Hyvän kuvan saaminen villieläimestä on palkitsevaa, ja niillä voi saada myös tunnustusta ja ihailua.
Tässä viisi villieläintä, joita löytyy Suomen luonnosta. Kuvaaja joutuu usein odottelemaan niitä ilmestymistä pitkiäkin toveja, ja kun näin tapahtuu, niitä on syytä lähestyä varovasti.
Pitkä, vähintään 300 mm:n teleputki on tässä luontokuvauslajissa enemmän kuin tarpeen. Sen avulla arkoihin eläimiin saadaan pidettyä niin pitkä välimatka, että ne eivät huomaa kuvaajaa.
Kuvausvinkkejä: lähemmäs arkoja eläimiä
1. Rusakko

Rusakko on yleinen villinisäkäs Suomen luonnossa.
© ShutterstockRusakko muistuttaa metsäjänistä, mutta sen erottaa pitemmistä korvista ja kaksivärisestä hännästä, joka on myös pidempi kuin metsäjäniksellä. Sen pituus on 55–70 cm nenän kärjestä hännän juureen.
Rusakko viihtyy pääasiassa viljellyillä peltoaukeilla. Talvella se muuttaa metsiin, jotta ruokaa olisi helpompaa saada.
Se on myös sopeutunut kaupunkielämään, ja useiden asutusalueiden nurmikolla nähdään rusakoita jopa riesaksi asti.
Rusakko on aktiivisimmillaan hämärässä ja öisin.
> Lue myös: 7 kuvausvälineen muistilista luontokuvaajalle
Vinkki
Rusakot ovat erittäin nopeita juoksijoita, joten tarvitaan vähintään 1/1000 sekunnin suljinaika, jotta liike-epäterävyys voitaisiin välttää.
2. Susi

Suomessa on alle 200 sutta.
© ShutterstockSusi liikkuu eniten keväällä ja syksyllä, ja niitä löytyy parhaiten metsistä ja aromaisilta alueilta.
Paikasta toiseen liikkuessaan se saattaa suosia polkuja ja teitäkin, koska niillä liikkuminen on helpointa ja siksi myöskin sen jälkiä on helpointa löytää sieltä.
> Lue myös: Näin kuvataan lentävää lintua
Vinkki
Käytä jatkuvaa tarkennusta, jotta voit seurata suden liikkeitä. Joissain kameroissa on seurantatarkennusasetus nimeltään Focus Tracking tai 3D Tracking.
3. Kettu

Ketut asuvat yleensä muiden eläinten kuten mäyrien kaivamissa tai luonnon muovaamissa onkaloissa.
© ShutterstockKettu on helposti tunnistettavissa oranssinruskeasta turkistaan ja pitkästä, paksusta hännästään. Se on noin 40 cm:n korkuinen ja 110 cm pitkä, ja se kulkee yleensä yksin.
Sitä esiintyy usein avoimilla alueilla, joilla on peltoja ja metsiä. Kettu on aktiivisin aikaisin aamulla ja myöhään illalla.
Ketut ovat erittäin arkoja, mutta pennut ovat eivät yhtä arkoja kuin aikuiset yksilöt. Jos pidät riittävän etäisyyden ketun pesään, saatat saada kuvia pennuista myös keskellä päivää.
> Lue myös: Näin voit onnistua ikuistamaan pöllön
Vinkki
Harmaalla säällä ketun turkki voi näyttää hiukan harmaalta, joten värien korostamiseksi voidaan valita tavallista lämpimämpi valkotasapaino, esimerkiksi Päivänvalo tai Pilvinen.
4. Mäyrä

Tavallisesti mäyrä liikkuu melko hitaasti, mutta vaaran uhatessa se kykenee pakenemaan nopeasti.
© ShutterstockMäyrän tunnistaa matalasta, leveästä ruumiista ja mustavalkoisesta päästä. Se voi painaa jopa 20 kg, ja yhdyskunnissa asuu useita yksilöitä.
Mäyriä voi löytää lehtimetsistä ja pensaikoista sekä peltojen läheltä, jossa sille löytyy syötävää.
Mäyrä on aktiivinen hämärän ja pimeän aikaan, joten kannattaa lähteä kuvaamaan juuri ennen auringonnousua tai -laskua ja pysyä siellä pimeään tai valoisaan asti.
> Lue myös: Terävämpiä kuvia teleobjektiivilla
Vinkki
Mäyrän liikuskellessa valoa on vähän, joten nosta ISO-herkkyyttä reilusti saadaksesi suljinajasta riittävän nopea eläimen liikkeiden pysäyttämiseksi kuvissa. Objektiivin on oltava valovoimainen, esimerkiksi F2,8.
5. Hirvi

Hirven omaleimaiseen ulkomuotoon kuuluvat kyttyrähartiat, leveä roikkuva turpa ja kaulan alla roikkuva parta eli kello.
© ShutterstockHirvi on suurin nykyisin elävistä hirvieläimistä, ja aikuinen yksilö painaa jopa 800 kiloa. Sen ruumis voi olla kolme metriä pitkä ja hartioiden kohdalta 2,3 metriä korkea. Häntä on vain 5–12 senttimetriä pitkä. Uros on selvästi isompi kuin naaras, ja vain uroksella on sarvet.
Hirviä on koko Suomessa. Levinneisyysalueen osat poikkeavat toisistaan. Lapissa hirviä on karumpien olosuhteiden takia vähemmän, samoin itäisimmässä Suomessa, jossa suurpetoja on muuta maata enemmän. Eniten hirviä on Lounais-Suomessa ja muualla rannikkoalueilla, jossa pitkä kasvukausi, vähäinen lumipeite ja vähälukuiset suurpedot tekevät hirven elämästä vakaata ja turvallista.
> Lue myös: Luontokuvaajan paras kaveri – näin käytetään kiikaria
Vinkki
Asetu matalalle, jotta eläimet erottuvat maasta, ja valitse suuri aukko, jotta tausta saadaan sumenemaan ja hirvi erottumaan taustastaan.
Kokeile kuvata villieläimiä Digikuvan uudella pinoiskameralla
Kamera on olemattoman pieni, painaa vain 12 grammaa ja voidaan sijoittaa minne tahansa.
Älykkään pienoiskameran avulla voit päästä lähelle luontoa. Näppärä kamera on helppo sijoittaa lintulaudalle, joten sillä voidaan kuvata kotipihan lintuja hyvin läheltä.
Infrapunatekniikan ansiosta kuvaaminen onnistuu myös pimeässä. Aseta pienoiskamera huomaamattomaan paikkaan pihallasi, niin se kuvaa siilien ja muiden yöeläinten hauskoja hetkiä.
Jos olet ulkoilmaihmisiä, pienoiskameran avulla voi taltioida, katsella ja jakaa tapahtumia muille.
> Nyt saat Digikuvan pienoiskameran hintaan 15,90 euroa. Kaupan päälle saat kolme numeroa Digikuvaa. Säästät yhteensä 71 euroa. Tutustu tarjoukseen!