Mitä ovat pitkät valotukset?
Pitkillä valotusajoilla (engl. long exposures) kuvaamisessa tarvitaan aimo annos kärsivällisyyttä. Yhden ainoa otoksen kuvaamiseen voi kulua minuutteja, mutta varsinkin aluksi menee suuri osa kuvista tärviölle.
Auttaa paljon, jos alusta pitäen on olemassa lähtökohta, jota toteuttaa. Voit haluta veden pinnasta pehmeän, liikettä pilviin, autojen valojen piirtämiä juovia.
Valotusaika on se aika, jona valo tallentuu kameran kennoon. Lyhyt eli nopea suljinaika tarkoittaa lyhyttä valotusta, kun taas pitkä tai hidas suljinaika pitkää valotusta. Pitkillä valotusajoilla voidaan tarkoittaa periaatteessa mitä tahansa muutamasta sekunnista jopa 30 minuutin valotusaikaan.
> Lue myös: Näin kuva valotetaan oikein

Viertaava vesi näyttää hyvältä pitkillä valotusajoilla otetuissa kuvissa.
© ShutterstockMilloin pitkiä valotusaikoja käytetään?
Pitkiä valotuksia käytetään usein kuvattaessa maisemia, joissa on vettä, esimerkiksi vesiputouksen liikettä tai kun halutaan näyttää meri usvana, joka kiemurtelee rannikon kallioiden ympärillä.
Pitkiä valotuksia voidaan käyttää myös rauhallisen ja ajattoman ilmeen luomiseksi lomakuviin. 1–2 minuutin suljinajalla useimmista ohikulkijoista tulee kuvissa epäselviä varjoja, ja taivaan pilvet häipyvät kokonaan.
Kun oikeaa valotusta etsitään, kannattaa katsoa, mitä kamera ehdottaa aukon esivalinnalla. Valitse aukko F8 tai F11 ja anna kameran valita valotusaika. Näin saat summittaisen valotuksen, josta voit jatkaa käsisäädöillä.
> Lue myös: 5 vinkkiä panorointiin nopeissa tilanteissa
Jos haluat - ja usein haluat - yli 30 sekunnin valotusajan, sinun on valittava Bulb-ohjelma. Se käy parhaiten, jos käytössä on kaukolaukaisin tai kameran infrapunahallinta. Sitten vain kuvataan ja kokeillaan.
> Lue myös: Maagisia kuvia valomaalauksella
Jos haluat ottaa kuvia Linnunradasta, tarvitaan pitkiä valotuksia, mutta ei liian pitkiä, koska silloin tähdet haalistuvat.
Lataa Etunurkasta Yötaivaskuvaajan valotusaikaopas.

Pitkällä valotuksella voidaan myös luoda harmoninen heijastus. Mitä enemmän vesi liikkuu, sitä pidempi suljinaika pinnan tasoittamiseen vaaditaan.
© ShutterstockPitkissä valotuksissa tarvittavat apuvälineet
1. Kamerajalusta
Pitkä valotus vaatii vankan jalustan. Alumiinista voi olla etua, koska se voi tehdä jalustasta raskaamman ja vakaamman. Etsi malli, jossa koukku on keskisalon alaosassa ja johon voi ripustaa kameralaukun lisäämään vakautta.
Aloita taittamalla ylimmät ja paksuimmat osat äläkä tee jalustasta korkeampaa kuin mitä tarvis vaatii. Mitä matalammalla ja leveämmällä jalat ovat, sen parempi. Liu'uta jalat tiukasti maahan ennen kuvausta.
> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan
2. Suodin
Harmaasuodinta eli ND-suodinta tarvitaan, kun halutaan käyttää pitkiä suljinaikoja päivänvalossa tai erittäin pitkiä suljinaikoja illan hämärässä. Suotimet määritellään sen mukaan, kuinka monta aukkoaskelta ne himmentävät valoa, ja tummimmat suotimet himmentävät jopa kymmenen aukkoa.
Kiinnitä kamera jalustaan, rajaa kuva ja päätä mihin tarkennat ennen kuin kiinnität suotimen. Kiinnitä suodin ja suunnittele valotus. Joskus tarvitaan tehokas harmaasuodin esim. päivänvaloon, joskus vähemmän tehokas. Joskus saadaan paras tulos liukusävysuotimella, kun esimerkiksi halutaan dramatiikkaa taivaaseen.
Lue lisää suotimista.
3. Kaukolaukaisin
Pitkillä suljinajoilla pienikin tärinä näkyy erittäin selvästi, joten aseta kameraan itselaukaisin, jotta sen liike rauhoittuu ennen kuvan ottamista. Voit käyttää myös kaukolaukaisinta.
Kaukolaukaisimia on monen tyyppisiä, mutta on parasta käyttää sellaista, jossa laukaisinpainike voidaan lukita, joten sitä ei tarvitse pitää painettuna.
Jos kuvataan veden äärellä tai kostealla säällä, langaton laukaisin on paras, koska kameran suojakansi, jossa lankalaukaisimen liitäntä sijaitsee, ei saa jäädä auki.
> Lue myös: Lisää kuvausmahdollisuuksia itselaukaisimella

Pitkällä valotusajalla kennoon pääsee tarpeeksi valoa, jotta tähdet ja muut taivaankappaleet näkyvät kuvissa kirkkaina. Tällaista kohdetta on myös syytä yleensä kuvata suhteellisen suurella aukolla.
© ShutterstockPitkissä valotuksissa tarvittavat muut asetukset
1. Raw
Pitkät suljinajat tuottavat enemmän kohinaa kuin lyhyet, joten kannattaa kuvata raakatiedostoja, koska osa kohinasta voidaan poistaa raakamuunnoksessa.
Varsinkin halpa harmaasuodin voi vääristää värejä tai tehdä niistä kylmempiä kuin on tarpeen. Se korjataan valitsemalla kamerassa tai kuvankäsittelyssä haluttu valkotasapaino. On huomattavasti helpompaa korjata asia kuvankäsittelyssä raakakuvasta kuin valmiista jpeg-kuvasta.
> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa
2. Käsiasetukset
Suosittelemme usein puoliautomaattista Av-ohjelmaa, mutta tässä tapauksessa on syytä säätää kuvausasetukset käsin eli manuaalisesti. Valitse aukko väliltä F8–F16. Älä käytä pienintä aukkoa pidemmän suljinajan takia, koska se heikentää kuvaterävyyttä diffraktioilmiön kautta.
> Lue myös: 4 syytä olla kuvaamatta automaattiasetuksilla
3. ISO-herkkyys
Aseta ISO-arvoksi 100. Joissain kameroissa on valittavissa myös arvot 85 tai 50, mutta ne eivät tarjoa parempaa kuvanlaatua – päinvastoin.
Niillä kuvattaessa kamera ottaa kuitenkin lähtökohdaksi ISO 100:n, ylivalottaa kuvaa ja vähentää kirkkautta päästäkseen ISO 50:n tai 85:n kaltaiseen lopputulokseen. Tämä vähentää dynaamista aluetta eli sävykkyyttä.
> Lue myös: Näin käytetään kameran ISO-asetuksia
4. Bulb
Useimpien kameroiden valotusaika on enintään 30 sekuntia. Pidempiä suljinaikoja löytyy bulb-tilaa käyttämällä. Kun valitaan B, suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisinta pidetään painettuna.
Jos tarvitaan minuuttien suljinaikaa, kannattaa käyttää sormen sijaan kaukolaukaisinta.
> Lue myös: Näin käytetään kameran Bulb-toimintoa

Sopivan pitkällä suljinajalla liikkuva kohde saadaan teräväksi mutta tausta vauhdikkaaksi.
© ShutterstockNäin pääset alkuun pitkillä valotusajoilla kuvaamisessa
Käytä niin pientä herkkyyttä kuin suinkin. Pitkä valotusaika synnyttää kohinaa, ja mitä pienempi herkkyys, sitä vähemmän kohinaa.
Käytä kaukolaukaisinta. Kuvan tärähtämisen vaara vähenee, ja aikavalotuksen kanssa on helpompi työskennellä, kun valotusaika on yli 30 sekuntia.
Tarkista kuvia näytöltä, jotta voit varmistua kuvien terävyydestä ja valotuksesta. Valota valokohtien mukaan. Varjokohtia voidaan aina nostaa kuvankäsittelyssä, mutta puhki palaneita valokohtia ei voida pelastaa. Voit myös ottaa useita kuvia eri valotuksilla ja yhdistää ne kuvankäsittelyssä.Varo valovuotoja. Valoa voi pitkillä valotusajoilla tulla etsimestä, mikä näkyy kuvassa vaaleanpunaisena viivana. Se on yleinen peilikameroiden ongelma, jota ei niinkään näy peilittömissä kameroissa. Sen välttämiseksi kannattaa peittää etsin valotuksen ajaksi. Joskus kameran mukana tuleekin peitinlevy. Muuten on etsin peitettävä teipillä tai muulla tummalla välineellä.
> Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia
Oikean valotuksen löytämiseksi kannattaa tarkistaa, kuinka pitkää valotusaikaa kamera ehdottaa aukon esiasetuksella.
Sitten vain kuvaamaan! Voit hakea lisäinspistä myös joulukalenteistamme.