© Jamison McAndie / Unsplash

Pitkä valotusaika: Siksi se on hienoa – ja vaikeaa

Useimmat pitkää valotusaikaa kokeilleet tietävät, että ei ole aivan yksinkertaista kuvata hienoja maisemakuvia, joiden taivas on dramaattinen ja vesi pehmeää. Tässä saat vinkkejä, joilla aikavalotuksen kynnystä saadaan madallettua.

perjantai 12. elokuuta 2016

Pitkillä valotusajoilla kuvaamisessa tarvitaan aimo annos kärsivällisyyttä. Yhden ainoa otoksen kuvaamiseen voi kulua minuutteja, mutta varsinkin aluksi menee suuri osa kuvista tärviölle.

Tarkentaminen voi olla vaikeaa, ja kuvista voi tulla liian vaaleita tai tummia. Mutta pelko pois - kokosimme tänne vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun.

Auttaa paljon, jos alusta pitäen on olemassa lähtökohta, jota toteuttaa. Voit haluta veden pinnasta pehmeän. Voit haluta kuvata pilvien liikkeen. Voit haluta autojen valojen piirtämät viivat kuvaan.

Sumu näyttää hyvältä pitkillä valotusajoilla otetuissa kuvissa. Kuva: Hass-christensen.dk

Sumu näyttää hyvältä pitkillä valotusajoilla otetuissa kuvissa. 

© Rikke Hass Christensen

Sumu näyttää hyvältä pitkillä valotusajoilla otetuissa kuvissa. Kuva: Hass-christensen.dk

Tätä tarvitset:

 • Kamera - jotkut pitävät parhaana peiltöntä järkkäriä, jonka näytöltä näkyy lopullinen kuva.

 • Jalusta - mielellään tukeva jalusta ja kuulapää, joka pysyy hyvin kiinni ja kääntyy kaikkiin suuntiin.

 • Harmaasuotimia - niitä on monenlaisia. Lue lisää suotimista.

 • Kaukolaukaisimet.

 • Peitinlevy tai teippi etsimen peittämiseen.

 • Tarvittaessa sovellus, joka laskee suotimen vaatiman valotusajan. Kokeile vaikka LE Calculatoria iPhoneen.

> Opi käyttämään Photoshopia ja Lightroomia kurssikirjamme, 142-sivuisen Photoshop-koulun avulla. Kirjan lisäksi saat kaksi numeroa Digikuvaa postilaatikkoosi, kaikki yhteishintaan 14,90 euroa.

Kokeilemalla tuloksiin

Kiinnitä kamera jalustaan, rajaa kuva ja päätä mihin tarkennat ennenkuin kiinnität suotimen.

Kiinnnitä suodin ja suunnittele valotus. Joskus tarvitaan tehokas harmaasuodin esim. päivänvaloon, joskus vähemmän tehokas. Joskus saadaan paras tulos liukusävysuotimella, kun esimerkiksi halutaan dramatiikkaa taivaaseen.

Kun oikeaa valotusta etsitään, kannattaa katsoa, mitä kamera ehdottaa aukon esivalinnalla. Valitse aukko F8 tai F11 ja anna kameran valita valotusaika. Näin saat summittaisen valotuksen, josta voit jatkaa käsisäädöillä.

Jos haluat - ja usein haluat - yli 30 sekunnin valotusajan, sinun on valittava Bulb-ohjelma. Se käy parhaiten, jos käytössä on kaukolaukaisin tai kameran infrapunahallinta.

Sitten vain kuvataan ja kokeillaan.

Foto: Thaddeus Lim / Unsplash

Vinkkejä aloittelijalle:

 • Valota valokohtien mukaan. Varjokohtia voidaan aina nostaa kuvankäsittelyssä, mutta puhki palaneita valokohtia ei voida pelastaa. Voit myös ottaa useita kuvia eri valotuksilla ja yhdistää ne Photoshopissa.

 • Varo valovuotoja. Valoa voi pitkillä valotusajoilla tulla etsimestä, mikä näkyy kuvassa vaaleanpunaisena viivana. Se on yleinen peilikameroiden ongelma, jota ei niinkään näy peilittömissä kameroissa. Sen välttämiseksi kannattaa peittää etsin valotuksen ajaksi. Joskus kameran mukana tuleekin peitinlevy. Muuten on etsin peitettävä teipillä tai muulla tummalla välineellä.

 • Harmaasuodin voi vääristää värejä tai tehdä väreistä kylmempiä kuin halutaan. Se korjataan valitsemalla kamerassa tai kuvankäsittelyssä aluttu valkotasapaino.

 • Käytä niin pientä herkkyyttä kuin suinkin. Pitkä valotusaika synnyttää kohinaa, ja mitä pienempi herkkyys,sitä vähemmän kohinaa.

 • Käytä kaukolaukaisinta. Kuvan tärähtämisen vaara vähenee, ja aikavalotuksen kanssa on helpompi työskennellä, kun valotusaika on yli 30 sekuntia.

 • Tarkista kuvia näytöltä, jotta voit varmistua kuvien terävyydestä ja valotuksesta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!