Polkupyöräilijä vauhdissa panoroitu kuva
Panorointi

Tämä kuva on otettu 1/125 sekunnin valotusajalla, jolloin liikkuva pääkohde näkyy terävänä mutta tausta ei, ja myös renkaissa ja pyöräilijän jaloissa näkyy liikettä.

© Kristoffer Engbo, Digikuva

5 vinkkiä panorointiin nopeissa tilanteissa

Vauhtikuva on parhaimmillaan, kun pääkohde näkyy terävänä mutta tausta sumenee vauhdista. Nyt paljastamme tämän tekniikan salat.

perjantai 1. kesäkuuta 2018 teksti K. Engbo

Urheilu- ja muihin toimintakuviin saadaan vauhdin tuntua seuraamalla kameralla liikkuvaa kohdetta sivusuunnassa eli panoroimalla sekä käyttämällä suhteellisen pitkää valotusaikaa.

Pääkohde toistuu terävänä seuraamisen ansiosta, ja samasta syystä liikkumattomaan taustaan muodostuu ns. vauhtiviivoja, kun valotusaika on sopivan pituinen.

Tekniikan on tällaisessa kuvauksessa oltava kaikin puolin kunnossa, ja tässä tulee viisi vinkkiä, joilla voit saada vauhdikkaita, hyviä panorointikuvia.

1. Kuvaa sarjatulella

Kamera tulee asettaa sarjakuvaustilaan, jolloin se ottaa perättäisiä kuvia laukaisimen ollessa pohjaan painettuna. 

Tällä tavalla muistikortille kertyy paljon turhiakin kuvia, mutta täysosuman saamisen todennäköisyys kasvaa huomattavasti.

Nikon D7500 CH panorointi

CH (tässä Nikon-kamera) on nopein sarjakuvausasetus, jolla kamera ottaa maksimaalisen määrän, esim. 8 kuvaa sekunnissa. Sitä on syytä käyttää panoroitaessa. Joissain kameroissa merkitään sama toiminto kuvakkeella, jossa on kolme kuvakehystä ja mahdollisesti H-kirjain.

© Nikon

2. Seuraa kohdetta automaattitarkennuksella

Automaattitarkennuksen tulee seurata pääkohdetta panoroinnin aikana, joten käytä jatkuvaa tarkennusta, jonka nimitys on yleensä AF-C ja joka pyrkii koko ajan pitämään liikkuvan kohteen tarkennuspisteessä, kun se lähenee tai loittonee. 

Monissa kameroissa on tarkennuspisteen tukipisteitä ja tarkennuspisteiden ryhmiä, jotka auttavat tarkennusjärjestelmää pitämään eri suuntiin liikkuvan pääkohteen aina tarkennettuna.

> Lue lisää toimintakuvauksesta

3. Kokeile eri suljinaikoja

Suljinajalla eli valotusajalla on ratkaisenvan suuri merkitys panorointikuvan onnistumiselle, ja sen on oltava riittävän pitkä, jotta vauhti taikka liike näkyisi taustassa. 

Sopiva aika riippuu tietysti kohteen liikkeen nopeudesta eli vauhdista, polttovälistä, kameran ja kohteen välisestä etäisyydestä ja panorointitekniikasta. 

Kaiken tämän oppii kokeilemalla käytännössä. 

Valitse suljinajan esiasetus ja Auto ISO. Aloita vaikkapa 1/125 sekunnista ja ota pari koeruutua. Tämä suljinaika on hyvä lähtökohta. 

4. Panoroi oikein

Kuvaan tulee panoroitaessa nk. vauhtiviivoja. Seuraa kohdetta hyvän aikaa etsimen läpi, ennen kuin painat laukaisinta. 

Pidä kameraa niin, että kohde pysyy koko liikkeen ja kuvarsarjan ottamisen ajan samassa kohti kuva-alaa, ja seuraa kohdetta liikuttamalla kameraa tasaisesti sivusuunnnassa. 

Jatka liikettä vielä hetki laukaisimen vapauttamisen jälkeen, niin hyvän lopputuloksen todennäköisyys vain kasvaa. 

> Lue 3 panorointivinkkiä täältä

5. Tarkista lopputulos

Tarkista lopputulos kameran näytöltä otettuasi ensimmäiset koekuvat. 

Lähennä pääkohteeseen ja katso, onko sen terävyys riittävän hyvä. Jos kohde on sumea tai epätarkka, valitse nopeampi suljinaika. 

Tarkista samalla, onko taustalla tarpeeksi vauhtijuovia. Jos ei, ja jos pääkohdekin on terävä kuin partaveitsi, on syytä pidentää suljinaikaa.

> Nyt saat 100 vinkkiä ja kurssia sekä kolme numeroa Digikuvaa hintaan 14,90. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!