Sininen hetki © Pierre Rindsig // Unsplash

Kuusi kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

Sinien hetki on etenkin maisemakuvaajille tuttu käsite. Taivas ja sen valo muuttuu hämyisän siniseksi ja pehmeäksi, joten jyrkkiä varjoja ei synny.

perjantai 1. syyskuuta 2017

Kaksi kertaa vuorokaudessa – juuri ennen auringonnousua ja juuri auringonlaskun jälkeen – on sininen hetki, joka kestää 20–40 minuuttia riippuen säästä ja sijainnista maapallolla.

Tarkista etukäteen auringonnousun ajankohta ja mene kuvauspaikalle hyvissä ajoin. Tarkista täältä auringon nousu- ja laskuajat.

1. Käytä suljinajan esiasetusta (S/tV)

Aurinko on alhaalla, joten nyt kuvataan hämärässä, ja siksi kamera tarvitsee riittävän pitkän valotusajan saadakseen riittävästi valoa. Suljinajan esiasetusta käytettäessä kuvaaja valitsee suljinajan manuaalisesti – yhdestä kuuteen sekuntiin on monesti hyvä lähtökohta. Kamera valitsee himmenninaukon ja myös ISO-herkkyyden, jos auto ISO on valittuna.

2. Käytä kauko- tai itselaukaisinta

Laukaisimen varovainenkin painaminen yleensä täräyttää kameraa ja pilaa kuvat. Käytä kaukolaukaisinta tai kameran itselaukaisinta, jolle kaksi sekuntia on sopiva viive.

Lue lisää täältä

3. Käytä jalustaa

Pitkillä valiotusajoilla kuvattaessa jalusta on välttämätön apuväline, jotta kuvista tulisi teräviä.

4. Kuvaa raakatiedostoja

Raakakuvaa voidaan kuvankäsittelyssä muokata paremmin kuin muita kuvatiedostoja, jos valotus on kuvaushetkellä ollut oikea. Mutta oikein valotetuista jpg-tiedostoistakin saa useimmiten onnistuneita lopputuloksia.

5. Erilaistakin valoa

Valitse kuvauskohde, jossa on keinovaloa, koska siten sinisen hetken kuviin saa vaihtelua ja näyttävyyttä. Älä kuitenkaan kuvaa liian lähellä valonlähdettä, jottei se pääsisi aiheuttamaan linssiheijastumia kuviin.

6. Heijastuksia mukaan

Sinisen hetken kuviin on syytä sisällyttää valon lisäksi myös vettä, koska valo voi heijastua vedestä upealla tavalla.

Lue lisää heijasteista

Hyviä sinisen hetken kuvauskohteita

  • Kaupunkimaisemat
  • Vilkkaat kadut
  • Rannat
  • Laiva- ja venesatamat
  • Sillat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!