Valokuvaaja ja teleobjektiivi
© Shutterstock

Terävämpiä kuvia teleobjektiivilla

Teleobjektiivi paljastaa armottomasti tärähdykset ja tarkennusvirheet. Annamme kolme ohjetta, joiden avulla saat teräviä kuvia teleobjektiivilla.

keskiviikko 28. marraskuuta 2018 teksti Kristoffer Engbo

1. Käytä tarkennusalueen rajoitinta

Teleobjektiivin kyljessä on usein painike, joka rajaa käytettyä tarkennusaluetta. Kun alue rajoitetaan vain alueelle, jolle on kuvattaessa käyttöä, objektiivi tarkentuu nopeammin.

Kun esim. kuvataan kauempana lentävää lintua, ei kannata antaa automaattitarkennuksen etsiä kohdetta lähietäisyydeltä vaan kytkeä tarkennusalueen rajoitin päälle niin, että teleobjektiivi jättää lähellä kameraa olevat kohteet huomiotta.

Tarkennusalueen rajoitin Sonyn teleobjektiivissa.

Tarkennusalueen rajoitin huolehtii siitä, että tarkennus pysyy tietyllä etäisyydellä. FULL tarkoittaa koko objektiivin tarkennusaluetta.

2. Kuvaa riittävän nopeilla suljinajoilla

Pitkillä polttoväleillä, esim. 300 mm:llä kuvattaessa käsivaralta, on käytettävä lyhyitä suljinaikoja, jotteivät kuvat tärähtäisi.

Mitä enemmän pikseleitä, sitä tärkeämpi tämä sääntö on, koska nykykameroiden suuri resoluutio paljastaa tärinät armotta.

Jotta voisit olla varma, ettei kuviisi jää tärinän aiheuttamaa epäterävyyttä, opettele seuraavat nyrkkisäänöt, jotka ovat riippuvaisia objektiivin polttovälistä ja kameratyypistä sekä mahdollisesta kuvanvakaimesta:

  • Kinokoko ilman kuvanvakainta: Suljinajan nimittäjän on syytä olla puolet suurempi luku kuin polttovälin, esim. 1/400 sekunti / 200 mm.
  • Kinokoko ja kuvanvakain: Suljinajan nimittäjä voi olla puolet polttovälin luvusta, esim. 1/100 sekunti / 200 mm.
  • APS- C ilman kuvanvakainta: Suljinajan nimittäjän on syytä olla kolme kertaa suurempi luku kuin polttovälin, esim. 1/640 sekunti / 200 mm.
  • APS- C ja kuvanvakain: Suljinajan nimittäjän on syytä olla ¾ polttovälin luvusta, esim. 1/160 sekunti / 200 mm.

Joskus kuvanvakainta käyttämällä voidaan päästä em. sääntöä pitempiinkin valotusaikoihin ilman, että kuva tärähtää. 

Lue myös: Näin käytetään suljinajan esiasetusta

3. Lukitse peili yläasentoon

Peilijärjestelmäkameran peilin liikkeen aiheuttama tärinä voi johtaa epäteräviin kuviin, kun kuvataan telellä jalustalta ja kun valotusaika on välillä 1/400 s – 2 s.

Tärähdys voidaan estää hyvissä ajoin ennen kuvan ottamista peilin lukitustoiminnolla. Kun toiminto on käytössä, peili nousee ylös, kun laukaisinta painetaan ensimmäisen kerran. Toinen painallus ottaa kuvan.

Toiminto löytyy valikosta ja on nimeltään Peilin lukitus tai englanniksi Mirror Lock-Up eli MUP, joka joissain kameroissa löytyy kameran säätökiekosta.

> Näin lukitaan kameran peili.

Digikuvassa on nyt iso juttu teleobjektiivien käytöstä

Digikuvan uudessa numerossa 18/2018 kerromme, miten saat pitkistä polttoväleistä kaiken irti. 

Telen ominaisuuksia voidaan hyödyntää paljon useammissa kohteissa kuin usein luullaan. 

Kaukaisien kohteiden sijaan voidaan tarkentaa myös aivan lähelle, kun halutaan makrokuvia. 

Jos tilaat Digikuvan, pääset lukemaan lehteä mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta. 

> Nyt saat laadukkaan kevyttoppiksen ja kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Pelkän takin arvo on 75 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä.

Digikuva 18/2018

Digikuvan numerossa 18/2018 on suuri teleopas.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!