karhu

Karhun kuvaaminen villinä luonnossa vaatii pitkän telen sekä perehtymistä lajiin.

Kuvausvinkkejä: lähemmäs arkoja eläimiä

Vaikka haluat kuvata villieläimiä, sinun ei ole pakko mennä kovin syvälle metsään. Jos lähellä on puisto tai puutarha, pääset hyvään kuvauspaikkaan helposti. Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla voit päästä lähelle arkoja eläimiä.

tiistai 24. maaliskuuta 2020

Kun lähtee luontoon valokuvaamaan villieläimiä, kannattaa lainata paria metsästäjän peruskikkaa.

Metsästäjän tavoin on myös eläinvalokuvaajan syytä naamioitua metsässä kameran kanssa liikkuessaan.

Vinkki 1: Vältä myötätuulta – ja hajuja

Nisäkkäillä ja linnuilla on kehittynyt hajuaisti, joten kuvaaja paljastuu helposti. Lähesty kohdetta tuulen alapuolelta, jotta oma haju ja äänet eivät kantaudu eläinten aistittaviksi.

Tarkista tuulen suunta ripottelemalla pippuria tai hienoa jauhoa ilmaan, jos olet siitä epävarma.

Vältä hajusteita, jotka voivat paljastaa sinut; samoin saippuoita, sampoota ja kuvausvaatteiden käsittelyä pyykinpesu- ja huuhteluaineilla.

>Lue myös: 5 kuvauksellista metsäneläintä

Vinkki 2: Älä tuota ääniä

Maaston värisillä vaatteilla sulaudut helpommin ympäristöön. Valitse vaatteet, jotka eivät kahise liikuttaessa.

Metsässä pitää liikkua mahdollisemman hiljaa, joten katso, mihin astut. Nisäkkäillä on usein hämmästyttävän hyvä kuulo, mikä vaikeuttaa kuvausetäisyydelle pääsemistä.

Monissa uudemmissa, varsinkin peilittömissä järjestelmäkameroissa, on äänetön kuvaustila.

orava

Kun kamera on hiljaisessa tilassa, sen mekaaniset osat eivät liiku.

© Shutterstock.com

Vinkki 3: Piiloudu kuvauskojuun

Parhaimmat mahdollisuudet päästä lähelle eläimiä on piilokojun käyttäminen. Aseta se jonnekin, missä eläimet liikkuvat usein, ja jätä se sinne muutamaksi päiväksi etukäteen, jotta ne tottuvat siihen.

>Lue myös: Kuusi kuvauksellista lintua

Nykyään on saatavana monenlaisia, helposti liikuteltavia kojujaTuolikojussa on mukava istuin, jonka päällä on pieni teltta. Toinen vaihtoehto on niin kutsuttu koirankoppi, joka on suurempi, niinikään maastokankaalla naamioitu teltta

Vinkki 4: Houkuttele eläimiä

Ruokinta on hyvä tapa saada eläimet tulemaan lähelle. Selvitä ennen ruokkimista, mitä eri lajeille, esimerkiksi kotipihan linnuille, saa antaa.

Voit myös käyttää ääniä eläinten houkuttelemiseen lähemmäksi. Metsästysliikkeistä voi ostaa välineitä tähän, ja puhelimiin on myös sovelluksia, jotka muodostavat eläimiä houkuttelevia ääniä.

>Lue myös: Näin tehdään kuvaussafari kotipihalla

Vinkki 5: Rajoita liikkumista

Metsän eläimet huomaavat useimmiten enemmän liikkeet kuin yksityiskohdat ja värit, ja niinpä ne voivat ottaa jalat tai siivet alleen minä hetkenä hyvänsä.

Siksi täytyy toimia varoen ja pysytellä yhdessä kohti. Jos seisot metsässä muodostaen eläinten näkökenttään siluetin, sinut todennäköisesti huomataan, ja niin eläimet pakenevat paikalta.

> Katso videosarjamme Seasons, jossa luontokuvaaja Morten Hilmer kuvaa muskushärkiä, lintuja, karhuja, susia ja kaunista pohjoismaista luontoa.

Opi lisää eläinkuvausta Digikuvasta

Digikuva nro 5/2020 on teemanumero villieläimistä. Kerromme suomalaisen luonnon kiehtovista eläimistä ja paikoista, joista niitä löytyy, ja mukana on myös mm. reportaasi kotkakuvausmatkaltamme Norjasta.

Haastattelimme myös luontokuvaajapari Uri ja Helle Løvevild Golmania, jotka olivat kuvanneet villieläimiä ympäri maailmaa ennen kuin joutuivat veitsihyökkäyksen kohteeksi. Nyt he taistelevat oman elämänsä ja luonnon puolesta enemmän kuin koskaan tähän asti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!