksi sekuntia on sopiva viive.

Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin

järvi sininen hetki

Horisontin takaa tuleva epäsuora auringonvalo on lähinnä sinistä.

© Shutterstock

4. Kuvaa raakatiedostoja

Raakakuvaa voidaan kuvankäsittelyssä muokata paremmin kuin muita kuvatiedostoja, jos valotus on kuvaushetkellä ollut oikea. Raakatiedostoissa on runsaasti kuvadataa, joten esimerkiksi niiden valkotasapainoa ja värejä voidaan kuvankäsittelyssä muokata huomattavasti, eikä kuvanlaatu kärsi.

Monesti myös oikein valotetuista jpg-tiedostoistakin saadaan onnistuneita lopputuloksia.

Lue myös: Näin saat hyviä luontokuvia

Valletta sininen hetki

Kaupungin keltainen keinovalo tuo kontrastia sinisen hetken pehmeänsinisiin sävyihin.

© Shutterstock

5. Hyödynnä samalla keinovaloa

Valitse kuvauskohde, jossa on keinovaloa, koska siten sinisen hetken kuviin saa vaihtelua ja näyttävyyttä. Älä kuitenkaan kuvaa liian lähellä valonlähdettä, jottei se pääsisi aiheuttamaan linssiheijastumia kuviin.

Hyviä sinisen hetken kuvauskohteita yleisesti ottaen ovat kaupunkimaisemat, vilkkaat kadut, rannat, laiva- ja venesatamat sekä sillat.

Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!