Viisi vinkkiä luontoa valokuvaavalle

Kevät alkaa pikkuhiljaa lähestyä, ja pian on aika alkaa miettiä keväisiä luontokuvauskohteita. Kuukausikilpailumme teemaksi on juuri vaihtunut luonto, joten keräsimme viisi vinkkiä, joiden avulla voit onnistua luontokuvauksessa entistä paremmin.

maanantai 7. maaliskuuta 2016

1. Jotta kuvien värit toistuisivat kauniina, ei kannata kuvata keskipäivällä, auringon paistaessa korkealta. Kuvaa mieluummin auringon nousun ja laskun aikaan. Näissä nk. kultaisten hetkien aikaan otetuissa kuvissa on kauniin lämpimät sävyt.

2. Koska kuitenkin kuvaat myös päiväsaikaan, kun taivas on sininen ja aurinko korkealla, käytä polarisaatiosuodinta, joka vahvistaa taivaan sinisyyttä (varsinkin sivuvalossa) sekä lehtivihreän sävyjä. Samalla suodin vähentää heijastuksia, tosin ei metalleista heijastuvaa valoa. Kuvaa kohdetta mielellään sivuvaloon ja pyöritä suodinta, kunnes suotimen vaikutus näkyy voimakkaana.

3. Jos otat maisemakuvia laajakulmalla, kiinnitä huomiota siihen, että kuvan etu-, keski- ja taka-alalla on kuvattavia elementtejä. Näin kuvaan tulee katsojan kaipaamaa syvyyttä.

4. Tele on hyödyllinen monestakin syystä. Sen avulla voidaan saada lähikuvia eläimistä häiritsemättä niitä, ja pitkillä polttoväleillä on myös helppo sumentaa tausta, jolloin kuvattava erottuu selvästi. Telen avulla myös perspektiiviä saadaan tiivistettyä niin, että etäisyydet kuvaussuunnassa näyttävät todellista lyhyemmiltä. Metsässä tämä keino on monesti tarpeen.

5. Pidä jalustaa mukana kuvauskeikoilla, sen avulla makrokuvat onnistuvat paljon paremmin kuin käsivaralta Jalusta on korvaamaton apuväline myös sellaisissa maisemakuvauksissa, kun samasta kohteesta otetaan useampia eri valotusversioita, jotka jälkeenpäin voidaan yhdistää HDR-laajasävykuvaksi, jossa sekä tummien että kirkkaiden alueiden sävyt toistuvat luonnollisina.

Kuukausikilpailumme löytyy täältä.

Toimitus suosittelee: ulkoilutakki pitää lämmön kuvausretkellä 

Kätevässä ja hyvälaatuisessa takissa voit kuvata ja liikkua lähes säässä kuin säässä: heikossa sateessa, kovassa tuulessa ja jopa pikkupakkasella. 

Hanki nyt oma kuvaustakkisi tästä – sen on testannut ja hyväksi havainnut myös Digikuvan päätoimittaja. 

Ripstop-kuitutäytteen ansiosta se pitää kehon kuivana ja lämpimänä ja on kevyt ja erittäin helppo pakata mukaan. Pintamateriaali on tuulta ja vettä hylkivää, joten takki suojaa kostealla ja tuulisellakin säällä. 

Nyt saat erinomaisen kuvaustakin ja kolme numeroa Digikuva-lehteä yhteishintaan 14,90. Pelkän takin arvo on 75 euroa. 

>Tutustu tarjoukseen täällä!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!