Kun lähtee luontoon valokuvaamaan villieläimiä, kannattaa lainata paria metsästäjän peruskikkaa.
Metsästäjän tavoin on myös eläinvalokuvaajan syytä naamioitua metsässä kameran kanssa liikkuessaan.
Vinkki 1: Vältä myötätuulta – ja hajuja
Nisäkkäillä ja linnuilla on kehittynyt hajuaisti, joten kuvaaja paljastuu helposti. Lähesty kohdetta tuulen alapuolelta, jotta oma haju ja äänet eivät kantaudu eläinten aistittaviksi.
Tarkista tuulen suunta ripottelemalla pippuria tai hienoa jauhoa ilmaan, jos olet siitä epävarma.
Vältä hajusteita, jotka voivat paljastaa sinut; samoin saippuoita, sampoota ja kuvausvaatteiden käsittelyä pyykinpesu- ja huuhteluaineilla.
>Lue myös: 5 kuvauksellista metsäneläintä
Vinkki 2: Älä tuota ääniä
Maaston värisillä vaatteilla sulaudut helpommin ympäristöön. Valitse vaatteet, jotka eivät kahise liikuttaessa.
Metsässä pitää liikkua mahdollisemman hiljaa, joten katso, mihin astut. Nisäkkäillä on usein hämmästyttävän hyvä kuulo, mikä vaikeuttaa kuvausetäisyydelle pääsemistä.
Monissa uudemmissa, varsinkin peilittömissä järjestelmäkameroissa, on äänetön kuvaustila.

Kun kamera on hiljaisessa tilassa, sen mekaaniset osat eivät liiku.
© Shutterstock.comVinkki 3: Piiloudu kuvauskojuun
Parhaimmat mahdollisuudet päästä lähelle eläimiä on piilokojun käyttäminen. Aseta se jonnekin, missä eläimet liikkuvat usein, ja jätä se sinne muutamaksi päiväksi etukäteen, jotta ne tottuvat siihen.
>Lue myös: Kuusi kuvauksellista lintua
Nykyään on saatavana monenlaisia, helposti liikuteltavia kojuja. Tuolikojussa on mukava istuin, jonka päällä on pieni teltta. Toinen vaihtoehto on niin kutsuttu koirankoppi, joka on suurempi, niinikään maastokankaalla naamioitu teltta
Vinkki 4: Houkuttele eläimiä
Ruokinta on hyvä tapa saada eläimet tulemaan lähelle. Selvitä ennen ruokkimista, mitä eri lajeille, esimerkiksi kotipihan linnuille, saa antaa.
Voit myös käyttää ääniä eläinten houkuttelemiseen lähemmäksi. Metsästysliikkeistä voi ostaa välineitä tähän, ja puhelimiin on myös sovelluksia, jotka muodostavat eläimiä houkuttelevia ääniä.
>Lue myös: Näin tehdään kuvaussafari kotipihalla
Vinkki 5: Rajoita liikkumista
Metsän eläimet huomaavat useimmiten enemmän liikkeet kuin yksityiskohdat ja värit, ja niinpä ne voivat ottaa jalat tai siivet alleen minä hetkenä hyvänsä.
Siksi täytyy toimia varoen ja pysytellä yhdessä kohti. Jos seisot metsässä muodostaen eläinten näkökenttään siluetin, sinut todennäköisesti huomataan, ja niin eläimet pakenevat paikalta.