Kamera on monille hyvä tekosyy lähteä ulos haukkaamaan happea.
Mutta retken jälkeen, muistikorttia tyhjennettäessä, ei lopputulos välttämättä vastaa luonnossa koettua.
Näillä vinkeillä voit saada luonnon ihanuuden tallennettua kuviisi!
1. Aikaisin ylös tai myöhään nukkumaan
2. Leikkaa kova valo polarisaatiosuotimella
3. Syvyyttä luontokuvaan
4. Lähemmäs kohdetta telellä
5. Tärähtämättömiä luontokuvia
6. Dramatiikkaa harmaasuotimella
7. Jännitettä kuviin sommittelulla
1. Aikaisin ylös tai myöhään nukkumaan
Jotta kuvien värit toistuisivat kauniina, ei kannata kuvata keskipäivällä, auringon paistaessa korkealta. Kuvaa mieluummin auringon nousun ja laskun aikaan. Näissä nk. kultaisten hetkien aikaan otetuissa kuvissa on kauniin lämpimät sävyt.
2. Leikkaa kova valo polarisaatiosuotimella
Koska kuitenkin kuvaat myös päiväsaikaan, kun taivas on sininen ja aurinko korkealla, käytä polarisaatiosuodinta, joka vahvistaa taivaan sinisyyttä (varsinkin sivuvalossa) sekä lehtivihreän sävyjä. Samalla suodin vähentää heijastuksia, tosin ei metalleista heijastuvaa valoa. Kuvaa kohdetta mielellään sivuvaloon ja pyöritä suodinta, kunnes suotimen vaikutus näkyy voimakkaana.
> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea
3. Syvyyttä luontokuvaan
Jos otat maisemakuvia laajakulmalla, kiinnitä huomiota siihen, että kuvan etu-, keski- ja taka-alalla on kuvattavia elementtejä. Näin kuvaan tulee katsojan kaipaamaa syvyyttä.

4. Lähemmäs kohdetta telellä
Tele on hyödyllinen monestakin syystä. Sen avulla voidaan saada lähikuvia eläimistä häiritsemättä niitä, ja pitkillä polttoväleillä on myös helppo sumentaa tausta, jolloin kuvattava erottuu selvästi. Telen avulla myös perspektiiviä saadaan tiivistettyä niin, että etäisyydet kuvaussuunnassa näyttävät todellista lyhyemmiltä. Metsässä tämä keino on monesti tarpeen.
5. Tärähtämättömiä luontokuvia
Pidä jalustaa mukana kuvauskeikoilla, sen avulla makrokuvat onnistuvat paljon paremmin kuin käsivaralta Jalusta on korvaamaton apuväline myös sellaisissa maisemakuvauksissa, kun samasta kohteesta otetaan useampia eri valotusversioita, jotka jälkeenpäin voidaan yhdistää HDR-laajasävykuvaksi, jossa sekä tummien että kirkkaiden alueiden sävyt toistuvat luonnollisina.
6. Dramatiikkaa harmaasuotimella
Harmaa- eli ND-suodin mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön päivänvalossa, koska se suodattaa valoa ja näin vaatii valotuksen lisäämistä kamera-asetuksin.
Pitkillä ajoilla saadaan (jalustalta) upeita kuvia esim. virtaavasta vedestä. Sama metodi toimii myös kuvattaessa taivasta, jonka pilvet liikkuvat.
7. Jännitettä kuviin sommittelulla
Etsi yksityiskohtia ja muotoja!
Luonto- ja maisemakuviin voi koettaa vangita erilaisia muotoja ja kuvioita.
Kannattaa etsiä linjoja, symmetriaa taikka S:n tai Z:n muotoisia kuvioita, jotka johdattelevat katsetta kuvassa.
> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Tässä kuvassa on hyödynnetty siksak-linjaa herättämään katsojan mielenkiinto. Taivas ja vedenpinta on myös saatu sumenemaan pitkällä valotusajalla.
© Shutterstock