luontokuvaus

Näin saat hyviä luontokuvia

Kevät alkaa pikkuhiljaa lähestyä, ja pian on aika alkaa miettiä keväisiä luontokuvauskohteita. Tässä vinkkejä, joilla voit onnistua entistä paremmin.

torstai 11. huhtikuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Kamera on monille hyvä tekosyy lähteä ulos haukkaamaan happea.

Mutta retken jälkeen, muistikorttia tyhjennettäessä, ei lopputulos välttämättä vastaa luonnossa koettua.

Näillä vinkeillä voit saada luonnon ihanuuden tallennettua kuviisi!

1. Aikaisin ylös tai myöhään nukkumaan
2. Leikkaa kova valo polarisaatiosuotimella
3. Syvyyttä luontokuvaan
4. Lähemmäs kohdetta telellä
5. Tärähtämättömiä luontokuvia
6. Dramatiikkaa harmaasuotimella
7. Jännitettä kuviin sommittelulla

1. Aikaisin ylös tai myöhään nukkumaan

Jotta kuvien värit toistuisivat kauniina, ei kannata kuvata keskipäivällä, auringon paistaessa korkealta. Kuvaa mieluummin auringon nousun ja laskun aikaan. Näissä nk. kultaisten hetkien aikaan otetuissa kuvissa on kauniin lämpimät sävyt.

> Kolme vinkkiä auringonlaskun kuvaamiseen

2. Leikkaa kova valo polarisaatiosuotimella

Koska kuitenkin kuvaat myös päiväsaikaan, kun taivas on sininen ja aurinko korkealla, käytä polarisaatiosuodinta, joka vahvistaa taivaan sinisyyttä (varsinkin sivuvalossa) sekä lehtivihreän sävyjä. Samalla suodin vähentää heijastuksia, tosin ei metalleista heijastuvaa valoa. Kuvaa kohdetta mielellään sivuvaloon ja pyöritä suodinta, kunnes suotimen vaikutus näkyy voimakkaana.

> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

3. Syvyyttä luontokuvaan

Jos otat maisemakuvia laajakulmalla, kiinnitä huomiota siihen, että kuvan etu-, keski- ja taka-alalla on kuvattavia elementtejä. Näin kuvaan tulee katsojan kaipaamaa syvyyttä.

vastavalo

4. Lähemmäs kohdetta telellä

Tele on hyödyllinen monestakin syystä. Sen avulla voidaan saada lähikuvia eläimistä häiritsemättä niitä, ja pitkillä polttoväleillä on myös helppo sumentaa tausta, jolloin kuvattava erottuu selvästi. Telen avulla myös perspektiiviä saadaan tiivistettyä niin, että etäisyydet kuvaussuunnassa näyttävät todellista lyhyemmiltä. Metsässä tämä keino on monesti tarpeen.

5. Tärähtämättömiä luontokuvia

Pidä jalustaa mukana kuvauskeikoilla, sen avulla makrokuvat onnistuvat paljon paremmin kuin käsivaralta Jalusta on korvaamaton apuväline myös sellaisissa maisemakuvauksissa, kun samasta kohteesta otetaan useampia eri valotusversioita, jotka jälkeenpäin voidaan yhdistää HDR-laajasävykuvaksi, jossa sekä tummien että kirkkaiden alueiden sävyt toistuvat luonnollisina.

> Lue jalustaoppaamme tästä

6. Dramatiikkaa harmaasuotimella

Harmaa- eli ND-suodin mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön päivänvalossa, koska se suodattaa valoa ja näin vaatii valotuksen lisäämistä kamera-asetuksin.

Pitkillä ajoilla saadaan (jalustalta) upeita kuvia esim. virtaavasta vedestä. Sama metodi toimii myös kuvattaessa taivasta, jonka pilvet liikkuvat.

> Pitkillä valotusajoilla kuvaaminen

7. Jännitettä kuviin sommittelulla

Etsi yksityiskohtia ja muotoja!

Luonto- ja maisemakuviin voi koettaa vangita erilaisia muotoja ja kuvioita.

Kannattaa etsiä linjoja, symmetriaa taikka S:n tai Z:n muotoisia kuvioita, jotka johdattelevat katsetta kuvassa.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

maisemakuva silta

Tässä kuvassa on hyödynnetty siksak-linjaa herättämään katsojan mielenkiinto. Taivas ja vedenpinta on myös saatu sumenemaan pitkällä valotusajalla.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!