Moottoripyöriä ja muuta nopeaa toimintaa suljinajan esiasetuksella, engl. Shutter Priority

Suljinajan esiasetuksella voidaan valita valotusaika, jolla saadaan kuvaan sopivasti vauhdin tuntua.

© Racefotos08/Shutterstock.com

Näin käytetään suljinajan esiasetusta

Suljinajan esiasetus on puoliautomaattinen kuvausohjelma, jota käytettäessä kuvaaja valitsee valotusajan pituuden, kun taas kamera valitsee siihen sopivan himmenninaukon. Kerromme tässä, miten ja missä tätä ohjelmaa on syytä käyttää.

maanantai 21. elokuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Suljinajan esiasetuksella kuvattaessa kuvaaja valitsee valotusajan pituuden ja kamera himmenninaukon koon. 

1/8000 sekunnin suljinaika on nykykameroissa jo melko yleinen, ja joissain kameroissa on jopa 1/32 000 sekunnin suljinaika. 

Hitaassa päässä 30 tai 60 sekuntia on pisin valittavissa oleva aika.

Näin sitä käytetään

Suljinajan esiasetuksella kuvatessaan saa kuvaaja määrätä, kuinka paljon kuvaan tulee liike-epäterävyyttä esimerkiksi panoroitaessa, ja lyhimmillä suljinajoilla liikkuva kohde voidaan pysäyttää kuvassa.

Jos kuvataan vaikkapa kovaa vauhtia ohi ajavaa autoa, ei suljinaika saa olla liian lyhyt, koska lyhyt aika pysäyttää liikkeen ja vauhdin tuntu jää uupumaan. 

Liian pitkällä suljinajalla taas kohteesta tulee epäterävä. Jos halutaan kuva vesiputouksesta tai merestä, jossa vesi toistuu sametinpehmeänä, on valittava pitkä suljinaika.

Täällä kerromme, kuinka kuvataan pitkillä valotusajoilla.

Suljinajan esiasetus Nikon D750:ssä

Suljinajan esiasetus (engl. Shutter Priority) valitaan yleensä ohjelmakiekosta, ja sen symboli on S tai Tv.

© Nikon

Näin pääset alkuun

Valittuasi suljinajan esiasetuksen voit alkaa lyhentämään valotusaikaa vähitellen, mutta muista, että himmenninaukko suurenee vastaavasti sitä mukaa, mikä pienentää myös syvyysterävyysaluetta.

Jos tarvitset sekä lyhyttä suljinaikaa että pientä aukkoa, lisää ISO-herkkyyttä. Jos objektiivi ei ole erityisen valovoimainen, voivat kuvat alivalottua, mistä jotkut kamerat varoittavat etsimessä olevalla merkkivalolla.

Valitse suljinajan esiasetus kääntämällä ohjelmavalitsin asentoon S tai TV. Jos kamerassa ei ole valintakiekkoa, löytyy haluttu ohjelma valikosta.

Siellä voidaan myös säätää valotusta muilla tavoin, useimmissa malleissa 1/3, 1/2 ja 1 valotusaskeleen välein. Jos valotuksen säätö valitaan 1/2 aukon välein, kamera käyttää mm. näitä aikoja: 1/90, 1/125 ja 1/180 sekunti. Yhden aukon välein taas vastaavat välit ovat esim. 1/60, 1/125 ja 1/250 sekunti.

Valotusta voidaan hienosäätää myös valotuksenkorjauksella.

> Nyt saat 100 vinkkiä ja kurssia sekä kolme numeroa Digikuvaa hintaan 14,90. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!