1. Teleobjektiivi
On vaikea kuvitella hyviä luontokuvia ja hyvää luontokuvaajaa ilman pitkää teleä. Hyvä lähtökohta on vähintään 400-millinen objektiivi, joko todelliselta polttoväliltään tai kinovastaavuudeltaan.
Vastauksia siihen, kannattaako hankkia merkkiobjektiivi vai tarvikeobjektiivi, esim. Tamron tai Sigma, voit hakea vaikkapa Välineoppaastamme, josta löytyvät kaikki laitetestimme.
Lue täältä, kuinka saadaan lisää pituutta objektiiviin edullisesti.
2. Kiikari
Varsinkin villieläimiä kuvaavat joutuvat odottelemaan pitkiäkin aikoja kohteen ilmestymistä. Bongailu käy ajan mittaan raskaaksi pitkällä ja raskaalla teleobjektiivilla, joten silloin kaivataan kipeästi kiikaria.
Monet kiikarit suurentavat 8- tai 10-kertaisesti, ja ne tuovat kohteen lähemmäksi kuin pitkäkään teleobjektiivi.
3. Otsalamppu tai taskulamppu

Optsalamppu on hyödyllinen apuväline luontokuvaajalle, koska se myös vapauttaa kädet kuvaamiseen.
Parhaat luontokuvat otetaan yleensä aikaisin aamulla ja myöhään illalla, joten pimeys on luontokuvaajan tuttu seuralainen, ja silloin tarvitaan lamppua.
Otsalamppu on nerokas keksintö, koska se vapauttaa kädet kameran käyttöön, ja samalla on myös helppo liikkua.
Lue myös: 3 niksiä luontokuvaajalta
4. Hernepussi
Tai kahvipapupussi. Tai riisipussi. Niillä tuetaan (raskasta) objektiivia. erityisen hyvä apuväline se on, kun kuvataan esim. riistaeläintä auton ikkunasta, mutta se tukee myös vaikkapa kannon nokassa tai maan pinnassa.
5. Kamerajalusta

Kamerajalusta ennaltaehkäisee tärähdykset kuvissa sekä säästää käsivoimia.
Pitkä teleputki painaa paljon, mutta on jalustasta apua muuhunkin kuin käsivoimien säästämiseen – se vakaa kuvaa.
Monet luontokuvat otetaan aamulla tai illalla – siis hämärässä, mikä tarkoittaa pitkähköjä valotusaikoja, joita käytettäessä kuva yleensä tärähtää.
6. Vara-akkuja
Täydellistä otosta joutuu monets odottelemaan pitkiäkin aikoja, ja siinä ehtii akusta loppua virta.
Vara-akut ovat erityisesti tarpeen talvella, koska virtalähteen varaus purkautuu kylmässä nopeasti. Jos kuvaat timelapsea – jossa kuluu yleensä tuntikausia – ovat vara-akut suoranainen välttämättömyys.
Lue myös: Ulkoilukuvaaja näyttää kameralaukkunsa
7. Räpikkäät
Muun muassa valokuvaajille ja metsästäjille on olemassa monenlaisia ja -mallisia käsineitä, jotka helpottavat sormien käyttöä, ja varsinkin kylmässä tällaisista käsineistä on paljon apua.
Kesälläkin reppuun voi olla hyvä pakata villasormikkaat, joista on sormenpäät leikattu pois, sillä aurinko voi käräyttää kämmenselän. Myös aurinkorasvaa kannattaa käyttää kesällä.